Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачі 1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
163.33 Кб
Скачать

Задача 49

Швидкість обігу грошей визначається, згідно з кількісним рівнянням, як У=Р*У/М. При проведеній грошово-кредитної політики центральний банк часто виходить з того, що V постійна. Потім він оцінює можливий у даному році рівень інфляції. Нарешті, центральний банк ставить собі за мету підтримати певний рівень зростання реального ВВП, що відображається у зміні обсягу пропозиції грошей. Припустімо, що інфляція у даному році становить 5%, а метою центрального банку є зростання реального ВВП на 2%. Наскільки він має збільшити пропозицію грошей?

Тема 10 . Комерційні банки як основна ланка кредитної системи

Задача 50

Банк в умовах інфляції та дефіциту коштів, боячись масового вилучення вкладів, приймає рішення призупинити їх видачу, вводячи при цьому обмежуючі заходи - клієнт може зняти з рахунку суму, що не перевищує 1000 грн. Чи буде така міра сприяти зростанню банківських депозитів та зміцненню позиції банку?

Задача 51

Визначте процентну ставку, якщо відомо, що за 4 місяців по вкладу в 1785 грн. Процентні виплата склали 128 грн. Зробіть висновки, якщо розрахувати за формулою складних та простих процентів. Наведіть класифікацію депозитів та охарактеризуйте їх з точки зору поширення в практиці комерційних банків України.

Задача 52

Яку суму грошей потрібно покласти на депозит щоб при умові виплати 15% річних через 3 роки отримати 4500 грн. ? Розрахуйте один варіант за простими, а другий – за складними відсотками. Зробіть висновки та охарактеризуйте умови вибору альтернативних джерел доходів.

Задача 53

Компанія ”Приват” відкрила строковий рахунок на 10 місяців під 27% річних на 356000 гривень. Яку суму вона матиме через 5 років (за умови розміщення на депозит з складними та простими відсотками)? Як випливає інфляція на майбутню вартість грошей? Якими методами можна скористатись, щоб зберегти свій капітал від інфляції?

Задача 54

Визначити рівень осіданні коштів, що надійшли на вклади, якщо залишки вкладів на початок року склали – 120 тис.грн., на кінець року - 150 тис.грн., а надходження по вкладах - 50 тис.грн.

Рішення задачі:

Рівень осідання коштів, що надійшли на вклади розраховують так:

,

де

Ро – рівень осідання;

Зв1 – залишок вкладів на кінець;

Зв0 – залишок вкладів на початок;

Нв – надходження на вклади.

Ро=

Задача 55

Яку суму грошей потрібно покласти на депозит на умовах 25% річних, щоб через 3 роки отримати 3460 гривень? Розрахуйте один варіант за простими, а другий – за складними відсотками. Зробіть висновки та охарактеризуйте умови вибору альтернативних джерел доходів. Від яких факторів залежить величина відсотків за депозитами

Задача 56

Вклад до запитання в сумі 1000 грн. був розміщений з 20.01.1999 р. по 15.03.1999 р. під 20% річних. Розрахуйте проценти за депозит по германському, французькому та англійському методах.

Рішення задачі:

В банківській практиці різних країн строк в днях та розрахункова кількість днів в році при нарахуванні відсотків визначаються по-різному.

За германським методом (або так званою комерційною практикою) визначення кількості днів, за які йде нарахування відсотків враховує 30 днів в поточному місяці та 360 днів в фінансовому році, тобто, незалежно від фактичної кількості днів в місяці (28, 30 чи 31) до уваги береться 30 днів.

За французьким методом тривалість року приймається рівною 360 дням, а кількість днів в місяцях – рівніми фактичній календарній кількості днів (28,29,30,31).

За англійською методикою береться рік в 365 днів (366) та відповідна точна кількість днів в місяці. В залежності від обраного методу нарахування відсотків кількість днів та їх суми будуть відрізнятись.

В практиці українських банків використовуються всі названі методи, але вони мають назву “факт / факт”, “факт / 360”, “30 /360”. Але частіше за все використовується принцип “факт / факт”.

Тобто, в наведеній задачі кількість днів при розрахунку за:

  1. германським методом = 11 днів у січні + 30 днів у лютому + 15 днів у березні – 1 день (день видачі вкладу не враховується) = 55 днів;

  2. французьким та англійським методом = 12 днів у січні + 28 днів у лютому + 15 днів у березні – 1 день = 54 дні.

Сплата відсотків за цими методами відбуватиметься у наступних обсягах:

За германським методом = = 30,56 грн.

За французьким методом = = 30 грн.

За англійським методом = = 29,59 грн.

Тобто, за англійським методом банк сплатить найменшу вартість за користування вкладом. В той час, як при використанні германського методу клієнт банк отримає найбільшу вигоду при вкладанні коштів на депозит в установу банку.