Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-5 Розділ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
510.98 Кб
Скачать

1.2. Порядок реєстрації банку в Україні

Державна реєстрація банку — це надання банку статусу юридичної особи. Банки в Україні створюються з дозволу Націо¬нального банку України внесенням відповідного запису до Дер-жавного реєстру банків. Згідно зі ст. 15 Закону України «Про ба¬нки і банківську діяльність» юридичні особи без їх реєстрації в НБУ та отримання банківської ліцензії не мають права викорис¬товувати у своїх найменуваннях термін «банк» та похідні від нього словосполучення.

Учасниками банку можуть бути вітчизняні та іноземні юри¬дичні та фізичні особи за винятком об'єднань громадян, релі¬гійних та благодійних організацій, юридичних осіб, у яких банк

має істотну участь, а також юридичних осіб, щодо яких немо¬жливо встановити їх власників і джерела коштів, за рахунок яких вони здійснюють внески до статутного капіталу чи ку¬пують акції.

Учасники можуть бути набувати істотної участі у банку за умови отримання письмового дозволу НБУ. Письмовий дозвіл надається за рішенням Комісії з питань нагляду та регулювання діяльно¬сті банків на підставі пакета документів, за яким визначається ді¬лова репутація та фінансовий стан юридичних і фізичних осіб, резидентів та нерезидентів, що мають намір набути істотної уча¬сті в новостворюваному банку. Рішення приймається Комісією у місячний термін з моменту подання документів.

Учасником державного банку може бути держава в особі Ка¬бінету Міністрів України або уповноважених ним органів.

Розмір статутного капіталу майбутнього банку визначається його засновниками і фіксується в установчих документах май¬бутнього банку (статут, протокол установчих зборів, установ¬чий договір). Капітал, на який отримано письмові зобов'язання учасників банку щодо його сплати, називають підписним ка¬піталом На момент реєстрації засновники можуть сплачувати повністю заявлений підписний капітал або частково (для акціо¬нерних товариств відкритого типу — не менше 50 %). Фактич¬но сплачений і зареєстрований підписний капітал є статутним капіталом банку. Статутний капітал на момент реєстрації банку не може бути меншим за законодавче встановлені вимоги та вимоги НБУ. Згідно зі ст. 31 Закону України «Про банки і бан-ківську діяльність» мінімальний рівень статутного капіталу на момент реєстрації банку не може бути меншим 10 млн євро. Національний банк України має право встановлювати для окремих банків залежно від їх спеціалізації диференційований мінімальний статутний капітал, але не нижче розмірів., перед¬бачених цим законом.

Статутний капітал банку незалежно від організаційно-правової форми діяльності згідно зі ст. 32 Закону України «Про банки і банківську діяльність» формується за рахунок власних коштів засновників, акціонерів, учасників із підтверджених дже¬рел і тільки у грошовій формі, Забороняється використання для формування статутного капіталу бюджетних коштів (за винятком державних банків, статутний капітал яких формується за рахунок витрат бюджету), а також банківських металів і коштів, одержа¬них у кредит і під заставу.

Внески для формування статутного капіталу резиденти здійс¬нюють виключно у гривнях, а нерезиденти — у гривнях або у ві¬льно конвертованій валюті. Перерахування статутного капіталу в національну валюту здійснюється за офіційним курсом гривні до відповідної іноземної валюти на день укладення установчого договору.

Процедура реєстрації банку регламентується положенням НБУ «Про порядок створення і державної реєстрації банків, від¬криття їх філій, представництв, відділень», затвердженим поста-новою Правління НБУ від 31 серпня 2001 р. № 375. За цим поло¬женням для формування статутного капіталу майбутнього банку в територіальному управлінні НБУ (ТУ НБУ) за місцем його створення у тижневий термін з моменту подання необхідного для реєстрації пакета документів відкривається накопичувальний рахунок для формування статутного капіталу.

Підставою для відкриття такого рахунку є:

1)заява на відкриття рахунку за підписом одного із засновни¬ків, якому загальними зборами доручено оформлення документів з організації товариства (крім державних банків);

2)документи для державної реєстрації банку.

