Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРЕМІЩЕННЯ ТА ПРОПУСК ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРА...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
285.7 Кб
Скачать

4.2.3. Порядок переміщення автотранспорту для офіційного (службового) і особистого користування

Автотранспорт, призначений для офіційного (службового) й особи­стого користування, що належить представництвам інофірм, їх співро­бітникам, членам родин зазначених вище осіб, пропускається в Україну відповідно до митного режиму тимчасового ввезення. Такий авто­транспорт підлягає доставленню у встановленому порядку в митні установи за місцем проживання власника для вирішення питання пропуску. Інструменти, запасні частини і пристосування, що входять до передбаченого заводом комплекту, ввезені в Україну разом із ав­томобілем, пропускаються без обкладення митними платежами та податками. На номерні агрегати, які ввозяться в Україну для ремон­ту автомобілів, митні органи видають дозволи на їх реєстрацію в органах ДАІ МВС України. Двигуни, кузова, передні і задні мости, підвіски, коробки передач, запасні частини і пристосування вітчизня­ного виробництва пропускаються без обкладення митом.

При остаточному або тимчасовому вивозі за кордон автомобілів, що належать представництвам іноземних держав, міжнародним, між­урядовим організаціям, їх посадовим особам і допоміжному персона­лу, представництвам інофірм, їх співробітникам і членам родин за­значених осіб, власник повинен зняти автомобіль з обліку в митній установі і в підрозділі ДАІ МВС України та одержати дозвіл митниці на вивіз його за кордон.

4.2.4. Дипломатична пошта. Особистий багаж дипломатичних кур'єрів

Офіційна кореспонденція дипломатичних представництв інозем­них держав в Україні недоторканна.

Правом безперешкодних відносин за допомогою дипломатичної пошти користуються:

• міністерства (відомства) іноземних справ іноземних держав, з якими Україна підтримує дипломатичні і консульські відносини;

• дипломатичні і консульські представництва цих держав на те­риторії України та у третіх країнах, а також міжнародні, міжурядові організації і представництва іноземних держав при цих організаціях, що знаходяться на території України, якщо це передбачено міжна­родними договорами України.

Це право може бути поширене на транзит через територію України дипломатичної пошти іноземних держав, з якими Україна не має дип­ломатичних або консульських відносин.

Дипломатична пошта, переміщувана через митний кордон України, не підлягає ні розкриттю, ні затримці. Усі місця, що складають дип­ломатичну пошту, повинні мати видимі зовнішні знаки, які вказують на їхній характер, і можуть містити тільки дипломатичні документи і предмети, призначені для офіційного користування. Кожне місце дипломатичної пошти не обмежується ні за вагою, ні за розмірами.

Дипломатичний кур'єр забезпечується офіційним документом (кур'єрським листом), у якому вказується його статус і кількість місць, що складають дипломатичну пошту .

Порядок пересилання належним чином оформленої дипломатич­ної пошти, що направляється звичайними каналами зв'язку і не супроводжується дипломатичним кур'єром, визначається спеціальними договорами з іноземними державами.

При ввезенні в Україну або вивезенні за кордон дипломатичної пошти дипломатичний кур'єр подає митній установі офіційний доку­мент (кур'єрський лист), виписаний на цю пошту.

При здійсненні митного контролю митні органи обмежуються тільки зовнішнім оглядом дипломатичної пошти і перевіркою дотримання вимог Віденської конвенції 1961 р. «Про дипломатичні стосунки» до дипломатичної пошти.

Якщо дипломатична пошта доставляється транспортним засобом іноземної держави безпосередньо в представництво або організацію, то її оформлення здійснюється тим митним органом, у зоні діяль­ності якого знаходиться це представництво або організація. У тако­му разі дипломатична пошта під митним забезпеченням випускної митниці направляється для випуску у відповідний митний орган. Цей митний орган здійснює митне оформлення і тієї дипломатичної пошти, що в такому ж порядку відправляється за межі України.

Особистий багаж дипломатичного кур'єра звільняється від митно­го огляду, якщо немає серйозних підстав вважати, що він містить предмети, ввезення яких в Україну або вивіз яких за її межі заборо­нено чи обмежено законодавством або регулюється спеціальними пра­вилами. Огляд особистого багажу здійснюється тільки в присутності дипломатичного кур'єра або його уповноваженого представника. Ці положення застосовуються також до консульських кур'єрів і консуль­ського багажу, кур'єрів і багажу міжнародних організацій, якщо пра­во відносин за допомогою дипломатичної пошти передбачено для них міжнародними договорами України.