Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика1-10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
422.91 Кб
Скачать

6. Види, типи та знач. Статист. Показників. Абсолютні та відносні величини.

Стат показник - узагальнююча хар-ка явища чи процесу, яка хар-є всю сукупність одиниць обстеження і викор-ся для аналізу сукупності в цілому.

Якісний зміст залежить від суті явища і відображу-ся у назві. Кількісний бік представляють число та його вимірник. За способом обчислення розрізняють: 1)первинні- визначаються шляхом зведення та групування даних і подаються у формі абсолютних величин; 2)похідні – обчислюються на базі первинних і мають форму середніх або відносних показників. За ознакою часу:

1) інтервальні – хар-ть явище за певний період часу; 2) моментні - характер. явище за станом на певний момент часу. За способом виконання своїх ф-цій розглядають показники, що відбивають обсяг явища, середній рівень, інтенсивність прояву, структуру. В цілому стат. показники поділ на: абсолютні, відносні, середні, показники варіації.

До стат. показників висунуті такі вимоги: 1)при їх побудові потрібно спиратися на положення екон. теорії, стат. методологію; 2)добиватися повноти стат. інф.; 3)забезпечувати зіставлення стат. показників; 4)забезпечувати точність та надійність вихідної інф.

Абсолютні показники-величини,які виражають розміри сусп. явищ без віднош. їх до інших явищ; вони вираж-ть розміри сусп. явищ в певних межах часу і території, завжди мають розмірність та од. виміру. Залежно від конкретної задачі дослідження та характеру явища використовують трудові, натуральні та вартісні одиниці вимірювання. За способом вираження поділяються на : 1) індивід. (розміри к-сті ознак у окремих окремих одиниць сукупності); 2) групові(розміри ознаки у окремих частин сукупності); 3) загальні(розміри ознаки у всіх одиниць сукупності). Відносні величини- це показники, які хар-ть кількісні співвідношення соц-екон явищами, їх одержують в результаті ділення абсолютних або сер. величин. Ту величину ,з якою порівнюють назив базою порівняння,а порівнювану величину-поточною або звітною.

Віднос вел.=Порівнювана велич/база порівняння.

Якщо база порівняння приймається за 1,то відносна=коефіцієнт і показує у скільки разів досліджувана велич більша основи.Якщо база =100%,то результат обчислення буде у %.

Види віднос величин: 1) відносний показник структури–відношення частини до цілого.,; хар-є структуру і склад досліджув. сукупності.Якщо в сумі показник дає 100%-структурний ряд; 2)віднос показник планового завдання–віднош. велич показн на плановий період до велич досягнутої за попер період); 3)відносний показник виконання плану(відношення фактично досягнутого рівня до планового завдання); 4)відносний показник динаміки(характерез зміну сусп явищ у часі і визнач як віднош дослідж рівня до рівня прийнятого за базу порівняння).Відносні показн динаміки планового завдання і викон плану повязуються між собою рівністю ВВД=ВВВП*ВВПЗ; 5) відносний показник інтенсивності хар-є віднош. різнойменних, але пов’язаних між собою певною залежністю величин і розрах-ся діленням абсол. величини дослідж. на абсол. величину, яка хар-є обсяг середовища, в якому здійсн. розвиток або розповсюдж. явища.; 6) відносний показник координації, хар-є співвіднош. різних структурних одиниць однієї ж сукупності; 7) відносний показник диференціації отр-ть в результаті зіставлення показників у господар-вах за зв. період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]