Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_Prakt_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
351.23 Кб
Скачать

(Лабораторна робота №7, 2 год.)

Короткі теоретичні відомості

Майже всі метали окиснюються кислотами. Характер взаємодії з кислотою залежить від активності металу, від його властивостей, а також від концентрації кислоти.

Взаємодію металів розглянемо з найбільш вживаними кислотами: HCl, H2SO4 та HNO3.

При взаємодії безоксигенної кислоти з металом роль окисника відіграє йон Н+. Якщо ж з металом реагує оксигеновмісна кислота, то в ролі окиснювача виступає йон Гідрогену або аніон кислотного залишку. Як розбавлена так і концентрована хлоридна кислота взаємодіє з металами, які стоять у ряді активності до водню, при цьому виділяється водень та утворюється сіль відповідного металу:

Mg + HCl = MgCl2 + H2.

Взаємодія сульфатної кислоти з металами проходить в залежності від її концентрації. Розбавлена окиснює своїм йоном Н+, тому вона взаємодіє тільки з металами, які стоять в ряді активності до водню. В концентрованій сульфатній кислоті окисником є йон S+6. Вона окиснює метали до срібла включно. Залежно від активності металу та концентрації кислоти продукти відновлення змінюються від H2S до SO2:

2Ag + 2H2SO4/к/ = Ag2SO4 + SO2 + 2H2O,

3Zn + 4H2SO4/к/ = 3ZnSO4 + S +4H2O,

4Mg + 5H2SO4/к/ = 4MgSO4 + H2S + 4H2O.

При дії HNO3 на метал окисником є N+5. Як і у випадку сульфатної кислоти продукт реакції залежить від концентрації кислоти та активності металу. Метали, які стоять в ряді активності після водню, а також метали середньої активності відновлюють її до NO. В цілому розбавлена нітратна кислота може відновлюватися до NO, N2O, N2, NH4NO3. Як правило амоній нітрат виділяється, коли беруть сильно розведену кислоту та активний метал (наприклад Mg).

Концентрована (димляча) нітратна кислота окиснює метали з утворенням солі та виділенням NO2:

4Ca + 10HNO3/р/ = 4Ca(NO3)2 + NH4NO3 + 3H2O,

10Al + 36HNO3/р/ = 10Al(NO3)3 + 3N2 + 18H2O,

Fe + 4HNO3/р/ = Fe(NO3)3 + NO + 2H2O,

Fe + 6HNO3/к/ = Fe(NO3)3 + NO2 + 3H2O.

Хід роботи

1 Взаємодія міді з кислотами

В три пробірки покладіть по кусочку мідного дроту і долийте по 1 – 2 мл розведених кислот HCl, H2SO4, HNO3. Ті пробірки, в яких реакція при кімнатній температурі не йде, підігрійте (обережно!). Запишіть спостереження та рівняння реакцій. Повторіть дослід з концентрованими кислотами.

2 Взаємодія цинку з кислотами

В три пробірки покладіть по кусочку цинку і долийте по 1 – 2 мл розведених кислот HCl, H2SO4, HNO3. Ті пробірки, в яких реакція при кімнатній температурі не йде, підігрійте (обережно!). Запишіть спостереження та рівняння реакцій. Повторіть дослід з концентрованими кислотами.

Зразок картки контролю знань

  1. Складіть повні рівняння реакцій:

Ag + HNO3/конц./ ®

Li + H2SO4/конц./ ®

Mg + HCl/розв./ ®

Якщо можливі різні продукти відновлення, то назвіть їх, а повне рівняння складіть для одного випадку.

Якщо реакція не відбувається – перекресліть стрілку.

Література

[1] Ч. ІІ, Розд. 7, с. 312-324

16 Електрохімічні властивості металів

(лабораторна робота № 8, 2 год.)

Короткі теоретичні відомості

Гальванічний елемент. Електродні потенціали

Характерною властивістю металів є їх здатність лише віддавати електрони, тобто вільні метали можуть виступати тільки в ролі відновників.

Здатність металів до утворення вільних позитивно заряджених йонів яскраво виявляється в реакціях витіснення металів з їхніх солей іншими, активнішими металами або під час взаємодії з кислотами-неокисниками. Наприклад, під час взаємодії цинку з хлоридною або розбавленою сульфатною кислотою відбувається окисно-відновна реакція витіснення Гідрогену Цинком.

