Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП Таня.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
328.19 Кб
Скачать

Ст.117 кк України «Умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини»

Умисне вбивство матір'ю своєї новонародженої дитини під час пологів або відразу після пологів.

- Умисне вбивство – умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині (з прямим або непрямим умислом).

- Особливість об.єкта – потерпілим є новонароджена дитина (вважають до 1 доби в основному)

- Об.єктивна сторона – час: під час пологів, відразу після пологів.

- Пологи це фізіологічний стан народження людини, який розпочинається з регулярних скорочень мускулатури матки вагітної жінки і закінчується вигнанням плоду з утроби матері та виділенням плаценти, плодової оболонки і пуповини.

- Спеціальний суб.єкт – мати потерпілої дитини, осудна і 14 років.

- Спосіб вбивства не впливає на кваліфікацію, тобто вчинення даного злочину з особливою жорстокістю не потребує додаткової кваліфікації за п.4 ч.2 ст.115 КК України.

- Якщо умисне вбивство матір’ю своєї новонародженої дитини вчинено із заздалегідь обдуманим умислом, то кваліфікуємо за п.2 ч.2 ст.115 КК України.

Ст.118 кк України «Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця»

  • Потерпілий – особа, яка вчиняє суспільно-небезпечне посягання, або особа, яку затримують;

  • Об.єктивна сторона – обстановка необхідної оборони або заходів, необхідних для затримання злочинців.

  • Відповідальність за ст.118 за вбивство в разі перевищення меж необхідної оборони або перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця, настає лише за умови, що здійснений винним захист явно не відповідав небезпечності посягання чи обстановці, яка склалася.

  • Суб.єкт – спеціальний – особа, яка захищається або затримує злочинця.

  • Суб. сторона - умисел.

  1. За заподіяння якого виду тілесних ушкоджень з необережності настає кримінальна відповідальність?

  • необережне тяжке тілесне ушкодження (ст. 128 КК)

  • необережне середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст. 128)

  1. Які злочини проти життя та здоров’я особи вчиняються спеціальним суб’єктом – медичним працівником?

Ст.131 «Неналежне виконання професійних обов`язків, що спричинило зараження особи вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби"

Ст.132 «Розголошення відомостей про проведення медичного огляду на виявлення зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби»

Ст.139 «Ненадання допомоги хворому медичним працівником

Ст.140 «Неналежне виконання професійних обов`язків медичним або фармацевтичним працівником»

Ст.141 «Порушення прав пацієнта»

Ст.145 «Незаконне розголошення лікарської таємниці»

  1. Як розмежувати склади злочинів незаконне проведення аборту та умисне тяжке тілесне ушкодження у вигляді переривання вагітності?

  1. Як розмежувати склади злочинів порушення порядку трансплантації та умисне тяжке тілесне ушкодження у вигляді втрати органу?

  1. Як розмежувати склади злочинів насильницьке донорство та умисне тяжке тілесне ушкодження?

  1. Наведіть приклади колізій (суперечностей) між стаття розділу ІІ Особливої частини КК України.

  • Визначення вбивства в ст.115 – «умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині» та ст.119 – «вбивство через необережність»

  • Між положенням ч.2 ст.126 КК і ч.1 ст 127 Кк існує колізія в частині встановлення кримінальної відповідальності за побої та мордування з метою залякування. ЇЇ належить вирішувати з урахуванням конституційно закріпленого принципу про тлумачення усіх сумнівів на користь особи, дії якої кваліфікуються.

  1. Тілесне ушкодження якого ступеня тяжкості визначається залежно від ступеня втрати працездатності?

  • Тяжке тілесне ушкодження (ст.121) – стійка втрата працездатності не менш як на одну третину – 34% і більше. Під стійкою (постійною) втратою загальної працездатності належить розуміти таку необоротну втрату функції, котра повністю не відновлюється.

  • Середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст.122) – значна стійка втрата працездатності менш як на одну третину = від 10% до 33%

  • Легке тілесне ушкодження (з наслідками) (ст.125) – незначна втрата працездатності. Під незначною стійкою втратою працездатності належить розуміти втрату загальної працездатності до 10%.

  1. Тілесне ушкодження якого ступеня тяжкості визначається залежно від тривалості розладу здоров’я?

  • Середньої тяжкості тілесне ушкодження (ст.122) - тривалий розлад здоров'я. Тривалим належить вважати розлад здоров'я строком понад 3 тижні (більш як 21 день).

  • Легке тілесне ушкодження (з наслідками) (ст. 125) - короткочасний розлад здоров'я.Короткочасним належить вважати розлад здоров'я тривалістю понад шести днів, але не більше як три тижні (21 день).