Кожен засновник вносить визначену установчими документа¬ми частку статутного капіталу або безпосередньо на накопичува¬льний рахунок, або на поточний рахунок у будь-якому банку-резиденті. Засновники банку з іноземним капіталом можуть вно¬сити свою частку статутного капіталу лише безпосередньо на на¬копичувальний рахунок.

Кошти на рахунок, відкритий для формування статутного ка¬піталу, юридичні особи можуть вкладати тільки через переказу¬вання з власних поточних рахунків. Фізичні особи можуть фор¬мувати власну частку в статутному капіталі як за допомогою безготівкового переказування із власних поточних рахунків, так і безпосередньо готівкою.

Кошти статутного капіталу майбутнього банку мають бути акумульовані на накопичувальному рахунку не пізніше ніж за 15 робочих днів до встановленого строку розгляду документів на реєстрацію. Якщо вони акумулювались на відкритому з цією ме¬тою в будь-якому вітчизняному банку поточному рахунку, то до зазначеного строку мають бути переказані на накопичувальний рахунок.

Для реєстрації уповноважена на здійснення цієї процедури особа подає до ТУ ПБУ за місцем створення банку такі доку¬менти:

1)заяву про реєстрацію банку;

2)установчий договір (крім державного та кооперативного банків);

3)статут банку;

4)рішення про створення банку;

5)бізнес-план;

6)відомості про склад органів управління та контролю банку;

7)документи, які підтверджують професійну придатність та ділову репутацію перших керівних осіб банку і керівників орга¬нів управління;

8)копії звіту про результати підписки на акції;

9)документ, що засвідчує наявність приміщення для розмі¬щення банку;

10)висновок аудиторської фірми;

11)довідку Державної податкової адміністрації України про доходи;

12)фінансову звітність учасників, які матимуть істотну участь у банку;

13)нотаріально завірені копії установчих документів учасників банку та документів про їхню державну реєстрацію;

14)документи, що підтверджують ділову репутацію юридич¬них осіб — учасників банку, які мають істотну участь;

15)копії платіжних документів про здійснення учасниками ба¬нку сплати внесків до статутного капіталу;

16)копію платіжного документа про внесення плати за реєст¬рацію банку;

17)інші документи.

Заява про реєстрацію банку подається за підписом особи, уповноваженої установчими зборами (зборами учасників) укла¬дати угоди і здійснювати інші дії від імені засновників або голо-ви спостережної (наглядової) ради банку.

Установчий договір має містити інформацію про організа¬ційно-правову форму банку та мету його діяльності; про склад засновників і особу, уповноважену укладати договори і діяти від їхнього імені; про склад та компетенцію органів управління; про розмір, порядок і термін формування статутного капіталу; про порядок розподілу прибутку та покриття збитків банку. Крім того, цей документ має передбачати відповідальність сто¬рін за взяті на себе зобов'язання і порядок вирішення спорів, що між ними виникають, а також порядок внесення змін до установ-чих документів і порядок реорганізації та ліквідації банку.

Установчий договір підписується засновниками банку. При цьому якщо засновником є юридична особа, то підпис керівника суб'єкта господарювання засвідчується печаткою. Підпис фізич¬ної особи-засновника банку засвідчується нотаріально.

Статут банку має відповідати вимогам законів України «Про банки і банківську діяльність», «Про господарські товарис¬тва», інших законів України та нормативно-правових актів НБУ. У статуті обов'язково визначаються:

• повне та скорочене найменування банку, його місцезнахо¬дження;

• організаційно-правова форма банку;

• перелік основних законів, на підставі яких створюється та буде здійснювати діяльність банк, а також положення про те, що банк набуває статусу юридичної особи з моменту реєстрації в Державному реєстрі банків;

• види діяльності, які має намір здійснювати банк на підставі ліцензії НБУ;

• положення про органи управління банком, їх структуру, по¬рядок утворення, повноваження та порядок прийняття рішень;

• розмір та порядок формування статутного капіталу банку, види акцій, їх номінальна вартість, кількість та форма випуску;

• розмір і порядок утворення резервів та інших загальних фо¬ндів банку;

• порядок розподілу прибутків і покриття збитків;

• положення про внутрішній та зовнішній аудит;

• положення про органи внутрішнього аудиту банку;

• порядок внесення змін і доповнень до статуту;

• порядок реорганізації та ліквідації банку.

