Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физиол росл Навч-метод посіб Ч1 (Войтович Лях),...doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Тема "Водообмін рослин"

  1. Яка фізіологічна природа наступних явищ у житті рослин: а) навесні до розпускання листя, незважаючи на відсутність транспірації, пасока успішно пересувається на висоту стебла; б) вранці відбувається розкривання продихової щілини; в) опівдні під час максимальної температури, змінюється форма замикаючих клітин та продихи закриваються?

  2. У польових умовах амарант та пшениця вирощуються на однаковому ґрунті. За відсутності опадів стійке в'янення в амаранту спостерігається при вологості грунту 18%, у пшениці — при вологості грунту 15%. З якими особливостями рослин пов'язані ці відмінності?

  3. У пасоці рослини виявлено аміак. Як це пояснити?

  4. Скільки води випарує рослина за 5 хв, якщо площа листкової поверхні становить 200 см2, а інтенсивність транспірації — 10г Н2О/ дм2 • год?

  5. За період вегетації рослини накопичили 2,1 кг органічної маси і випарували 525 кг води. Обчисліть транспіраційний коефіцієнт.

  6. Пагін, площа листків якого становить 1,2 дм2, за 4 хв випарував 0,06г води. За аналогічних умов з вільної поверхні води площею 20 см2 за 30 хв випарувалося 0,05 г води. Обчисліть відносну транспірацію (відношення інтенсивності транспірації до інтенсивності вільного випаровування).

  7. Для яких рослин: а) пшениця; б) цукровий буряк; в) кукурудза; г) просо характерна інтенсивність транспірації 5-6 г Н2О/дм2 • год та 7-9 г Н20/ дм2 • год при напруженні факторів середовища (опівдні).

  8. Обчисліть транспіраційний коефіцієнт дерев, які за період вегетації випарували 2 т води і накопичили 10 кг сухої маси.

  9. Маса листка в стані повного насичення водою становила 1,02 г, а після в'янення зменшилася до 0,9 г. Обчисліть величину водного дефіциту, якщо відомо, що абсолютно суха маса цього листка становить 0,42 г.

  10. Рослину вирощували в металевій посудині з ґрунтом. Після того, як рослина добре розвинулася, поверхню ґрунту захистили від випаровування і полив припинили. Коли рослина стала в'янути, з посудини взяли пробу масою 5,15 г і висушили її до постійної маси при температурі 100 °С. Маса грунту після висушування становила 4,80 г. Обчисліть коефіцієнт в'янення.

  11. Транспіраційний коефіцієнт дорівнює 125 мл/год. Обчисліть продук­тивність транспірації.

  12. Продуктивність транспірації становить 4 г/л. Обчисліть транспіра­ційний коефіцієнт.

  13. У деяких кімнатних рослин перед дощем на кінчиках листків з'являються краплі води. Як пояснити це явище?

  14. Маса дослідного пагона відразу після зрізання становила 10,26 г, а через 3 хв — 10,17 г. Площа листкової поверхні пагона становила 240 см2. Обчисліть інтенсивність транспірації.

  15. Продуктивність транспірації дорівнює 6 г/л. Обчисліть транспіраційний коефіцієнт.

  16. Дерево з площею листкової поверхні 12 м2 випарувало за 2 год 3 кг води. Обчисліть інтенсивність транспірації.

  17. Скільки води випарує рослина за 15 хв, якщо площа її листків становить 200 см2, а інтенсивність транспірації — 5г Н2О/ дм2 • год.

  18. Обчисліть інтенсивність транспірації рослини з площею листків 4 м2, якщо відомо, що за 45 хв вона випарувала 750 г води.

  19. З поверхні пагона, площа листків якого становить 1,5 дм2, за 5 хв випа­рувалося 0,08 г води. За аналогічних умов з вільної водної поверхні площею 20 см2 за 2 год випарувалося 0,6 г води. Обчисліть відносну транспірацію.

  20. Одну кімнатну рослину в глиняному горщику помістили в крис­талізатор з водою кімнатної температури, а другу — в кристалізатор з водою, підігрітою до 30оС. Яка з рослин інтенсивніше поглинатиме воду і чому?

  21. З листкової поверхні дерева площею 12 м2 за 2 год випарувалося 3 кг води. Обчисліть інтенсивність транспірації.

  22. Вранці, в умовах достатньо високої вологості повітря, на кінчиках проростків та на краях листків манжетки в злаків з'являються краплі води. Які причини зумовлюють це явище?

  23. Дві однакові посудини заповнили ґрунтом: одну — піщаним, а другу — глинистим. Грунт в обох посудинах полили до повного насичення водою (вміст води відповідає повній вологоємності ґрунту). В якій посудині буде вищим: а) загальний вміст води; б) вміст доступної для рослин води; в) мертвий запас води? Відповідь обгрунтуйте.