  • Легке тілесне ушкодження (без наслідків) (ст. 125) – незначні скороминущі наслідки, тривалістю не більше як шість днів (включно). ?????

  1. Який із злочинів проти життя та здоров’я особи вчиняється з метою залякування потерпілого (метою, що названа як обов’язкова ознака відповідного складу злочину)?

Ч.2 чт.121 КК –умисне тяжке тілесне ушкодження з метою залякування потерпілого.

Ч.2 ст. 122 КК – умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження з метою залякування потерпілого.

ч.2 ст.126 КК Побої і мордування з метою залякування потерпілого чи його близьких

ч.1 ст.127 КК Катування… а також з метою залякування чи дискримінації його або інших осіб.

  1. Які положення Постанови ПВС України від 7 лютого 2003 року №2 не відповідають теорії кримінального права та Конституції України?

- п.7 абзац 3 Постанови: Дії особи, яка вчинила злочин, передбачений ст. 147 КК і умисно вбила заручника, мають кваліфікуватися за ч. 2 цієї статті за ознакою спричинення тяжких наслідків і за п. 3 ч. 2 ст. 115 КК. – Суперечать конституційно закріпленому принципові «не двічі за одне», оскільки наслідок смерті інкримінують особі двічі.

?? Умисне вбивство тягне відповідальність за п. 10 ч. 2 ст. 115 КК якщо воно було поєднане зі згвалтуванням потерпілої особи або насильницьким задоволенням із нею статевої пристрасті неприродним способом, тобто мало місце в процесі вчинення зазначених злочинів чи одразу ж після нього. При цьому злочинні дії кваліфікуються і за ч. 4 ст. 152 чи ч. 3 ст. 153 КК або ще й за відповідною частиною ст. 15 КК.

?? У разі вчинення умисного вбивства під час розбійного нападу, вимагання, незаконного заволодіння транспортним засобом дії винного кваліфікуються за п. 6 ч. 2 ст. 115 КК і статтею, якою передбачено відповідальність за злочинне заволодіння майном (ч. 4 ст. 187, ч. 4 ст. 189, ч. 3 ст. 262, ч. 3 ст. 308, ч. 3 ст. 312, ч. 3 ст.313, ч. 3 ст. 289 КК).

  1. Вкажіть склади злочину, в яких ставлення винного до наслідків у вигляді смерті характеризується необережною формою вини

16. Вкажіть всі ознаки кваліфікованого виду умисного вбивства, виділені за об’єктивною стороною злочину

П.4 – вчинене з особливою жорстокістю

П.5 – способом небезпечним для життя багатьох осіб

П.10 – поєдане із зґвалтуванням або насильницьким задоволенням статевох пристрасті неприродним способом.

  1. Вкажіть всі ознаки кваліфікованого виду умисного вбивства, виділені за об'єктом злочину

П.1 – двох або більше осіб

П.2 – малолітньої дитини або жінки, яка завідомо для винного перебувала у стані вагітності

П.3 – заручника або викраденої людини

  1. Вкажіть всі ознаки кваліфікованого виду умисного вбивства, виділені за суб’єктом злочину

П.13 – вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство за винятком вбивства передбаченого статтями 116-118

П 12…---- ????

19. Вкажіть мету, з якою може вчинюватися «Катування».

  • З метою примусити потерпілого чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, у тому числі отримати від нього або іншої особи відомості чи визнання,

  • або з метою покарати його чи іншу особу за дії, скоєні ним або іншою особою чи у скоєнні яких він або інша особа підозрюється,

  • а також з метою залякування чи дискримінації його або інших осіб.

  1. Вкажіть обставини, при наявності яких умисне вбивство буде вважатися вчиненим з особливою жорстокістю.

Умисне вбивство визнається вчиненим з особливою, якщо винний, позбавляючи потерпілого життя, усвідомлював, що завдає йому:

- особливих фізичних (шляхом заподіяння великої кількості тілесних ушкоджень, тортур, мордування, мучення, в тому числі з використанням вогню, струму, кислоти, лугу, радіоактивних речовин,

отрути, яка завдає нестерпного болю, тощо),

- психічних чи моральних (шляхом зганьблення честі, приниження гідності, заподіяння тяжких

душевних переживань, глумління тощо) страждань,

- а також якщо воно було поєднане із глумлінням над трупом або вчинювалося в присутності близьких потерпілому осіб і винний усвідомлював, що такими діями завдає останнім особливих психічних чи моральних страждань.

Не можна кваліфікувати умисне вбивство за п. 4 ч. 2 ст. 115 КК на тій підставі, що винна особа в подальшому з метою приховання цього злочину знищила або розчленувала труп.