Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРЕМІЩЕННЯ ТА ПРОПУСК ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРА...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
285.7 Кб
Скачать

4.2. Переміщення через митний кордон україни предметів міжнародних іноземних організацій, що користуються на території україни митними пільгами

Митні пільги, установлені дійсними правилами, надаються пред­ставництвам іноземних держав, міжнародним організаціям, посадо­вим особам цих установ і представництвам інофірм.

Митні пільги поширюються на членів родин посадових осіб пред­ставництв іноземних держав і міжнародних організацій, якщо ці чле­ни родин проживають разом із вищевказаними особами і не мають українського громадянства, а також на допоміжний персонал назва­них представництв, співробітників інофірм, членів їх родин за умови, що вони не мають українського громадянства і не проживають в Україні постійно.

У разі, якщо міжнародними договорами України або іншими акта­ми встановлюється інший обсяг привілеїв, то застосовуються поло­ження цих договорів або актів.

4.2.1. Порядок переміщення предметів офіційного (службового) користування

Предмети, призначені для офіційного (службового) користування представництв іноземних держав і міжнародних, міжурядових органі­зацій, а також представництв інофірм, що користуються в Україні митними пільгами, переміщувані через митний кордон України, підля­гають декларуванню шляхом представлення митним органам ван­тажної митної декларації відповідно до встановленого порядку.

Предмети, призначені для офіційного (службового) користування представництв іноземних держав і міжнародних, міжурядових органі­зацій, звільняються від митних платежів та податків (за винятком складських зборів і зборів за послуги подібного роду).

Предмети, призначені для офіційного (службового) користування представників інофірм пропускаються після проведення митного огляду.

Такі предмети пропускаються в Україну під зобов'язання про зво­ротний вивіз за її межі. Таке зобов'язання оформлюється шляхом відповідної відмітки у вантажній митній декларації з зазначенням терміну тимчасового ввозу предметів в Україну. За згодою митного органу термін ввозу в Україну предметів може бути подовжено. Пред­мети, призначені для витрати у зв'язку з діяльністю іноземного пред­ставництва фірми, включаючи будівельні матеріали, а також продукти харчування, вино, горілчані вироби, пиво, тютюнові вироби для представницьких цілей пропускаються в Україну після сплати мит­них платежів та податків на загальних підставах.

4.2.2. Порядок переміщення предметів особистого користування

Предмети, призначені для особистого користування посадових осіб представництв іноземних держав і міжнародних, міжурядових органі­зацій, пропускаються в Україну і за її межі відповідно до митного законодавства України.

Предмети, не призначені для витрати на території України, звільня­ються від обкладення митом і пропускаються під зобов'язання про зворотний вивіз за межі митної території України. Призначені для особистого користування продукти харчування, вино, горілчані виро­би, пиво і тютюнові вироби підлягають декларуванню митним орга­нам і пропускаються на загальних підставах після сплати митних платежів та податків.

При одержанні або відправленні несупроводжуваного особистого багажу або міжнародних поштових відправлень власник предметів або його уповноважений представник представляють у митну уста­нову перелік речей, декларацію та інші документи, необхідні для оформлення.

Предмети, не призначені для офіційного (службового) користування представництв іноземних держав і міжнародних, міжурядових органі­зацій, представництв інофірм або особистого користування осіб, яким надані пільги, з наданням митних пільг не пропускаються.

Іноземна валюта, платіжні документи і цінні папери, дорогоцінні метали і дорогоцінні камені, перли і вироби з них, а також культурні цінності, ввезені в Україну власником або його уповноваженим пред­ставником, пред'являються митниці, що видає відповідний документ, який дає право на вільний зворотний вивіз з України цих цінностей.

Іноземна валюта, платіжні документи і цінні папери, дорогоцінні метали і дорогоцінні камені, перли і вироби з них, а також інші предмети особистого користування, придбані на території України, вивозяться за кордон відповідно до митного законодавства України. Культурні цінності, придбані на території України, можуть бути виве­зені за кордон з дозволу Міністерства культури України.

Зберігання в митних установах предметів, що належать організа­ціям і особам, які користуються на території України митними пільга­ми, здійснюється на загальних підставах.

Предмети, ввезені в Україну для офіційного (службового) і особис­того користування організації й осіб, яким надані на території України митні пільги, відчуженню в Україні не підлягають і повинні бути вивезені за кордон.

Предмети, ввезені в Україну під зобов'язання зворотного вивозу, підлягають поверненню за кордон у зазначений в зобов'язанні термін. У разі невивозу такі предмети відповідно до митного законодавства України оподатковуються митними платежами та податками на за­гальних підставах або надходять у прибуток держави безкоштовно.

Митний орган, у зоні діяльності якого знаходиться організація, що користується в Україні митними пільгами, може подовжити термін, зазначений у зобов'язанні. Предмети, витрачені під час використання або непридатні для подальшого використання, можуть бути зняті з обліку за рішенням митниці за умови представлення власником до­кумента, що підтверджує витрату або непридатність таких предметів. При вивозі з України предметів, ввезених в Україну під зобов'язан­ня про зворотний вивіз, власник або уповноважений представник зобо­в'язаний представити до митної установи, що здійснює митне оформ­лення і випуск таких предметів, їх перелік у двох примірниках. Один екземпляр митниця прикріплює до зобов'язання про зворотний вивіз, другий, завірений митною установою, залишається в особи, яка подала цей перелік. Предмети, ввезені в Україну під зобов'язання про зворот­ний вивіз і не зазначені в переліку предметів, що вивозяться, розгляда­ються як невивезені й оподатковуються митом.