Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРЕМІЩЕННЯ ТА ПРОПУСК ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРА...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
285.7 Кб
Скачать

4.3. Пропуск через митний кордон україни

«Пропуск через митний кордон» — це насамперед завершення митного оформлення в повному обсязі, закінчення митних процедур. Слід також відрізняти поняття «пропуск через митний кордон» від поняття «переміщення через митний кордон».

У разі ввезення на митну територію України товари спочатку пе­реміщуються через митний кордон, тобто перетинають митний кор­дон, а потім пропускаються через митний кордон (можливо, самою прикордонною митницею, а можливо, внутрішньою митницею залеж­но від місцезнаходження отримувача), тобто очищуються у митному відношенні за умови їх декларування за встановленою формою (статті 44, 45 Митного кодексу України).

Наприклад: товари перевозяться в Україну з Польщі автомобільним транс­портом, пунктом призначення є м. Харків. У пункті пропуску на митному кордоні України вони переміщуються через митний кордон і направляють­ся прикордонною митницею для їх подальшого митного оформлення у внут­рішню митницю призначення за місцезнаходженням отримувача. У Хар­кові митницею здійснюється пропуск цих товарів через митний кордон України, тобто їх остаточне митне оформлення.

У разі вивезення за межі митної території України товари спочат­ку декларуються (у митниці прикордонній або внутрішній залежно від місцезнаходження відправника) для отримання дозволу митниці на вивезення, а потім переміщуються через митний кордон. У цьому випадку остаточне рішення щодо пропуску товарів через митний кор­дон приймає прикордонна митниця після завершення всіх необхід­них митних процедур.

Наприклад: товари з Харкова перевозяться у США в контейнері. У Хар­кові митниця здійснює декларування, його оформлення у митному відно­шенні. Потім ці товари направляються у прикордонну митницю, наприклад Іллічівську, для пропуску через митний кордон України, тобто для їх оста­точного митного оформлення.

Товари та інші предмети пропускаються через митний кордон Украї­ни після завершення митного оформлення з метою:

• вільного використання в Україні (імпорт) або за ЇЇ межами (експорт) (рис. 4.2, 4.3);

• тимчасового ввезення в Україну або тимчасового вивезення з

України;

• транзиту через митну територію України (рис. 4.4).

Товари та інші предмети суб'єктів ЗЕД України, за винятком товарів, ввезення та вивезення яких заборонено, або випадків повної чи часткової заборони для окремих суб'єктів ЗЕД здійснення зов­нішньоекономічних операцій, підлягають пропуску через митний кор­дон України (далі — пропуск). Умовою пропуску є надання митниці необхідних для цього документів та пред'явлення до митного конт­ролю самих товарів.

Для пропуску необхідна насамперед митна декларація відповід­ної форми, у якій заявляється мета пропуску (імпорт, експорт, тран­зит), та документи, потрібні для її оформлення митними органами.

Ц е:

• дозволи інших державних контролюючих органів, якщо товари підлягають їх контролю (наприклад, ліцензії, ветеринарні та фітосанітарні сертифікати, сертифікати відповідності органів Держстандарту, дозволи закладів Міністерства охорони здоров'я тощо);

• документи, що свідчать про сплату належних митних платежів (платіжні доручення, платіжні квитанції, векселі тощо);

• зовнішньоекономічний договір для суб'єктів ЗЕД та товаро­супровідні документи (товарно-транспортні накладні — CMR, СМГС, авіаційні транспортні накладні; рахунки-фактури, рахунки-проформи, інвойси, пакувальні листи, специфікації тощо).

Пред'явлення до митного контролю самих товарів — це;

створення умов працівникам митниці для догляду товарів (на­приклад їх розміщення у зонах митного контролю, проведення на­вантажувально-розвантажувальних робіт на вимогу працівників мит­ниці);

• безпосередньо митний догляд працівниками митниці;

• накладення митного забезпечення (в разі необхідності).

За умови виконання зазначених вище митних процедур митниця дає дозвіл на пропуск товарів та інших предметів через митний кор­дон України.