  24. Простежте шлях молекули води від краплини дощу, яка потрапила в грунт, до водяної пари, яка надійшла в повітря через продихи листкової поверхні. Опишіть відповідні процеси та назвіть фізичні си­ли, які керують ними на кожному етапі.

  25. Транспорт води з ґрунтового розчину до ендодерми обумовлюється осмотичними явищами. По стеблу вода піднімається за рахунок капілярних сил. Для яких рослин: а) портулаку; б) пшениці; в) соняшника; г) яблуні; д) секвої достатньо пасивного водопостачання для забезпечення своїх потреб?

  26. Відомо, що в умовах, за яких пригнічується або припиняється транспірація, гутація сприяє транспортуванню речовин по ксилемі. Чи спостерігається гутація у водних рослин, повністю занурених у воду?

  27. Поясніть, чому вода піднімається до вершин високих дерев, тоді як механічним усмоктувальним насосом її можна підняти не більш ніж на 10 м. Які умови необхідні для такого підйому?

  28. Чому і як змінюється товщина стовбурів у дерев опівдні, коли напруга дії метеофакторів максимальна?

  29. Інгібітор росту абсцизова кислота, пригнічує біосинтез гідролітичних ферментів та негативно впливає на рівень вмісту АТФ у рослинних тканинах. Як зміниться стан продихів у рослин після обприскування їх розчином і абсцизової кислоти?

  30. Рослину посаджено в ґрунт, ґрунтовий розчин якого має осмотичний тиск 0,3 МПа. В момент посадки осмотичний тиск клітинного соку кореневих волосків 1 б а тургорний тиск 0,8 МПа. Чи зможе ця рослина жити в даному ґрунті? Поясніть.

  31. В польових умовах на однаковому ґрунті ростуть льон і пшениця. При відсутності опадів стійке зав’ядання льону наступає при вологості ґрунту 19%, а у пшениці – при 15%. З якими особливостями рослин це пов’язано?

  32. Як пояснити, що при загальній невеликій площі продихових щілин (не більше 1% від площі листа) інтенсивність транспірації при сприятливих умовах водопостачання наближається до інтенсивності евапорації (випарювання з вільної водної поверхні)?

  33. На нижню поверхню листа ліщини в різні години ясного літнього дня наносили краплі ксилолу, бензолу та етилового спирту, при цьому спостерігали таке: о 5 год. ранку названі рідини не залишали на листках ніякого сліду, о 7 год. одержали плями від ксилолу та бензолу, о 9 год. одержали плями від усіх трьох рідин, а о 13 год. – плям на листі не спостерігалось. Поясніть результати досліду.

  34. Професор Л.О.Іванов зробив такий дослід: на початку зими з пагонів бузини (без відділення їх від дерева) обережно зняли шар пробки. Бруньки, що знаходились на цих пагонах, до кінця зими загинули. Частина оголених від пробки місць була обгорнута фольгою, і бруньки на них залишились живими. Добре перезимували і бруньки на непошкоджених пагонах. Поясніть результат.

  35. Фільтрувальний папір, просочений розчином хлориду кобальту і просушеним до яскраво-голубого кольору був прикладений до двох сторін листа дуба. З нижньої сторони листа папір порожевів через 15 хв., в той час як папір, прикладений до верхньої сторони, змінив свій колір лише через 3 години. Як пояснити одержані результати?

  36. Пагін, зважений відразу ж після зрізання, важив 10,26 г, а через 3 хв. – 10,17 г. Площа листя пагона дорівнює 240 см2. Знайти інтенсивність транспірації.

  37. Сіянець був двічі зважений з інтервалом 5 хв. Результат першого зважування 2,52 г, а другого – 2,49 г. Після цього рослину висушили до абсолютно сухого стану, причому її маса становила 1,02 г. Знайти економність транспірації (швидкість витрачення запасу води). Відповідь виразити в % за годину.

  38. Визначити економність транспірації за наступними даними: інтенсивність транспірації 25г/м2 , площа листя 50 см2 , сира маса рослини 20г, абсолютно суха маса – 9г.

  39. Дерево за одну годину випарувало 500 г, а коренева система всмоктала за цей же час 450 г води. Які умови зовнішнього сере­довища могли викликати таке явище? Як це відіб'ється на рослині?

  40. Як пояснити зав'ядання листя в жаркий літній день при достат­ній кількості вологи в ґрунті і ліквідації водного дефіциту вночі?

  41. Рослину витримали декілька годин в темряві, а потім виставили на пряме сонячне світло. Як зміниться при цьому транспірація? Чому?

