Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІННИЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
703.49 Кб
Скачать

Вінницький державний педагогічний університет імені михайла коцюбинського

 

 

Інститут математики, фізики і технологічної освіти

 

Кафедра інформаційних технологій в освіті

 

                                                                                             

Допущено до захисту на засіданні Державної екзаменаційної комісії Завідувач кафедри

проф. Шестопалюк О.В.

__________________________________

 “____“  _____________________ 2008р. 

                                                                                      

 

 

 

Дипломна робота Педагогічні умови використання інформаційних технологій у підготовці фахівців комерційної діяльності

 

 

 

 

 

     Студент _________ Горбунь Т.М.

 

                                                         Керівник________доц. Кадемія М.Ю.

 

     Консультант_______доц. Половинчук В.П.

 

                                                        Рецензент__________доц. Гаркушевський В.С.

                                                                         

 

 

 

 

 

Вінниця – 2008

ЗМІСТ

ВСТУП...........................................................................................................4

РОЗДІЛ 1. ВИКОРИСТАННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ КОМЕРЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.....................9

1.1.    Інформаційні технології в системі професійної освіти ....................9

1.2.    Можливості нових інформаційних технологій у навчальному процесі...................................................................................................15

1.3.    Застосування інформаційно-телекомунікаційних технологій у

        підготовці фахівців комерційної діяльності......................................25

1.4.    Перспективи застосування нових інформаційних технологій у

        підготовці фахівців комерційної діяльності......................................30

РОЗДІЛ 2. ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ЗАСТОСУВАННЯ

КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ КОМЕРЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ...................................................................35

2.1. Педагогічна цілеспрямованість і функціональні можливості  комп’ютерного навчання.....................................................................35

2.2. Психолого-педагогічні проблеми ефективного використання комп’ютерної техніки в навчальному процесі..................................41

2.3. Формування економічної культури учнів як умова

       розвитку цивілізованих ринкових відносин.......................................46

2.4. Організаційна підготовка фахівців комерційної діяльності на базі НТФ.......................................................................................................54

2.4.1. Науково-педагогічне забезпечення діяльності НТФ..............57

2.4.2. Сучасні тенденції підготовки молодших спеціалістів

 комерційного профілю........................................................................64

2.4.3. Технологія імітаційного навчання............................................71

РОЗДІЛ 3. ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ПЕРЕВІРКА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У

ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ КОМЕРЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ....................78

3.1. Критерії ефективності застосування інформаційних технологій у професійній підготовці фахівців комерційної діяльності.......................78

3.2. Етапи та методика педагогічного експерименту..............................82

РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ. ВІБРАЦІЯ У ПРИМІЩЕННІ...............94

4.1. Загальні відомості................................................................................94

4.2. Нормовані значення для приміщення................................................97

4.3. Засоби зниження вібрації....................................................................99

ВИСНОВКИ...............................................................................................101

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ.................................................105

ДОДАТКИ..................................................................................................109

 

ВСТУП

 

ХХІ століття висуває нові вимоги до рівня і якості підготовки фахівців комерційної діяльності. Змінюється й зростає роль професійно-особистісних якостей фахівця в його професійній самореалізації, кар’єрі. У зв’язку з цим відбувається зміна традиційної системи навчання за рахунок формування в особистості потреби в безперервній освіті, самонавчанні протягом усього життя, навчанні з використанням інформаційних технологій та шляхом дистанційного навчання.

Інформаційна технологія – система наукових і інженерних знань, а також методів і засобів, які використовуються для створення, збору, передачі, збереження і обробки інформації в предметному середовищі [18, с. 361].

Інформаційна технологія навчання – педагогічна технологія, яка використовує спеціальні засоби, програмні і технічні засоби (комп’ютери, телекомунікаційні мережі) для роботи з інформацією [18, с. 361].

Система забезпечення якості професійної підготовки фахівців повинна відповідати: потребам та інтересам члена суспільства, його прагненню отримати визначений соціальний статус, адекватний його здібностям і компетенції; потребам і вимогам юридичного суб’єкта економічної діяльності в конкретній галузі економіки України; потребам і вимогам держави, яка повинна бути впевнена у придатності, здатності й готовності члена суспільства до професійної діяльності; потребам та інтересам навчальних закладів, що стоять перед необхідністю досягати і підтримувати необхідний рівень якості за оптимальних витрат на реалізацію дидактичного процесу [22, с. 66-68].

Розглядаючи систему інформаційних технологій у підготовці фахівців комерційної діяльності, особливо слід виділити аспекти використання сучасних електронних засобів навчання. Здешевлення комп’ютерної, аудіо- і відеотехніки, компакт-дисків та інших елементів, які необхідні для одержання освітньої інформації, дозволяє розробляти принципово нові підходи. При цьому слід виходити з того реального факту, що сучасні електронні засоби в усіх видах людської діяльності значно випереджають надходження навчальних книг в бібліотеки навчальних закладів [18, с. 154]. Тому слід розглядати проблему використання комп’ютерної техніки в закладах освіти (училищах, коледжах) при підготовці фахівців комерційної діяльності.

Проблемі використання інформаційних технологій в освіті присвячені дослідження вчених: В.Ю. Бикова, Б.С. Гершунського, Р.С. Гуревича, М.І. Жалдака, Г. Кєдровича, Г. Клеймана, В.М. Кухаренка, С.О. Сисоєвої, Є.С. Полат, П.В. Стефаненка та ін.

