Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
М2Т13.спірохетози для викладачів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
218.62 Кб
Скачать
  1. Методика організації навчального процесу на практичному занятті.

    1. Підготовчий етап.

Викладач має звернути увагу на організаційні питання: 1) відмітити відсутніх студентів у журналі; 2) звернути увагу на тему і план практичного заняття, необхідність підготовки до практичного заняття, відвідування лекції з цієї теми, поточного та підсумкового контролю рівня підготовки.

Сформулювати тему практичного заняття та її значення для подальшого вивчення мікробіології, вірусології та імунології і професійної діяльності лікаря, щоб сформувати мотивацію для цілеспрямованої навчальної діяльності

Коротко ознайомити студентів з історією відкриття, класифікацією спірохет, лептоспір, їх походженням, підкреслити пріоритет вітчизняних вчених в пізнанні патогенезу поворотного тифу. Заразність крові хворого була доведена в 1874 році Г.М. Мінхом в Одесі, в дослідах самозараження. Він вперше висловив думку, що переносником європейського поворотного і висипного тифу є кровосисні комахи. У 1881 році І.І. Мечніков дослідами на собі довів, що кров хворих людей є заразна. Роль вошей у передачі спірохети Обермейєра доведена дослідженнями Мейкі (1907), Сержана і Фолі (1908).

Патогенні спірохети належать до родини Spirochetaceae , порядку Spirochaetales. Родина складається з 5 родів. Збудники людини належать до 3 родів: Treponema ( збудник сифілісу – T.pallidum, збудник фрамбезії – T.pallidum subsp. tenue, збудник пінти - T.carateum); Borrelia (збудник епідемічного поворотного тифу – B.recurrentis, збудники кліщового поворотного тифу – B.persica, B.hispanica та ін.) і роду Leptospira родини Leptospiraceae (збудник лептоспірозу - Leptospira interrogans). Захворювання, які викликають спірохети, називаються спірохетозами. Вони мають певні спільні ознаки в патогенезі, клініці та епідеміології захворювань. Так, для спірохетозів характерний циклічний перебіг захворювань, особливо при поворотному тифі з повторними нападами лихоманки. Сифіліс також проходить у вигляді послідовних стадій. Наявність рецидивів спостерігається і при лептоспірозі. При всіх спірохетозах збудник виявляється в крові і тканинах. Поворотний тиф є типовою кров’яною інфекцією, передача якої можлива лише через кровососів (воші, кліщі). При сифілісі спірохети розмножуються в основному в тканинах, а на деяких стадіях перебувають у крові. При лептоспірозі спірохети також виявляють у крові і тканинах. Протягом практичної роботи лікар може зустрітися з різними спірохетозами. За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я кожного року в світі захворює на сифіліс до 50 млн. людей, в Європі - 40 тисяч, а число незареєстрованих випадків значно більше. Сифіліс є маркером СНІДу, який спричиняє вірус імунодефіциту людини. Останнім часом набув поширення бореліоз – хвороба Лайма – збудник B.burgdorferi, зареєстровані спорадичні випадки поворотного тифу, широко розповсюджений лептоспіроз в Україні. Тому доцільним і необхідним є проведення практичного заняття, яке присвячене розгляду і засвоєнню студентами патогенезу, принципів лабораторної мікробіологічної діагностики спірохетозів ( поворотного тифу, лептоспірозів і сифілісу). Все вище наведене зумовлює актуальність теми заняття та спрямоване на формування позитивної мотивації її вивчення.

Ознайомити студентів з навчальними цілями та планом заняття. Провести контроль початкового рівня підготовки з використанням тестів, ситуаційних задач (орієнтовний перелік тестів – додаток 2), усно опитати студентів за стандартизованим переліком питань, проаналізувати найбільш важливі теоретичні та практичні питання. З урахуванням рівня підготовки далі треба перейти до наступного етапу.