Статут банку може містити й інші положення, які не супере¬чать чинному законодавству України. Статут підписується голо¬вою правління банку і затверджується установчими зборами (збо¬рами учасників). Статут державного банку затверджується по¬становою Кабінету Міністрів України.

Рішення про створення банку подається у вигляді протоколу установчих зборів (зборів учасників) за підписом голови та сек¬ретаря зборів, якщо створюється банк із недержавною формою власності. Протокол має містити також рішення про прийняття статуту, обрання членів органів управління банку та органів кон¬тролю, призначення голови правління, головного бухгалтера та особи, уповноваженої від імені засновників відповідати за реєстрацію банку. Для державного банку документом, який засвідчує рішення про створення банку, є відповідна постанова Кабінету Міністрів України.

Бізнес-план має містити економічне обгрунтування мети створення та завдань банку; напрями його діяльності; прогнозний баланс на найближчі три роки, опис активно-пасивних операцій банку із зазначенням видів операцій, ліквідності, дохідності, витратності, структури активів і пасивів за строками їх погашення тощо; прогнозний розрахунок фінансово-економічних показників (дотримання економічних нормативів, нормативів обов'язкового резервування, фінансовий результат, показники рентабельності, нарощування капіталу). Усі прогнозні матеріали (баланс та фі¬нансово-економічні показники) розраховуються на три роки з урахуванням сприятливого і несприятливого розвитку подій. Крім цього, у бізнес-плані мають бути враховані результати мар¬кетингового дослідження та конкурентна позиція банку; внутрішньобанківські принципи управління ризиками; плани щодо роз¬витку регіональної мережі та участі в банківських об'єднаннях; опис системи управління банку та його матеріально-технічне за-безпечення, а також інформація про кадрову стратегію, політику формування персоналу банку та засоби стимулювання праці.

Відомості про склад органів управління та контролю ма¬ють містити інформацію про кількісний склад спостережної ради, правління (ради директорів) та ревізійної комісії новостворюва¬ного банку. Для державного банку — це інформація про кількіс¬ний склад наглядової ради, правління банку та ревізійної комісії.

Документи, що підтверджують професійну придатність та ділову репутацію перших керівних осіб. Професійна придат¬ність голови, його заступників, головного бухгалтера та його за-ступників, членів правління (ради директорів) оцінюється за та¬кими критеріями:

• наявність вищої економічної, юридичної освіти чи освіти в галузі управління — для голови та його заступників, членів прав¬ління (ради директорів);

• наявність вищої економічної чи бухгалтерської освіти — для головного бухгалтера та його заступників;

• стаж роботи у банківській системі за відповідним фахом не менше_ніж_три_роки, в тому числі для голови та головного бухга¬лтера — не менше ніж один рік на головних посадах;

• бездоганна ділова репутація;

• відсутність зауважень відповідного територіального управ¬ління НБУ та фактів порушень банківського законодавства

України і внутрішніх документів банку за час роботи в банківсь¬ких установах.

Інформація про професійну придатність та ділову репутацію подається у вигляді:

1) витягу з трудової книжки;

2) копії диплома про вищу освіту;

3) довідок з банків, у яких зазначені особи отримали кредити, про стан виконання зобов'язань щодо їх погашення;

4) анкети, заповненої і підписаної кандидатом;

5) інформації територіального управління Національного бан¬ку, що здійснює нагляд за діяльністю банківських установ, у яких працювали зазначені особи, про відсутність у їхній роботі зло¬вживань та порушень,

Для реєстрації державного банку подаються документи, що дають змогу зробити висновок про професійну придатність голо¬ви, його заступників та членів наглядової ради, кандидатури яких відповідають таким вимогам:

• наявність громадянства України;

• наявність повної вищої економічної або юридичної освіти, чи наукового ступеня в галузі економіки, фінансів або права;

• наявність досвіду роботи не менше трьох років в органах законодавчої влади чи на керівних посадах в органах централь¬ної виконавчої влади України або банківській установі чи досві¬ду наукової, практичної роботи у сфері економіки, фінансів, права.

