Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ківалов МП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Тема 10. Юридична відповідальність у механізмі забез­печення митної політики. (2 години)

Кримінальна відповідальність за злочини в митній сфері. Контрабанда. Контролюючі поставки. Види адміністративних стягнень, передбачених МКУ. Види порушень митних правил. Проступки, що посягають на нормальну діяльність митних органів. Санкції міністерства економіки до суб'єктів зовніш­ньоекономічної діяльності.

Методичні вказівки

В рамках цієї теми студентам необхідно засвоїти, що юри­дична відповідальність є важливим елементом механізму мит­ної політики. Наявність такого елементу як юридична відпові­дальність є властивим виключно державній політиці, що обу­мовлюється специфікою суб'єкту цієї політики — держава та її компетентні органи. Види юридичної відповідальності в цій сфері можна класифікувати на три основні групи: кримінальна відповідальність за найбільш суспільне небезпечні правопору­шення в цій сфері, адміністративна відповідальність за пору­шення митних правил та санкції адміністративного характеру до суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності за порушення певних вимог (наприклад санкції Мінекономіки, відзив ліцензії, антидемпінгові та спеціальні заходи тощо).

Тема 11. Міжнародно-правові стандарти митної політи­ки. (6 годин)

Поняття міжнародного митного права. Основні міжнародні організації з митних питань. ЮНКТАД. Всесвітня митна органі­зація. Митні союзи. СОТ. Європейський союз. НАФТА. СНД. Інші регіональні організації. Основні міжнародно-правові акти з митних питань. Митні конвенції. Система угод ГАТТ/СОТ. Двосторонні міжнародно-правові угоди України з іншими дер­жавами.

236

237

Г¥;

Методичні вказівки

У рамках даної теми визначається специфіка митних право­вих відносин, що або починаються, або закінчуються за межами власної держави. Оскільки митна політика держави має, перед­усім, зовнішньоекономічне спрямування, то держава, здійсню­ючі заходи щодо захисту своїх національних інтересів та націо­нальної безпеки в зовнішньоекономічній сфері, обов'язково зіштовхується з аналогічними заходами, що впроваджуються іншими державами. У силу існування конкуренції на світових ринках між суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності різних держав, намагання держави забезпечити національні інтереси та свій економічний суверенітет протягом історії розвитку людства нерідко створювало протиріччя, що часто переростали у міждержавні конфлікти, які могли носити економічний, полі­тичний та навіть військовий характер. Процес формування транс­національної економіки поставив перед світовою спільнотою вимоги щодо врегулювання міждержавних відносин у зовніш­ньоекономічній сфері за допомогою міжнародно-правових за­собів, шляхом вироблення загальноприйнятих стандартів і пра­вил та встановлення ефективних механізмів погодження інте­ресів різних держав. Україна бере активну участь у міжнарод­них процесах як на Заході, так і в рамках СНД. Головними цілями нашої держави в цій сфері на сучасному етапі є вступ до СОТ і максимальна інтеграція в Європейські структури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]