Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4__Стани ризику.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
232.96 Кб
Скачать

Депресивні стани

Депресивний стан може бути закономірною реакцією людини на подію, яка повністю змінила її життя. Наявність деяких ознак депресивного стану не означає, що людина обов’язково хвора на депресію. У процесі розвитку особистості тимчасова туга, почуття розгубленості, апатія дають цінний досвід переживання. Німецький психолог Х.Хартман вважає, що здорова людина має володіти здатністю страждати і переживати депресивний стан. К.Юнг відзначав, що депресія може набрати вигляду "пустого спокою", який передує творчій роботі.

За даними ВООЗ, до 5 % населення земної кулі страждають депресією. Жінки переживають депресію частіше, ніж чоловіки.

Занепокоєння мають викликати відхилення від нормального стану, які тривають більше 2 тижнів чи повторюються регулярно.

Прояви: погіршення настрою (пригнічення, туга, тривога), зміни фізичного стану (виснаження сил, погіршення апетиту, розлади сну, обтяжливі відчуття в тілі, біль в різних ділянках), зміни поведінки (загальмованість, страх звичних форм поведінки, збільшення кількості помилок в діяльності), труднощі у перебігові пізнавальних процесів (загальмованість мислення, труднощі запам’ятовування, бідність уяви); а також зниження самооцінки, песимістичне ставлення до світу, відчуття втрати сенсу життя.

Причини. Підгрунтям для депресії може бути систематична неправильна однобока оцінка реальності (когнітивна модель депресії А.Бека). Тріада депресії Бека: негативна думка про себе ("Я нічого не вартий"), негативна думка про світ ("Світ забагато потребує від мене", "Життя – черга невдач"), негативна думка про майбутнє ("Я ніколи не подолаю цю проблему", "Життя завжди буде сповнене страждань"). Крім того, у депресивному стані людина схильна до помилок при переробці інформації, зокрема до перебільшення повсяк-денних труднощів і перетворення їх у справжні нещастя, до надмірних узагальнень одного факту негативного ставлення інших людей до себе ("Мене ніхто не любить"). Причиною депресивного стану також може бути емоційне чи й фізичне виснаження.

Депресивний стан збільшує ймовірність здійснення самогубства.

Подолання депресивного стану (за умов, що це непсихотична реактивна депресія): 1. якомога більше гострої і кислої їжі; якомога менше солодощів; 2. будь-які напої пити через соску чи соломинку; 3. ходити в середньому темпі без особливих цілей; 4. максимально обмежити спілкування, перегляд теле-програм, читання літератури; 5. спати стільки, скільки хочеш; особливо приємно з улюбленою м’якою іграшкою (навіть якщо ти - дорослий); 6. мінімум сильних відчуттів; 7. не докоряйте собі, що не можете зі звичайною швидкістю та якістю виконувати справи – обмежте кількість справ і збільште кількість часу на їх виконання; 8. не стримуйте сліз; 9. вірте, що зміни відбудуться; 10. прийміть неминучість втрат; 11. навчіться радіти приємним дрібницям; 12. піклуй-теся про інших людей; 13. по можливості займіться чимось новим для Вас; 14. ведіть щоденник або просто описуйте свої переживання у будь-якій формі (віршах, прозі тощо).