Копія звіту про результати підписки на акції подається ба¬нками, що створюються у формі акціонерного товариства відкри¬того типу. Звіт має бути зареєстрованим Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку. До нього додається перелік акціонерів банку, якому вказуються:

• найменування юридичної особи (прізвище., ім'я та по бать¬кові для фізичної особи);

• місцезнаходження юридичної особи (адреса для фізичної особи);

• платіжні реквізити юридичної особи (паспортні дані для фі¬зичної особи);

• кількість акцій, на які він підписався, їх загальна вартість та частка в статутному капіталі банку.

Наявність приміщення у новостворюваного банку підтвер¬джується наданням угоди про передавання приміщення у влас¬ність (через дарування, продаж тощо) або договору оренди на строк не менше п'яти років.

Висновок аудиторської фірми чи аудитора подається за під¬сумками проведеної за станом на конкретну дату перевірки фі¬нансової звітності юридичних осіб — учасників банку, незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності. Разом із зазначеними висновками подаються копії сертифіката аудитора, який підписав висновок.

Довідку Державної податкової адміністрації України про доходи за останній звітний період подають фізичні особи — уча¬сники банку, які вносять кошти до статутного капіталу банку в розмірі, що дорівнює чи перевищує 80 тис. грн для підтверджен¬ня наявності доходів у достатньому розмірі для внесення до ста¬тутного капіталу банку та джерел походження цих коштів.

Фінансова звітність подається всіма юридичними особами — учасниками банку, які матимуть істотну участь у статутному капі¬талі банку, за останні чотири звітні періоди, а також на перше чис¬ло місяця, у якому здійснюється внесок до статутного капіталу.

Установчі документи надаються всіма учасниками банку — юридичними особами, які за організаційною формою діяльності є акціонерними або пайовими товариствами. Це мають бути нота¬ріально засвідчені копії статутів, установчих договорів та прото¬колів установчих зборів (зборів учасників). Разом з установчими документами подається засвідчена в нотаріальному порядку ко¬пія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи — уча¬сника банку.

Документи, які підтверджують ділову репутацію учасників, подаються юридичними та фізичними особами-учасниками з істотною участю у банку Це насамперед анкети; повідомлення про від¬сутність заборгованості перед бюджетом; довідка з банків, які на¬дали кредити, про стан виконання зобов'язань щодо їх погашення.

Копії платіжних документів про здійснення учасниками банку сплати внесків до статутного капіталу подаються всіма юридичними та фізичними особами як підтвердження суми та способу здійснення внеску власної частки до статутного капіталу банку.

Плата за реєстрацію банку встановлена Національним бан¬ком України у розмірі 5100 грн, Ця плата вноситься платіжним дорученням на спеціальний рахунок в Операційному управлінні Національного банку України. Копія платіжного доручення дода¬ється до пакета документів.

Існує ряд інших документів, яких вимагає НБУ для реєстрації банку. Якщо учасник банку є зберігачем чи торговцем цінними паперами, то він обов'язково надає копію ліцензії Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку на здійснення цієї дія¬льності. Для перевірки фінансового стану власники істотної уча¬сті тієї юридичної особи, яка, у свою чергу, стає власником істо¬тної участі у банку, надають копії установчих документів, фінансову звітність за останні чотири звітні періоди та висновки аудиторських фірм.

Пакет документів передається па розгляд у ТУ НБУ за місцем створення банку, де у місячний термін мають бути підготовлені висновки щодо фінансового стану, платоспроможності, репутації учасників; ділової репутації учасників, які матимуть істотну участь; наявності приміщення, придатного для розміщення бан¬ку; професійної придатності і ділової репутації керівних осіб майбутнього банку та відповідності установчих документів чин¬ному законодавству.

Висновки ТУ НБУ разом із пакетом документів передаються до Національного банку України, де розглядаються департамен¬том реєстрації та ліцензування, а в разі необхідності — й іншими департаментами, і передаються Комісії з питань нагляду і регу¬лювання діяльності банків.

