Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП Таня.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
328.19 Кб
Скачать

7. Конкуренція загальної і спеціальної норм.

При конкуренції загальної та спеціальної норм одна з них (загальна) охоплює визначене коло діянь, а інша (спеціальна) - частину цього кола, тобто різновиди діянь, передбачених загальною нормою. Взаємозв’язок між ними характеризується співвідношенням понять “рід - вид”

В спеціальній нормі обов’язково повинні міститися всі ознаки загальної норми, в той же час, спеціальна норма повинна містити і свої, специфічні ознаки, які виділяють її із загальної норми. В цих випадках повинна застосовуватись лише спеціальна норма

Приклад:

Наприклад, ст.115 умисне вбивство (загальна) і ст.117 умисне вбивство матір’ю новонародженої дитини (спеціальна). Як спеціальний суб’єкт.

8. Конкуренція кількох спеціальних норм. Різновиди конкуренції кількох спеціальних норм.

Конкуренцію кількох спеціальних норм між собою можна визначити як вид конкуренції кримінально-правових норм, при якому вчинене одне діяння підпадає під ознаки двох (виділених з однієї загальної норми) спеціальних норм, які не знаходяться у підпорядкуванні ні за об’ємом, ні за змістом, але мають спільні ознаки, які можуть одночасно міститися у вчиненому.

Різновиди:

1. про кваліфікований та особливо кваліфікований склади злочину. Кваліфікуємо за особливо кваліфікований.

2. про привілейований та особливо привілейований склади злочинів (за цієї ж умови). При цьому має застосовуватись повинна норма про більш привілейований склад злочину

3. про привілейований та кваліфікований склади злочинів (за цієї ж умови). Для цієї ситуації пропонується правило, згідно якого застосовуватись повинна норма, що передбачає привілейований склад злочину. Це правило грунтується на тому, що всі сумніви при застосуванні кримінально-правових норм, зокрема про пріоритет однієї з конкуруючих норм, повинні тлумачитися на користь обвинуваченого (підсудного, засудженого).

9. Навести приклади кожного виду конкуренції кримінально-правових норм (на прикладі статей розділів «Злочини проти основ національної безпеки», «Злочини проти життя та здоров’я особи»).

  • Конкуренція загальної і спеціальної норм : Наприклад, ст.115 умисне вбивство (загальна) і ст.117 умисне вбивство матір’ю новонародженої дитини (спеціальна). Як спеціальний суб’єкт.

  • Конкуренція частини і цілого: Наприклад, Умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого” і “Вбивство через необережність”. Буде застосовуватись ч.2 ст 119 КК

  • Конкуренція кількох спеціальних норм, одна з яких передбачає кваліфікований, а інша привілейований склад злочину. Вбивство в стані сильного душевного хвилювання вчинене з особливою жорстокістю. Буде застосовуватись ст. 116. (привілейований склад злочину) а не п.4 ч.2 ст 115 КК (кваліфікований)

  • Конкуренція кількох спеціальних норм, одна з яких передбачає привілейований, а інша особливо привілейований склад злочинуДії осіб, які вчинили вбивство або заподіяли тяжкі тілесні ушкодження при перевищенні меж необхідної оборони, і одночасно перебували в стані сильного душевного хвилювання, що раптово виникло,ст. 116 і ст 118 ст. 123 і ст.124..

  • Конкуренція кваліфікованого і особливо кваліфікованого: ч.2 ст 120 і ч. 3 ст. 120 КК

Приклади з злочинів проти основ національної безпеки:

Конкуренція кількох спеціальних норм

- кваліфікованого і особливо кваліфікованого

*ч.2 ст.110 посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (кваліфікований).

*ч.3 ст.110 посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (особливо кваліфікований)(+)

10. У якому співвідношенні між собою перебувають норми „Вбивство через необережність” і „Незаконне проведення аборту, що спричинило смерть потерпілої”?

Конкуренція частини і цілого. Ст.134 – ціле, ст.119 – частина. Кваліфікуємо за ст.134.

11. Як вирішуються колізії між положеннями Загальної та Особливої частин КК України. Відповідь обґрунтуйте.

У випадку колізії між положеннями ЗЧ І ОЧ КК застосовуються норми ЗЧ:

1) у всіх випадках наявних колізій положення ЗЧ є більш пільговими для особи, в відповідно до КУ усі сумніви повинні тлумачитись на користь особи;

2) ЗЧ встановлює межі у яких повинна діяти ОЧ від так положення ОЧ не можуть виходити за рамки ЗЧ, а тим паче суперечити їй.

12. В якому співвідношенні між собою перебувають норми про “Умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого” і “Вбивство через необережність”?

Конкуренція частини і цілого. Ст.121 – ціле, ст.119 – частина. Кваліфікуємо за ст.121

13.. Вкажіть принципи кримінально-правової кваліфікації

1) Законність

2) Офіційність

3) Об’єктивність

4) Точність

5) Індивідуальність

6) Повнота

7) Вирішення спірних питань в користь особи

8) Недопустимість подвійного інкримінування

9) Стабільність

?14. Для вказівки на кого із співучасників (який вид співучасті) у формулі кваліфікації не слід посилатися на Загальну частину КК?

Виконавця (співвиконавця).

15. Для вказівки на яку (-і) стадію (-ї) злочину у формулі кваліфікації не слід посилатися на Загальну частину КК?

