Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Статистика1-10.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
422.91 Кб
Скачать

16. Предмет та методологоычні принципи економічної Ст. Концепції та категорії економічної Ст.

Предмет та методологоічні принципи ек-ї Ст.

Ек. Ст. як наука зародилась на поч. ХХ ст. Предметом вивч. ЕС визначають кількісну сторону масових ек-х процесів і явищ в нерозривному зв’язку з їх якісним змістом.

Головне місце в ЕС посідали такі макроек-ні показники: сукупний сусп. продукт, нац. дохід, фонди споживання і т.д. Макроек-на Ст. розвивалась повільно.

За останнє 10-річча відбулися істотні зміни ек-ї Ст., які спрямовані на використ. досвіду та стандартів міжнар. статист.

Предметом ЕС є: методологія кількісного вивченя масових явищ і процесів в ек-ці, а обєктом - масові явища та процеси. Зараз гостро постає питання про збільш. витрат на вир-во стат інф-ції та зрост. даних.

Якість Ст-х даних характеризують за доп. таких критеріїв: точність і надійність, достовірність, своєчасність, доступність, повнота, послідовність, порівняність.

Концепції та категорії ек-ї Ст.

Основна ф-ція органів держуправл.– забезпеч. «магічного чотирикутника» (низький рівень безробіття, сталі темпи ек-го розвитку, низькі темпи інфляції, збалансованість зовнішньоек-ї діяльності). Ст-й аналіз базується на постулатах ек-ї теорії. У процесі створ. нової вар-ті інститут. одниці взаємодіють обмінюючись товарами, послугами та активами. Численні економ. потоки, які утвор.-ся ними ведуть до створ. вар-ті. Інституційні одиниці з резидентським статусом об’єднуються в сектори: 1)нефін. корпораці (державні, орендні, спільні та прив. п-ва, аукціон. тов-ва, кооперативи), 2)фінансові корпорації(банки., фонди, страхові компанії, фонди, страхові компанії, біржі), 3)загальне держуправління, 4)домашні госп-ва,5) некомерційні організації, що обслуговують дом.госп-ва (профспілки, реліг.орг-ції, політ. партії),6) екстериторіальна діяльність.

17.Основні класифікації в ек-й Ст. С-ма нац. Рахунків

Основні класиф. в ек-й Ст.

Класифікація – систематизований поділ об’єктів на певні групи, класи, розряди за принципом їх подібності або розбіжності. Класиф-ні ознаки, як правило, атрибутивні: вид ек-ї діяльності, вид продукції чи послуги, професія і т.д. Класиф-ї мають сталий характер і забезпечують порівняність даних у просторі та часі. Кожній класифікаційній позиції надається стандартний код, який замінює назву цієї позиції і виступає постійним засобом її ідентифікації. Коди об’єднуються у класифікатори. Вони мають просту або ієрархічну структуру. Основні ек-ні класиф-ції розробляються міжнародними та нац-ми органами. В Укр. Близько 20 нац-х Ст-х класифікацій. Базовими є: класиф. Видів ек-ї діяльності (КВЕД), державний класифікатор продукції та послуг (ДКПП), Укр-ка класиф. Товарів зовнішньоек-ї діяльн. (УКТЗЕД). Галузева класиф. видів ек-ї діяльн. відобр. технікоек-ні аспекти віробничих відносин між суб’єктами господарюв. Вид ек-ї діяльн. визнач. технологічним процесом, типом сировини, характером виробленої продукції та напрямами їх викор. Одиницею виду діяльн. може бути п-во або його підрозділ.

С-ма нац. рахунків

Макроек-ні показники – сумарні Ст-ні величини, що характеризують результати функціонув. галузей, секторів та економіки в цілому. Показники доповнюють 1 одного та утв. с-му взаємопов’язаних індикаторів. Ці індекатори об’єднуються у блокиза стадіями ек-го кругообігу:

1)в-во товарів і послуг

2)утв, розподіл та перерозподіл доходів

3)кінцеве викор. доходів

4)фін. результати

Взаємозв’язки між макроек-ми показниками можна описати економічною моделлю –

с-мою нац-х рахунків (СНР). Вона узагальнює потоки Ст-ї інформації щодо в-ва, розподілу, спожив, нагромадж. кап-лу, фінансової та зовнішньоек-ї діяльн СНР. система націон. рах. являє собою набір взаємоповяз. двостр. балансових таблиць, побудованих за принципами подвійного запису. Кожна економ. стратегія реєстр. двічі; на одному рах. як. використ., на іншому як надходж.