Комісія проводить співбесіду з кандидатами на посади пер¬ших осіб банку (голови та головного бухгалтера), їхніх заступни¬ків, членів правління (ради директорів) і приймає рішення про їх професійну придатність і ділову репутацію. Керівниками банку згідно зі ст. 23 Закону України «Про господарські товариства» не можуть бути народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, керівники центральних та інших органів виконавчої влади, військовослужбовці, депутати місцевих рад, посадові осо¬би органів прокуратури, суду, державної безпеки, внутрішніх справ, державного нотаріату, посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування, а також особи, які мають су¬димість.

Результати співбесіди у вигляді Висновку додаються до паке¬та документів і враховуються під час розгляду питання щодо ре¬єстрації банку.

Остаточне рішення про можливість створення банку приймає Правління НБУ Причому з моменту отримання Національним банком України повного пакета документів до моменту прийнят¬тя такого рішення має пройти не більше трьох місяців. Реєстрація банку здійснюється внесенням відповідного запису до Державно¬го реєстру банків. Протягом трьох робочих днів після прийняття Правлінням НБУ рішення про реєстрацію уповноважена особа отримує свідоцтво про державну реєстрацію. Після цього зареєстрованому банку не пізніше наступного робочого дня відкрива¬ється кореспондентський рахунок, на який перераховуються ко¬шти з накопичувального рахунку.

У разі відмови в державній реєстрації банку Національний банк надає уповноваженій особі своє мотивоване рішення з о᬴рунтуванням причин відмови, якими можуть бути:

• порушення порядку створення банку;

• невідповідність установчих документів чинному законо¬давству;

• подання неповного пакета документів або його невідповід¬ність вимогам чинного законодавства;

• незадовільний фінансовий стан засновників, які мають істо¬тну участь у банку;

• відсутність бездоганної ділової репутації принаймні одного із власників істотної участі в банку;

• професійна непридатність чи відсутність бездоганної діло¬вої репутації перших керівних осіб банку, членів правління (ради директорів).

У разі відмови в реєстрації банку кошти з накопичувального рахунку, відкритого для формування статутного капіталу, повер¬таються учасникам банку протягом трьох робочих днів.

Процедура реєстрації банків з іноземним капіталом має деякі особливості.

По-перше, для створення такого банку засновники мають отримати попередній дозвіл на створення банку з іноземним капіталом. З цією метою в НБУ подаються відповідне клопо¬тання та пакет необхідних документів. Дозвіл надається за умови задовільної ділової репутації засновників та наявності в них не¬обхідних коштів для заснування банку і дозволу іноземного кон-трольного органу на участь у створенні банку в Україні. Рішення про надання попереднього дозволу на створення банку з інозем¬ним капіталом приймає Правління НБУ у місячний термін після отримання документів. Про надання попереднього дозволу або обгрунтовану відмову НБУ повідомляє засновників та ТУ НБУ за місцем створення банку. Попередній дозвіл дійсний протягом трьох місяців з дня його видачі.

По-друге, пакет документів, на основі якого приймається рішен¬ня про реєстрацію банку з іноземним капіталом, дещо ширший, ніж для банків з національним капіталом. Після отримання попере¬днього дозволу на створення банку з іноземним капіталом до ТУ НБУ подається пакет документів, до якого крім тих, що характерні для банків з національним капіталом, додаються ще й такі:

1) рішення уповноваженого органу управління іноземного ін¬вестора про участь у банку в Україні;

2)витяг з торговельного (банківського) реєстру країни або інший документ, що підтверджує реєстрацію іноземного інвесто¬ра в країні, де розташовано його головний офіс;

3)висновок іноземної аудиторської організації про фінансо¬вий стан Іноземного інвестора на кінець останнього повного фінансового року та про можливість здійснення заявленого внеску до статутного капіталу банку за рахунок власних коштів.

Усі зазначені документи подаються мовою оригіналу з нотарі¬ально засвідченими перекладами українською мовою і мають бу¬ти нотаріально засвідчені за місцем їх видачі і легалізовані в консульських установах України.

По-третє, документи, що подаються для реєстрації банку з іноземним капіталом, розглядаються крім Департаменту реєстра¬ції та ліцензування Юридичним департаментом та, в разі необ¬хідності, Департаментом валютного контролю і ліцензування.

