Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП Таня.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
328.19 Кб
Скачать

Структура норм Особливої частини кку:

- диспозиція

- санкція

Винятки: ст. 401 – поняття військового злочину, примітка до ст. 364, де містить поняття службової особи.

11. Дайте визначення понять та наведіть приклади «основного», «кваліфікованого», «особливо кваліфікованого» та «привілейованого» складів злочинів

Класифікація юридичних складів злочинів за ступенем їх суспільної небезпеки: 1) основний склад злочину – фіксує різновид злочину певного виду без пом‘якшуючих і без обтяжуючих обставин; 2) кваліфікований (особливо кваліфікований) склад злочину – фіксує різновид злочину певного виду з обтяжуючими (особливо обтяжуючими) обставинами (ч.4 ст.117, ч.2 ст.166 КК тощо); кілька альтернативних обтяжуючих обставин, передбачених у диспозиції однієї і тієї ж самої частини (пункту) статті Особливої частини кримінального закону, утворюють один кваліфікований склад злочину; 3) привілейований склад злочину – фіксує різновид злочину певного виду з пом‘якшуючими обставинами (ст.95,96,97,103,104 КК).

12. Дайте визначення понять та наведіть приклади забороняючої, роз’яснюючої (дефінітивної) та заохочувальної норм Особливої частини кк України (навести по 5 прикладів відповідних норм).

Забороняючи норма – норма, яка містить ознаки складу злочину та встановлює вид і розмір покарання за вчинення певного злочину.

  • ч.1 ст.115 умисне вбивство

  • ч.1 ст. 129 – погроза вбивством

  • ч1. ст. 146 – незаконне позбавлення волі або викрадення людини

  • ч.1 ст. 119 – вбивство з необережності.

  • Ч.1 ст. 125 – умисне легке тілесне ушкодження

Роз’яснююча (дефінітивна) норма – норма, в якій розкривається зміст деяких понять, термінів, що вживаються в КК.

  • ст. 401 поняття військового злочину

  • примітка 1 до ст. 185 (крадіжка) дається визначення повторних злочинів передбачених статтями 185, 186 та 189-191 КК

  • примітка 1 до ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) поняття службових осіб

  • примітка до ст. 286 «порушення правил дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують ТЗ» поняття транспортних засобів

  • примітка до ст.368 9одержання хабара) дається поняття вимагання хабара.

Заохочувальна норма – норма, яка визначає підстави і умови звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення окремих злочинів.

- ч.2 ст 111 КК звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ними та про отримане завдання.

- ч.2 ст. 114 КК Звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка припинила діяльність, передбачену частиною першою цієї статті, та добровільно повідомила органи державної влади про вчинене, якщо внаслідок цього і вжитих заходів було відвернено заподіяння шкоди інтересам України.

- ч.з ст 175 КК Особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності нею здійснено виплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати громадянам.

- ч.2 ст 255 КК Звільняється від кримінальної відповідальності особа, крім організатора або керівника злочинної організації, за вчинення злочину, передбаченого частиною першою цієї статті, якщо вона добровільно заявила про створення злочинної організації або участь у ній та активно сприяла її розкриттю.

- ч. 3 ст.263 КК Звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила злочин, передбачений частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.