Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ківалов МП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

8.2. Єдиний митний тариф

Із цих причин розгляд інструментів реалізації митної полі­тики України ми пропонуємо починати з тарифного регулю­вання зовнішньоекономічних відносин. Тарифне регулювання зовнішньоекономічних відносин здійснюється за допомогою Єдиного митного тарифу України — який являє собою система­тизований звід ставок мита, яким обкладаються товари та інші предмети, що ввозяться на митну територію України або виво­зяться за межі цієї території (ч. 1. ст. З Закону України "Про єдиний митний тариф"). Митний тариф складається з двох ос­новних елементів — товарної номенклатури та ставок мита. Подібна структура митного тарифу забезпечує ефективність та оперативність застосування митно-тарифного регулювання як по колу країн, так і по категоріях товарів, що імпортуються. Характерною ознакою товарної номенклатури є систематизація ставок мит у відповідності до диференційованого списку товарів, системність опису товарів та надання унікального коду для кож­ної товарної позиції.

В Україні діє Товарна Номенклатура Зовнішньоекономічної Діяльності (ТН ЗЕД), яка, так само, як і діючі сьогодні товарні номенклатури більшості країн Світу, побудована на основі Гар­монізованої системи опису і кодування товарів (ГС), яка являє собою Номенклатуру, що включає товарні позиції, субпозиції і цифрові коди, застереження до розділів, груп і субпозицій, а та­кож Основні правила інтерпретації Гармонізованої системи. Гар­монізовану систему було прийнято в рамках Міжнародної кон­венції про гармонізовану систему опису і кодування товарів, яку було підготовлено Радою Митного Співробітництва і підпи­сано в Брюсселі 14 червня 1983 р.1

Створення ГС є значним досягненням на шляху уніфікації тарифного регулювання міжнародної торгівлі, спрощення мит­них процедур і тим самим унеможливлення використання різних митних класифікацій товарів в якості нетарифного бар'єру.

Для суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності одним із важливих факторів економічної привабливості країни є стабільність його податкової та митної політики, що повинно виражатися в гарантіях незмінності ставок мит протягом пев­ного періоду. Це надає змогу ефективно планувати проведення довгострокових зовнішньоекономічних операцій і відповідно зменшує ризики при їх проведенні. Протягом останніх років українським урядом зроблено деякі кроки в цьому напрямі. Зокрема Постановою Кабінету Міністрів "Про порядок внесен­ня змін до ставок ввізного мита"101 передбачено, що рішення з питань внесення змін до ставок ввізного мита на товари (за винятком сільськогосподарської продукції, на яку встановлю­ються сезонні мита) приймаються Кабінетом Міністрів Украї­ни не частіше одного разу на півріччя, азі січня 2000 р. — один раз на рік. Проекти актів законодавства з питань митно-

1 Гармонизованная система описания и кодирования товаров, об­ ращающихся в международной торговле. — Москва, 1990.

2 Постанова Кабінету Міністрів України "Про порядок внесення змін до ставок ввізного мита" від 3 серпня 1998 р. № 1213.

152

153

тарифного регулювання, зокрема щодо встановлення, зміни або скасування ставок мита, вносяться до Кабінету Міністрів Украї­ни після попереднього їх розгляду і схвалення Митно-тариф­ною радою України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]