Отже, мова буде йти про системний комплексний підхід, який може бути реалізованим лише з урахуванням діяльності освітніх структур і має бути нерозривно пов’язаним з реалізацією нових вимог зовнішнього оточення, що формується інформаційним суспільством. Інформатизація освіти як процес інтелектуалізації діяльності того, хто вчить, і того, хто вчиться, що розвивається на основі реалізації можливостей засобів нових інформаційних технологій, підтримка інтеграційних тенденцій процесу пізнання закономірностей предметних галузей і навколишнього середовища (соціального, економічного, інформаційного та ін.), поєднуючи їх з перевагами індивідуалізації і диференціації навчання, забезпечує більшу ефективність педагогічного впливу в навчальному процесі. [18, с. 13].

Об’єкт дослідження – підготовка фахівців комерційної діяльності на основі використання інформаційних технологій.

Предмет дослідження – педагогічні умови застосування інформаційних технологій у підготовці фахівців комерційної діяльності.

Мета дослідження -  вивчити та теоретично обгрунтувати ефективні педагогічні умови застосування інформаційних технологій у професійній підготовці фахівців комерційної діяльності (у коледжах, ВПУ) відповідно до сучасних вимог комерційної галузі, нових вимог до професійної діяльності сучасних фахівців комерції, зумовлених необхідністю використання сучасних інформаційних технологій у професійній діяльності.

Концепція дослідження – в умовах модернізації змісту сучасної професійної освіти необхідним чинником є інформаційно-технічна підготовка фахівця. Запровадження в навчальний процес сучасних інформаційних технологій забезпечує можливість подальшої диференціації загального та професійного навчання, активізації особистісно-орієнтованих форм навчання, підвищення його ефективності. Впровадження інформаційних технологій в навчальний процес закладів освіти в підготовці фахівців комерційної діяльності (ВПУ, коледжі) дасть змогу підвищити якість професійної підготовки, посилити мотиваційний аспект в учнів щодо підвищення рівня фахової підготовки та навичок роботи із сучасними апаратами забезпечення ГІС, збільшити ступінь інформаційного забезпечення дисциплін з комерційної справи при підготовці фахівців комерційної діяльності, сформувати професійну мобільність та інформаційну культуру учня.

Застосування інформаційних технологій у прфесійній підготовці фахівців комерційної діяльності набуває доцільності, оскільки, відповідно сучасним вимогам до професійної освіти, забезпечує сформований рівень інформаційної культури учнів, спрямовує навчальний та оптимальний інтелектуальний розвиток кожного учня, враховуючи особливості професійної діяльності та індивідуальні особливості фахівців комерційної діяльності.

Гіпотеза дослідження полягає в тому, що професійна підготовка майбутнього фахівця підприємницької діяльності за умов застосування інформаційних технологій набуває ефективності, якщо вона:

- спирається на результати моніторингу рівня професійних знань, умінь і навичок із спеціальних дисциплін та інформаційної культури учнів;

- забезпечує застосування педагогічних програмних засобів, створених за допомогою прикладного програмного забезпечення, для організації та проведення навчальних занять.

Інформатизація галузі освіти висуває проблему організації знань, яка виникає при взаємодії особистих знань спеціалістів (педагогів) і комп’ютеризованого інформаційного середовища. Особливо це стосується сучасної форми освіти – дистанційної, організація якої потребує, в першу чергу, визначення її інформаційно-комунікативної складової, управління інформаційно-дидактичними ресурсами, здійснення комунікативного процесу між тими, хто навчається, і тими, хто навчає.

Відповідно до предмета, мети і гіпотези визначені основні завдання дослідження:

1. Проаналізувати стан дослідження проблеми у педагогічній теорії та практичну діяльність вищих професыних навчальних закладів комерційного профілю в Україні.

2. Вивчити, обгрунтувати та експериментально перевірити педагогічні умови ефективного застосування інформаційних технологій у професійній підготовці фахівців комерційної галузі у ВПУ, коледжах.

3. Визначити та обгрунтувати критерії ефективності застосування інформаційних технологій у підготовці фахівців комерційної діяльності.

Методи дослідження. Для розв’язання поставлених завдань, перевірки гіпотези були використані такі методи:

а) теоретичні – вивчення та аналіз філософської, психолого-педагогічної, навчально-методичної літератури, нормативно методичної документації з інформаційних технологій при підготовці фахівців комерційної діяльності для порівняння та узагальнення теоретичних положень і висновків дипломної, для визначення педагогічних умов застосування інформаційних технологій при підготовці фахівців комерційної діяльності;

б) емпіричні – метод анкетування, тестування, узагальнення педагогічного досвіду, педагогічного спостереження, експертної оцінки, самоспостереження, опитування, експертної перевірки результатів впровадження розроблених педагогічних умов застосування інформаційних технологій у професійних закладах освіти.

Важливим завданням перспективної системи освіти є підготовка фахівців для професійної діяльності в інформаційній сфері суспільства та педагогічних кадрів, які здатні розробляти і застосовувати інформаційні технології навчання. Водночас підвищується рівень вимог до професійної кваліфікації таких фахівців.