Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ківалов МП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

9.9. Антидемпінгові, антисубсидиційні та спеціальні заходи

Застосування ж з боку України таких ефективних інстру­ментів захисту внутрішнього ринку та інтересів національних товаровиробників як антидемпінгові, антисубсидиційні та спеці­альні заходи було практично неможливо у зв'язку з відсутніс­тю відповідної нормативної бази, яку було створено лише у грудні 1998 р. з прийняттям низки законодавчих актів. Закон Украї­ни "Про застосування спеціальних заходів відносно імпорту в Україну"2 мав на меті запровадження механізмів захисту інте­ресів національного товаровиробника та встановлення засад і .порядку порушення та проведення спеціальних розслідувань фактів зростання імпорту в Україну з інших країн, митних со­юзів або економічних угруповань, що заподіює значну шкоду або загрожує заподіянням значної шкоди національному това­ровиробнику, за результатами яких можуть застосовуватися спеціальні заходи. Серед спеціальних заходів, передбачених цим Законом: заходи нагляду або регіонального нагляду за імпор­том в Україну (ст.15), обмеження строку дії дозволів на імпорт,

1 Див., напр.: Кормич Б. А. Канадський трибунал зовнішньої торгівлі. Структура, діяльність, повноваження / Юридична освіта і правова держава (до 150 річчя юридичного інституту ОДУ): Збірник наукових праць. — Одеса. — 1997. — С. 134-138.

2 Закон України "Про застосування спеціальних заходів віднос­ но імпорту в Україну" від 22 грудня 1998 р. // Урядовий Кур'єр. — 1999. — 24 лютого. — № 35.

208

209

які були видані відповідно до статті 15 цього Закону та запро­вадження режиму квотування імпорту в Україну, що є об'єктом спеціального розслідування, з визначенням обсягів квот та по­рядку їх розподілу xct. 16).

Законом України "Про захист національного товаровироб­ника від демпінгового імпорту"1 встановлюється механізм за­хисту від демпінгового імпорту, тобто імпорту товарів, експорт­на ціна яких в Україні є нижчою від порівнянної ціни на по­дібний товар у країні експорту в звичайних торговельних опе­раціях. Серед цих засобів захисту: попередні та остаточні анти­демпінгові мита, антидемпінгові квоти та ліцензії.

Закон України "Про захист національного товаровиробника від субсидованого імпорту"2 створює механізми захисту націо­нальних виробників від імпорту товарів, який здійснюється за фінансової або іншої підтримки державними органами інших країн; виробництва, переробки, продажу, транспортування, екс­порту, споживання подібного товару, в результаті чого суб'єкт господарсько-правових відносин країни експорту одержує пільги (прибутки). Законом передбачається застосування таких попе­редніх та остаточних заходів як компенсаційні мита, квоти та ліцензії.

Механізми, запроваджені вище означеними нормативними ак­тами, є ефективним та дієвим засобом реагування на дії інших країн та їх суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, які зав­дають шкоду українській економіці та її фізичним та юридич­ним особам — суб'єктам господарчої діяльності. Вище пере­лічені інструменти за характером застосування носять адміні­стративний характер, відповідні процесуальні дії щодо розслі-

1 Закон України "Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту" від 22 грудня 1998 р. // Голос України. — 1999. — 26 лютого. — № 36.

2 Закон України "Про захист національного товаровиробника від субсідованого імпорту" від 22 грудня 1998 р. // Відомості Вер­ ховної Ради України. — 1999. — № 12-13. — Ст. 80.

дувань подібних дій носять характер адміністративного розслі­дування, яке здійснюється компетентними органами виконав­чої влади, а відповідні рішення носять характер індивідуаль­них нормативних актів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]