  42. В одному з дослідів професора Л.О.Іванова 20-річна сосна була спиляна 3/ХІ, зріз пня був старанно змазаний салом і закритий плівкою, після чого періодично визначалась вологість деревини пня, яка виявилась рівною: 3/ХІ - 60,2% 5/ХІ - 62,2% 9/Х1 -63,7%. Як пояснити одержані результати?

  43. Як пояснити "плач" берези при пораненні стовбура ранньою вес­ною і відсутність цього явища влітку?

  44. В двох посудинах з ґрунтом при однакових умовах виростили про­ростки кукурудзи. Потім одну посудину помістили в камеру з водою кімнатної температури, а другу - в камеру з водою, підігрітою до 30°С, після чого обидві посудини закрили скляними ковпаками. У яких проростків буде спостерігатися більш інтенсивна гутація? Як це пояснити?

  45. Гілка плакучої верби була зрізана і поставлена в банку з водою. Банку з гілкою закрили скляним ковпаком. Чи буде спостерігатися гутація у цієї гілки? Чому?

  46. Двохрічна гілка сосни зрізана з дерева, нижня частина її очище­на від хвої, після чого гілку поставили в банку з розчином чер­воної фарби (еозину) .Через тиждень зробили поперечний зріз вище рівня рідини в банці. Які частини стебла будуть: а) інте­нсивно забарвлені; б) слабо забарвлені; в) зовсім не забарвлені фарбою? Який висновок можна зробити на основі цього досліду?

  47. Дві гілочки бузку, що підв'яли, поставлені в посудину з водою, при чому одній із гілок зріз поновили під водою. Яка з гілок швидше і повніше зможе відновити свій тургор? Чому?

  48. Поясність, виходячи із аналізу водяного балансу рослин: а) чому рослини, що зав’яли удень, вночі повертаються до тургорного стану; б) з якою метою черенки рослин, занурені у пісок для укорінення, покриваються скляним ковпаком?

  49. Як пояснити, що хвоя сосни, яка витримує зимою морози до -40С0, влітку гине при штучному охолодженні до -8°С?

  50. Чому біла акація вимерзає в Санкт-Петербурзі і благополучно зи­мує в Саратові не дивлячись на те, що морози в Саратовській об­ласті значно сильніші?

  51. Що більш небезпечно для рослин: зимові морози чи весняні заморо­зки? Поясніть.

  52. Яке листя швидше в'яне при ґрунтовій засусі: верхнє чи нижнє? З чим це пов'язано?

  53. Чому сукуленти відрізняються повільним ростом?

  54. Які фізіологічні показники можна використати для визначення строку поливу рослин? Чому ці показники більш надійний критерій потреби рослин в черговому поливі, чим візуально спостерігання зав'ядання листків?

  55. Чому при вирощуванні рослин на поливних ділянках необхідно вико­ристовувати підвищені дози мінеральних добрив?

  56. Вкажіть, якими шляхами нестача води може впливати на ріст паго­нів. Який ефект зберігається, навіть якщо рослина одержить пізніше достатню кількість води? Чому?

  57. Що призводить до всмоктування води коренями: а/ при інтенсивній транспірації, б/ при слабкій транспірації? Який найбільш віро­гідний шлях руху води із ґрунту в ксилему? Чи залежить всмокту­вання води коренями в двох вказаних вище випадках від якоїсь структурної особливості кореня? Поясніть свою відповідь.

  58. Фермери рідко вносять добрива під посіви під час засухи, так як вони на досвіді переконались в тому, що це може принести шкоду, Поясніть, чому це так.

  59. Посуха і засоленість ґрунту в якійсь мірі схоже впливають на всмоктування води рослиною. Вкажіть, чим це пояснюється,

  60. У рослин, корені яких занурені в чисту воду, при додаванні до неї солі може спостерігатися тимчасове зав'ядання, але через деякий час їхня тургоресцентність поновлюється. Поясніть це явище.

  61. Чому: а) вітер посилює транспірацію? б) опушеність листя змен­шує його нагрівання на сонячному світлі?

  62. Деякі бактерії викликають зав'ядання заражених рослин в умовах, коли здорові рослини залишаються тургоресцентними. Які можливі механізми такої дії?

  63. Як можна змінити швидкість руху води в стовбурі дерева не пору­шуючи його цілісності?

  64. Що перешкоджає розриву водяних ниток в ксилемі? Чому вважаєть­ся, що розрив все ж можливий?

  65. Відкривання продихів пояснюється тим, що: а) всмоктується ка­лій, б) в результаті цього виникає необхідна осмотична сила, в) всередині замикаючих клітин цією осмотичною силою виникає тиск, який приводить до відкривання продихів. Опишіть експериментальні методи, за допомогою яких можна перевірити ці твердження.