Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ystoryya.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
299.35 Кб
Скачать

3.1. Аварське навала, переміщення частини антів на захід

В 558 - 560 Північний Кавказ і східне Приазов'я піддалося навалі авар під початком Байа (Баяна), що прийняв титул кагана. Його васалом визнав себе Заберган. Візантія вирішила використати їх проти болгар і слов'ян і уклала з Байаном союз. До 561 авари досягли країни антів, розоривши їх землі і привівши антських вельмож у відчай. Анти вступили в переговори і відправили послом до кагану сина Ідарісія і брата Келагаст Мезамир. Мезамир володів величезним авторитетом серед антів і не відчував свій народ переможеним, вів себе гордо і гордовито. За порадою одного з болгар каган порушив дипломатичні правила і наказав вбити посла. Долаючи опір слов'ян, авари прорвалися в Добруджу. Відносини кагана з Візантією стали напруженими, з тилу йому погрожували непокірні анти, через що він був змушений рухатися далі в Паннонію.

Під владою створеного каганату виявилися в тому числі багато племен слов'ян. Спогади про цей час зберігалися в народній пам'яті століттями, про нього є згадка в Повісті временних літ ( XII століття). Слов'янський компонент в населенні Аварського каганату був настільки великий, що Костянтин Багрянородний, Іоанн Ефеський, Монемвасійського хроніка та ін ранньосередньовічних джерела прямо ототожнюють авар і слов'ян.

Археологічні дані свідчать про те, що разом з аварське міграційної хвилею в Паннонію переселилося велика кількість антів. Це положення підтверджується матеріалами етноніміці: етнонім хорвати, за поширеною гіпотезою, має іранське походження і, отже, міг зародитися лише в антський, але не склавінських, середовищі. Білі хорвати на Прикарпатті, хорвати у Чехії у Крконошскіх гір, хорвати в Сілезії і на верхній Віслі і, нарешті, хорвати Балканського півострова маркують шлях, який пройшли стародавні хорвати-анти разом з аварами. З тієї ж гіпотези, іранські корені має і етнонім серби, О. Н. Трубачов зводить їх до відомим ще Птолемею сербам, які живуть на північ від Кавказу і захід від Волги, пізніше ослов'янилися і захопленими аварами на захід.

3.2. Аваро-слов'янське наступ на Візантію

Слов'яни увійшли до війська Аварського каганату, крім того, численні слов'янські племена продовжували діяти автономно.

Важливою роллю слов'ян в каганаті було також кораблебудування. В 602 король лангобардів Агілульф за домовленістю з каганом прислав досвідчених італійських кораблебудівників в Далмацію, заснувавши слов'янське морська справа, центром якого стане Дубровник. Слов'янські кораблі-однодревки ( моноксилів) використовувалися каганом при форсуванні річок, при облозі Константинополя в 626 і ін операціях.

Відносини Візантії, склавинів і каганату відрізнялися непостійністю. Згідно Менандру в 578 Тіверій II просив кагана почати війну зі склавинами. Каган ще до цього відправив посольство до князя Давріту з вимогою підкоритися. Даврі і його старші відповідали: "Народився Чи на світі і зігрівається чи променями сонця та людина, яка б підпорядкував собі силу нашу? Не інші нашою землею, а ми чужою звикли володіти. І в цьому ми впевнені, поки будуть на світі війна і мечі ". Після послідував скандалу аварські посли були вбиті. Тому коли Даврі вирушив у похід на Візантію, каган виступив проти нього.

Проте вже в 580 каган разом зі слов'янами атакував візантійський місто Сірма і взяв його в 582. В 584 або 585 підтримуваний і направляється аварами (самі вони на той час уклали мир з імперією) Ардагаст напав на Візантію, дійшов до Константинополя, але при відступі був розбитий у Адріанополя і позбувся частини видобутку.

В 584 слов'яни вперше беруть в облогу Салоніки. В цей час повідомляється про переселення сотень тисяч слов'ян в розорену і збезлюділа Фракію. За даними археології тоді ж почалося проникнення Празькому-корчацького кераміки на територію Хорватії, а в сербське Подунав'ї - ще раніше.

В 590 році Маврикій погодився на принизливий мир з аварами, через рік він закінчив війну з Персією і отримав можливість залагодити справи на Балканах. До 592 він витіснив слов'янські загони за Дунай і розмістив в Доростолі сильне військо Пріска. Він перетнув Дунай, вторгся в землі Ардагаст і розбив його в нічному бою. Незабаром Пріск отримав звістку від своїх агентів про наближення сильної армії слов'янського князя Мусоке. Візантійці, знаючи про шляхи руху ворога напали вночі на його табір, а Мусоке взяли в полон. Після цієї події аварський каган висловив протест з приводу вторгнення в слов'янські землі, Пріск був змушений піти на компроміс і віддати кагану частина полонених і трофеїв, за що був зміщений імператором зі свого поста і замінений братом Маврикія Петром. В 597 він атакував слов'ян, правителем яких був Пірогаст, переміг його, але був розбитий біля річки Гелібакій. Після цього Петро був знову замінений на Пріска.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]