По-четверте, внески до статутного капіталу такого банку не¬резиденти можуть здійснювати як у національній, так і в інозем¬ній валюті, але лише безпосередньо на накопичувальний раху¬нок, відкритий у ТУ НБУ.

Банки можуть створювати свої філії, представництва та інші відокремлені підрозділи як на території України, так і за її межа¬ми. Філії та представництва банку є його відособленими під-розділами, розташованими поза межами банку, і функціонують на підставі положень про філію чи представництво. На відміну від представництв, які фінансуються банком і виступають від йо¬го імені без права виконувати банківські операції, філії викону¬ють банківські операції на підставі дозволу, наданого банком, у межах ліцензії та письмового дозволу банку. Операції філії відо-бражаються на окремому балансі. Філія може мати власний коре¬спондентський рахунок і самостійно брати участь у системі міжбанківських електронних платежів, а може працювати за консолідованим балансом банку. Представництвам відкривають¬ся поточні рахунки в банках.

Банк може відкривати філії, якщо:

• його регулятивний капітал1 відповідає вимогам НБУ;

• банк не має фінансових і правових проблем (стан форму¬вання резервів за активними операціями відповідає вимогам; дотримується економічних нормативів та нормативу резервування; діяльність є прибутковою; банк не є об'єктом застосування захо¬дів впливу);

• наявні технічні умови для забезпечення функціонування філії (приміщення; технічне обладнання і комп'ютерна техніка; програмне забезпечення; комунікаційні засоби тощо відповіда¬ють вимогам НБУ).

Реєстрація філії здійснюється за рішенням ТУ НБУ за місце¬знаходженням філії на підставі згоди ТУ НБУ за місцезнаходжен¬ням банку — юридичної особи. Для отримання згоди банк — юридична особа подає до ТУ НБУ за своїм місцезнаходженням такі документи:

1) клопотання банку про надання згоди на відкриття філії із зазначенням місцезнаходження та основних видів діяльності;

2) рішення компетентного органу банку про відкриття філії;

3) положення про філію,

4) відомості про керівника та головного бухгалтера філії. Територіальне управління за місцезнаходженням банку дає

згоду на відкриття філії за умов:

• наявності приміщення, придатного для розміщення філії;

• наявності професійно придатних перших керівних осіб філії банку;

• забезпечення філії кваліфікованими кадрами;

• відсутності фінансових та правових проблем, які могли б призвести до негативних наслідків для клієнтів у разі відкриття філії.

ТУ НБУ за місцезнаходженням банку — юридичної особи надсилає йому повідомлення про надання згоди на відкриття фі¬лії, після чого перелічені документи разом із документом, що підтверджує наявність приміщення, у яком)' буде розміщуватися філія банку, надсилаються до ТУ НБУ за місцезнаходженням філії. Територіальне управління за місцем відкриття філії протягом місяця після отримання документів має прийняти рішення про реєстрацію філії та повідомити про це рішення безпосеред¬ньо банк, ТУ НБУ за місцезнаходженням банку та Департамент реєстрації і ліцензування НБУ. За позитивного вирішення питан¬ня у повідомленні зазначаються: повна і скорочена назва філії; внутрішній реєстраційний код філії; дані про кореспондентський рахунок, місцезнаходження, телефони, прізвища керівника та го¬ловного бухгалтера філії. Разом із повідомленням до Департамен¬ту реєстрації та ліцензування банків надсилається положення про філію.

Представництво банку відкривається за погодженням з ТУ НБУ за місцезнаходженням банку на підставі документів, що ха¬рактерні для відкриття філії. Додатково надається копія довіре-ності керівникові представництва на виконання представницьких функцій від імені банку відповідно до положення про представ¬ництво. Реєстрація здійснюється протягом десяти днів з дня отримання документів. Повідомлення про реєстрацію надсила¬ється територіальним управлінням за місцезнаходженням банку до Департаменту реєстрації та ліцензування НБУ разом із поло-женням про представництво. У повідомленні зазначаються назва, відомості про поточний рахунок, місцезнаходження, телефони, прізвища, ім'я та по батькові керівника представництва.