Стадію закінченого злочину.

16. Наведіть два приклади диференціації кримінальної відповідальності

- ч.1 і п.13 ч.2 ст.115 – «умисне вбивство» і «умисне вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство, за винятком вбивства, передбаченого ст.116-118 ККУ»

- ч.4 і ч.5 ст.185 – крадіжка у великих розмірах і особливо великих розмірах (критерій – за розміром шкоди).

17. Наведіть приклад конкуренції кількох спеціальних норм, одна з яких передбачає кваліфікований, а інша привілейований склад злочину

Вбивство в стані сильного душевного хвилювання вчинене з особливою жорстокістю. Буде застосовуватись ст. 116. (привілейований склад злочину) а не п.4 ч.2 ст 115 КК (кваліфікований)

??? 18. Наведіть приклад конкуренції кількох спеціальних норм, одна з яких передбачає привілейований, а інша особливо привілейований склад злочину

Дії осіб, які вчинили вбивство або заподіяли тяжкі тілесні ушкодження при перевищенні меж необхідної оборони, і одночасно перебували в стані сильного душевного хвилювання, що раптово виникло,

ст. 116 і ст 118 ст. 123 і ст.124..

Будуть застосовуватись ст. 118 і ст. 124 відповідно так як містять більш м.яке покарання.

19. Наведіть приклад конкуренції кількох спеціальних норм, однією з яких є кваліфікований вид умисного тяжкого тілесного ушкодження (ч. 2 ст. 121 КК України) і вкажіть різновид конкуренції.

 

  1. Наведіть приклад конкуренції частини і цілого

„Вбивство через необережність” і „Незаконне проведення аборту, що спричинило смерть потерпілої”.

Конкуренція частини і цілого. Ст.134 – ціле, ст.119 – частина. Кваліфікуємо за ст.134

21. Назвіть підстави кваліфікації злочинів

    1. Фактична - одержана законним шляхом інформація про фактично вчинене суспільно-небезпечне діяння, його наслідки та інші обставини, які мають юридичне значення

    2. Юридична – наявність статті у КК та інших законах (де закріплено ознаки злочину) – положення інших НПА які конкретизують зміст окремих ознак складу злочину рішень КСУ, рішень Європейського суду.

22. Назвіть різновиди конкуренції кількох спеціальних норм

Різновиди:

  1. про кваліфікований та особливо кваліфікований склади злочину. Кваліфікуємо за особливо кваліфікований.

  2. про привілейований та особливо привілейований склади злочинів (за цієї ж умови). При цьому має застосовуватись повинна норма про більш привілейований склад злочину

  3. про привілейований та кваліфікований склади злочинів (за цієї ж умови). Для цієї ситуації пропонується правило, згідно якого застосовуватись повинна норма, що передбачає привілейований склад злочину. Це правило грунтується на тому, що всі сумніви при застосуванні кримінально-правових норм, зокрема про пріоритет однієї з конкуруючих норм, повинні тлумачитися на користь обвинуваченого (підсудного, засудженого).

23. У яких випадках під час написання формули кваліфікації слід посилатися на Загальну частину КК України?

1.якщо має місце готування до злочину то при кваліфікації потрібно послатися на ч.1 ст.14 .

2. якщо має місце замах на злочин, то залежно від його виду (закінчений чи незакінчений) потрібно послатися на ч.2 або ч.3 ст. 15 КК) та на відповідну статтю Особливої частини КК.

3. якщо злочин вчинений у співучасті - і це не “співучасть Особливого роду”, яка прямо передбачена статтею Особливої частини КК, то при кваліфікації слід вказати частину ст.27 КК, яка передбачає діяльність співучасника того виду, діяння якого кваліфікуються.

24. У якому співвідношенні між собою перебувають норми про „Умисне вбивство з особливою жорстокістю ” і „Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця”?

Конкуренція двох спеціальних норм – кваліфікованого і привілейованого. Застосуванню підлягає ст.118(привілейований склад).

25. У якому співвідношенні між собою перебувають норми про „Умисне вбивство” і „Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця”?

Конкуренція загальної і спеціальної норми.

26. Незаконне проведення аборту, що спричинило безпліддя потерпілої (ч. 2 ст. 134 КК України) і __ст. 128 – необережне тяжке тілесне ушкодження _____________конкурують як частина і ціле.

Тема 3

  1. Назвати злочини проти основ національної безпеки та проти життя та здоров’я особи.

1)Злочини проти зовнішньої безпеки

- державна зрада(ст..111)

- шпигунство(ст..114)

2)Злочини проти внутрішньої безпеки

- посягання на територіальну цілісність і недоторканність України(ст..110)

- диверсія(ст..113)

3)Злочини проти національної чи політичної безпеки

-дії спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади(ст..109)

- посягання на життя державного чи громадського діяча(ст..112

Злочини проти життя та здоров'я особи:

1)Злочини проти життя:

- вбивство (ст..115-119)

Стаття 115. Умисне вбивство

Стаття 116. Умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання

Стаття 117. Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини

Стаття 118. Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця

Стаття 119. Вбивство через необережність

- доведення до самогубства або замаху на самогубство(ст..120)

- злочини, в ході вчинення яких шкода здоровю переростає в смерть (ч.2 ст.121, ч.2 ст.134, ч.3 ст. 135, ч.3 ст. 136, ч.2 ст. 137, ч.2 ст. 139, ст.141)