Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП Таня.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
328.19 Кб
Скачать

П.12 ч.2 ст.115 кк України «Умисне вбивство вчинене за попередньою змовою групою осіб»

- Вчиненим за попередньою змовою групою осіб (п. 12 ч. 2 ст. 115 КК) умисне вбивство вважається тоді, коли в позбавленні потерпілого життя брали участь декілька осіб (дві і більше), які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовилися про спільне його виконання.

- За цей злочин несуть відповідальність і ті особи, котрі хоча й не вчинювали дій, якими безпосередньо була заподіяна смерть потерпілому, але будучи об'єднаними з іншими співвиконавцями вбивства єдиним умислом, спрямованим на позбавлення потерпілого життя, виконали хоча б частину того обсягу дій, який група вважала необхідним для реалізації цього умислу.

- Якщо учасники групи діяли узгоджено щодо декількох осіб, хоча кожен із них позбавив життя одного потерпілого, дії кожного зі співучасників розглядаються як умисне вбивство двох або більше осіб, вчинене за попередньою змовою.

П. 13 ч2 ст.115 кк України «Умисне вбивство, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство, за винятком вбивства, передбаченого статтями 116-118 цього Кодексу»

За п. 13 ч. 2 ст. 115 КК кваліфікуються дії особи, яка раніше вчинила умисне вбивство, за винятком убивства,

передбаченого статтями 116-118 цього Кодексу. Відповідальність за повторне умисне вбивство настає незалежно від того, чи була винна особа раніше засуджена за перший злочин, вчинила вона закінчене вбивство чи готування до нього або замах на нього, була вона виконавцем чи іншим співучасником злочину.

Вбивство не може кваліфікуватися за п. 13 ч. 2 ст. 115 КК , коли судимість за раніше вчинене вбивство знята чи погашена в установленому законом порядку, коли на момент вчинення нового злочину минули строки давності притягнення до відповідальності за перший злочин.

п.14 ч.2 ст.115 КК України «Умисне вбивство, вчинене з мотивів расової, національної чи релігійної нетерпимості»

Мотив: расова, національна чи релігійна нетерпимість.

4. Назвати та розкрити зміст ознак привілейованих складів умисного вбивства (складів умисного вбивства з пом’якшуючими ознаками).

ст.116 КК України «Умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання»

Умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання, що раптово виникло внаслідок протизаконного насильства, систематичного знущання або тяжкої образи з боку потерпілого.

- Умисне вбивство – умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині (з прямим або непрямим умислом).

- Стан сильного душевного хвилювання (фізіологічний афект) – раптовий емоційний процес, викликаний поведінкою потерпілого, що протікає швидко і бурхливо, та певною мірою знижує здатність особи усвідомлювати свої дії і керувати ними. (це не є неосудністю і розглядається як обмежена осудність).

- Виник раптово – процес виникнення і протікання якого характеризується неочікуваністю, миттєвістю, бурхливістю, швидкоплинністю

- Особливість об.єкта - потерпілим може бути лише та особа, яка застосовувала протизаконне насильство, систематичне знущання чи тяжку образу щодо винного.

- Насильство – це лише фізичний вплив на організм людини.

- Протизаконне – потерпілий не мав за законом права застосовувати таке насильство.

- Знущання – це умисне приниження честі, гідності, виражене в непристойній формі (кепкування, глузування).

- Систематичне – три і більше разів.

- Тяжка образа : об.єктивний критерій – як така поведінка оцінюється в суспільстві; суб.єктивний критерій – як сприймається окремо взятою людиною.

- Обов’язкова ознака об’єктивної сторони цього злочину є обстановка його вчинення- застосування протизаконного насильства, систематичного знущання чи тяжкої образи з боку потерпілого.

- Суб.єкт – спеціальний .

- Суб.єктивна сторона – емоційний стан: стан сильного душевного хвилювання.