Реєстрація філій та представництв банків здійснюється Націо¬нальним банком України внесенням відповідної інформації до Державного реєстру банків. Про здійснення запису щодо реєст¬рації названий департамент повідомляє безпосередньо банк, ТУ НБУ за місцем розташування банку та ТУ НБУ за місцезнахо¬дженням філії чи представництва.

Плата за реєстрацію філії становить 1700 грн; а за реєстрацію представництва — 340 гри.

Для підвищення рівня виконання покладених на банк функцій та поліпшення обслуговування клієнтів банки можуть відкривати також такі структурні одиниці: відділення та власні обмінні пунк¬ти. Відділення мають право виконувати операції тільки після по¬годження з ТУ НБУ за його місцезнаходженням. Відділення ви¬конує тільки ті операції, які передбачені положенням про відділення, на підставі дозволу, що надається компетентним ор¬ганом банку. Відображаються проведені операції на балансі бан¬ку або його філії, залежно від підпорядкування відділення. Пого¬дження відкриття відділення здійснюється за рішенням Комісії з питань нагляду та регулювання діяльності банків ТУ НБУ за його місцезнаходженням на підставі наданого банком пакета докумен¬тів протягом місяця з дня його отримання.

Відкриття і функціонування власних обмінних пунктів бан¬ків регулюється інструкцією НБУ «Про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України», затвердженої постановою Правління НБУ від 12 грудня 2002 р. № 502. Відкривати пункти обміну валюти мають право банки, які отримали банківську ліцензію і-письмовий дозвіл НБУ на здійс-нення неторговельних операцій з валютними цінностями. Пункти обміну валюти підлягають реєстрації у ТУ НБУ за місцезнахо¬дженням банку за умови дотримання встановлених НБУ вимог.

Реєстрація банківських корпорацій та банківських холдинго¬вих груп здійснюється Національним банком України відповідно до положення НБУ «Про порядок створення і державної реєстра¬ції банківських об'єднань», затвердженим 31 серпня 2001 р. № 377. На підставі наданого пакета документів, аналогічних тим, що вимагаються для реєстрації банку, НБУ контролює дотриман¬ня встановлених вимог. У разі прийняття позитивного рішення вноситься відповідний запис до Державного реєстру банків і по¬відомляються уповноважені особи банків — учасників об'єднан¬ня та ТУ НБУ за місцезнаходженням материнського і дочірніх банків.

Відкриття представництв банків-нерезидентів в Україні регулюється тим самим положенням, що і відкриття представ¬ництв вітчизняних банків на території України. Реєстрація пред¬ставництва банку-нерезидента здійснюється на підставі таких документів:

1) клопотання про реєстрацію представництва іноземного ба¬нку в Україні;

2)витяг з торговельного (банківського) реєстру країни або інший документ, що підтверджує реєстрацію іноземного банку.

3}положення про представництво;

4) довіреність керівникові представництва іноземного банку про виконання представницьких функцій.

Однак усі документи, крім клопотання про реєстрацію, мають бути мовою оригіналу з нотаріально засвідченими перекладами українською мовою, нотаріально засвідчені за місцем їх видачі і легалізовані в консульських установах України. Документи роз¬глядаються Департаментом реєстрації та ліцензування, Юридич¬ним департаментом, а остаточне рішення про реєстрацію при¬ймає Комісія НБУ, після чого представництву надається свідо¬цтво про державну реєстрацію. Плата за реєстрацію представни¬цтва іноземного банку в Україні становить 4250 грн.

Для здійснення своєї діяльності представництво банку-нерези¬дента відкриває поточний рахунок в уповноваженому банку. Здійснювати банківські операції представництво не має права.