18. Особливості обчислення показників продукції промисловості та с\г

Продукція промисловості

Пр-ція промисловості – частка валового продукту створеного у промисловості. За ступенем готовноті розрізн.: готові вироби, напівфабрикати, незавершене в-во. Товари народного спожив. – готові вироби призначені для спожив. населенням. Розрізн.: продовольчі товари, алкогольні напої, товари легкої пром-ті, непродовольчі товари. Основним видом О. пр-ції промисловості є її О. за окремими видами в натур-му вираж. Обсяг виробленої пр-ції, виконаних робіт, наданих послуг – це вартість фактично виробленої п-вом пр-ції та виконаних робіт і наданих послуг, включаючи пр-цію виготовлену та відвантажену ін-м п-вам. До обсягу РП вкл.: вартість транспортних, пакувальних та ін. робіт; пр-ція, що врах-ся за статтею Б-х рах-в; чистий дохід та ін. операційні доходи.

В с-мі нац. рахунків визнач. такі вартісні показники пр-ції пром-ті: валовий випуск; проміжне спожив; валова додана вартість.

Однією з умов ефективної роботи п-ва є ритмічність роботи та рівномірність. Для характеристики цього розраховують:

1)коеф. ритмічності: фактичний випуск пр-ції (не вище запланованого) / запланований обсяг.

2)коеф. рівномірності (обчисл. питому вагу фактичного випуску пр-ції за кожен з рівних інтервалів часу зв-го періоду)

Викон. завдань з асортименту пр-ції – дотрим. оптимальнихпропорцій у розвиткуек-ї с-ми країни.

Для оцінки якості розрізн. 3 гр. показників: 1-узагальнюючі (характ. якість усієї пр-ції не залежно від мети признач.)

2-індивідуальні (характ. 1 з властивостейконкретного виробу)

3-непрямі показники (штрафи за неякісну пр-цію, обсяг і частка бракованої пр-ції, втрати від браку, витрати на гарантійний ремонт) Продукція с\г

До продукції с\г не вкл: вирощув. лісових насаджень, пр-цію рибництва, продукти промислової переродки сирих с\г продуктів. Змішане с\г – багатогалузева діяльність у рослинництві і тваринництві, коли по жодному з них рівень спеціалізації не перевищує 66% обсягу товарної с\г пр-ції п-ва. У СНР с\г представлено двома підрозділами: с\г в-во (рослинництво, тваринництво), с\г обслуговування (надання с\г в-ву послуг за винагороду чи за контрактом). О. пр-ції с\г здійсн. у натуральному та вартісному виразі.

А) Основним показником пр-ції рослинництва в натур. виразі є валовий збір с\г культур (це фактично зібраний та оприбутко-ваний урожай) Б) Пр-ція тваринництва в натур. виразі охоплює:

1)пр-цію,одержану в результ. норм. життєдіяльності с\г тварин, їх викор. як засобів праці. 2)пр-цію, одержану в результ. вирощув., відгодівлі, нагулу.

Ст. тваринництва визначає обсягив-ва кожного виду пр-ції окремо в натур-х одиницях і умовнонатуральному виразі. Обсяги в-ва пр-ції нормальної життєдіяльності тварин характеризуються такими показниками: валовий надій молока, валовий настриг вовни, валовий збір яєць і т.д. Вартісними показниками пр-ції с\г, промисловості є:

1)Обсяг вироленої пр-ції, виконаних робіт, наданих послуг у діючих цінах (без ПДВ, акцизу)

2)Обсяг реалізованої пр-ції (робіт, послуг) у діючих цінах (без ПДВ, акцизу)

3)Обсяг пр-ції власного в-ва для внутрішніх потреб п-ва (без ПДВ, акцизу)

Валова пр-ція с\г – узагальнюваний показник обсягу с\г в-ва, який являє собою суму пр-ції окремих галузей рослинництва й тваинництва у вартісному виразі за певний період.

Валова пр-ція рослинництва охоплює:

1)Вартість валових зборів усіх видів с\г культур.

2)Вартість пр-ції вирощування молодих багаторічних насаджень до плодоносного віку.

3) зміну вартості незавершеного в-ва.

Валова пр-ція тваринництва охоплює:

1)Вартість пр-ції нормальної життєдіяльності с\г тварин

2)Вартість пр-ції вирощування тварин

3)Вартість пр-ції кролівництва, хутрового звірництва, бджільництва, шовківництва…

Валовий випуск с\г пр-ції охоплює: пр-цію рослинництва, тваринництва, с\г послуги.

Проміжне спожив. в с\г скл. з усіх матеріальних витрат, пов’язаних з виробничим процесом.

Валова додана вартість розрах. як різниця між валовим випуском і проміжним споживанням.

Фактичні ціни в СНР – ціни виробників, які склалися на ринку в період в-ва. В основні ціни не входять б-я податки

Неринкові товари та послуги оцінюються за собів.

Аналізують викон. плану, динаміку і склад вартісних показників пр-ції с\г у 3-х напрямках: соц-екон, галузевому, територіальному.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]