Здатність різних металів віддавати електрони оцінюють за реакціями витіснення цих металів з їхніх солей іншими металами. Так, якщо цинкову пластинку занурити в розчин купрум (ІІ) сульфату, то відбудеться окисно-відновна реакція

Zn + Cu2+ = Cu + Zn2+.

Ця реакція відбувається, наприклад, у гальванічному елементі, в якому цинкова пластинка (один електрод) занурена у розчин цинк сульфату, а мідна (другий електрод) – у розчин купрум (ІІ) сульфату. Сполучивши цинковий та мідний електроди з гальванометром і з’єднавши розчини U-подібною трубкою, заповненою розчином електроліту, дістають гальванічний елемент. Після встановлення у гальванічному колі контакту стрілка гальванометра відхиляється у напрямку до мідного електрода. Це свідчить про те, що під час роботи гальванічного елемента електрони рухаються від цинкового електрода до мідного. Гальванічний елемент - це прилад, що служить для перетворення хімічної енергії окисно-відновної реакції на електричну. У гальванічному елементі електрони переходять від відновника до окисника не безпосередньо, а по провіднику електричного струму – по зовнішньому колу. Цей напрямлений потік електронів і є електричним струмом.

На цинковому електроді елемента відбувається розчинення цинку з перетворенням його атомів на йони, тобто процес окиснення:

Zn - 2e = Zn2+,

а вивільнені електрони по провіднику переходять на мідний електрод, де відбувається розряджання катіонів Купруму (процес відновлення), що супроводжується виділенням металічної міді:

Cu2+ + 2е = Cu.

Сумарне рівняння реакції, внаслідок якої у колі виникає електричний струм, матиме вигляд

Zn+Cu2+ = Zn2+ + Cu.

Електрод, на якому відбувається процес окиснення, називається анодом, а електрод, на якому відбувається процес відновлення, катодом.

Електрорушійною силою E гальванічного елемента називається максимальне значення напруги гальванічного елемента, що відповідає перебігу реакції в прямому і зворотному напрямках.

Електрорушійна сила гальванічного елемента дорівнює різниці потенціалів між його електродами.

Для обчислення E від величини потенціалу катода слід відняти величину потенціалу анода. В гальванічному елементі, як уже зазначалось, катодом є позитивно заряджений електрод, анодом – негативно заряджений (під час електролізу – навпаки).

Якщо стандартна е. р. с. гальванічного елемента E° має додатну величину (ΔG° < 0), то це означає, що дана реакція йде в прямому напрямку, а якщо від’ємну – у зворотному.

Виміряти абсолютні значення електродного потенціалу φ неможливо, оскільки в будь-якому гальванічному елементі одночасно відбуваються дві електродні реакції, і його напруга дорівнює різниці електродних потенціалів. Тому на практиці користуються відносними електродними потенціалами. Електродом порівняння є стандартний водневий електрод, потенціал якого умовно прийняли таким, що дорівнює нулю.

На практиці як електроди порівняння найчастіше застосовують хлорсрібний і каломельний.

Окисно-відновним електродним потенціалом, або редокс-потенціалом, системи називають різницю потенціалів між електродом, зануреним у дану хімічну систему, і стандартним водневим електродом.

Отже, редокс-потенціал системи можна оцінити за електрорушійною силою гальванічного елемента, один з електродів якого занурений у суміш окисненої (Ox) та відновленої (Red) форм досліджуваного елемента, що містяться в розчині, а другим є стандартний водневий електрод.

Стандартний електродний потенціал – це значення потенціалу за стандартних умов і активностей окисненої та відновленої форм елемента, що бере участь у реакції, які дорівнюють одиниці.

Якщо активності речовин у розчині, що досліджується, не дорівнюють одиниці, то е. р. с. гальванічного елемента, який складається з водневого і досліджуваного електродів, наприклад електрода Fe3+/ Fe2+, обчислюють за рівнянням Нернста:

де φ° – стандартний електродний потенціал; R – універсальна газова стала; T – абсолютна температура; n – число електронів, що беруть участь у процесі; F – число Фарадея; а і аRed – активності відповідно окисненої і відновленої форм елементів, що беруть участь у процесі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]