Вітчизняний банк має право створювати дочірній банк, філію або представництво на території іншої держави за умови отримання дозволу НБУ та індивідуальної ліцензії на здійснення інвестицій за кордон. Для одержання дозволу на відкриття своїх установ за кордоном банк мусить дотримуватися таких вимог:

• держава розміщення установи банку має належати до дер¬жав, які приєдналися до міжнародних угод з питань запобігання та протидії легалізації злочинних доходів і фінансуванню терори¬зму, а також щодо фінансового сектору якої відсутні негативні висновки міжнародних організацій;

• строк роботи банку має становити не менше ніж три роки;

• статутом банку має передбачатися створення дочірнього банку, філії, представництва на території інших держав;

• банк має дотримуватися економічних нормативів, нормативу обов'язкового резервування та порядку формування резервів;

• інвестиції для створення дочірнього банку або філії не по¬винні призводити до порушення банком економічних нормативів;

• банк не може бути об'єктом застосування заходів впливу.

Реєстрація здійснюється згідно з вимогами країни, у якій віт¬чизняний банк відкриває дочірній банк, філію чи представницт¬во. Копію документа, який засвідчує реєстрацію відповідної ба¬нківської установи на території іншої держави, копію дозволу на проведення ними операцій банк має в місячний термін нада¬ти в НБУ.

Усі вітчизняні банківські установи, у тому числі філії і пред¬ставництва, зобов'язані повідомляти Національному банку Украї¬ни про внесення змін і доповнень в установчі документи, поло¬ження про філію, представництво та інші документи, що підтвер¬джують їх реєстрацію.

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОКОНТРОЛЮ

1.З якою формою власності й організаційно-правовою фор¬мою діяльності можуть створюватися банки в Україні?

2. Які особливості акціонерного та пайового банку?

3.Чи можуть в Україні створюватися державні банки, банки у формі закритих акціонерних товариств, товариств з обмеженою відповідальністю, кооперативні банки? Якщо так, то за яких умов? Якщо ні, то чому?

4. Якими можуть бути банки за розміром активів, статутного капіталу, зобов'язань?

5. Який банк вважається банком з іноземним капіталом?

6. Які є види банків залежно від розвитку регіональної мережі?

7. Який банк є спеціалізованим, а який — універсальним? Які є види спеціалізованих банків?

8. Чому сьогодні вітчизняні банки прагнуть до універсалізації діяльності?

9. У якому випадку реорганізація банків вважається злиттям, приєднанням, поділом, виділенням, перетворенням?

10. Яке банківське об'єднання вважають корпорацією, холдин¬гом? З якою метою і за яких вимог вони створюються? За яких умов і з якою метою створюються фінансово-холдингові групи?

12.Хто може бути учасником банку в Україні?

13. Які юридичні та фізичні особи не можуть бути учасниками банку? Поміркуйте над причинами заборони.

14.Які вимоги до порядку формування статутного капіталу та його мінімального розміру?

15.Який взаємозв'язок і відмінність між підписним капіталом та статутним капіталом банку?

16. За яких умов новостворений банк буде зареєстрований? На¬звіть причини відмови в реєстрації.

17. Які територіальне відокремлені від банку структурні під¬розділи він може відкривати і за яких умов вони можуть бути за¬реєстрованими?

18.Охарактеризуйте процедуру реєстрації банку в Україні.

19.Назвіть особливості реєстрації банку з іноземним капіталом в Україні.

2р. Які особливості реєстрації банківських об'єднань?

21. Які особливості реєстрації дочірніх банків, філій та пред¬ставництв вітчизняних банків в інших країнах?

22.Які особливості реєстрації представництв іноземних банків в Україні?

23. Чи можуть банки-нерезиденти відкривати філії та дочірні банки в Україні?

Розділ2

ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ БАНКУ

Після вивчення цього розділу Ви зможете:

• Засвоїти структуру управління банком

• З’ясувати основні функції та повноваження окремих органів управління банком з різною формою власності та організаційно-правовою формою діяльності

• Зрозуміти специфіку вищого органу управління банків з державною і недержавною формою власності

• Ознайомитися зі структурою функціональних підрозділів та служб банку

• Зрозуміти економічний зміст окремих банківських операцій

• Засвоїти порядок відображення банківських операцій у його балансі

• Визначити види активних та пасивних операцій банку

• З’ясувати особливості комісійно-посередницьких операцій банку

• Ознайомитися з процедурою ліцензування банківської діяльності в Україні

• Пояснити відмінність між банківською ліцензією і письмовим дозволом на виконання окремих операцій та окреслити сферу їх застосування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]