Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лях-конспект маг стри.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
192.19 Кб
Скачать

Тема 10. Інформаційна доба: шлях до невизначеного

майбутнього (М. Кастельс) (4 год.)

План лекції:

  1. Основні характеристики інформаційної доби.

  2. М. Кастельс про розрізнення між існуючими способами виробництва і способами розвитку.

  3. Визначення М. Кастельсом способу розвитку. Центральний елемент способу розвитку

  4. Принцип функціонування інформаційного суспільства. Зростання ролі особистості в новому суспільстві.

  5. Утворення нового світу з новою соціально-економічною структурою та культурою.

Основні характеристики інформаційної доби. Підсилення економічних, політичних і культурних процесів завдяки інформаційним технологіям. Глобальні зміни, що зачіпають світ в цілому.

Розрізнення, зроблене М. Кастельсом, між існуючими способами виробництва: капіталізм – етатизм (колективна влада) і способами розвитку: індустріалізм – інформаціоналізм. Етатизм орієнтований на максимізацію влади, капіталізм – на максимізацію прибутку.

Визначення М. Кастельсом способу розвитку. Центральний елемент способу розвитку, що визначає продуктивність: аграрне суспільство – кількість рук, земля; індустріальне суспільство – застосування різних видів енергії; інформаційне – джерело продуктивності міститься в технології генерації знання.

Кожен спосіб розвитку має свій принцип функціонування (індустріалізм – економічне зростання, максимізація; інформаційне суспільство – генерація знань та обробка інформації). Важливість поєднання способу виробництва і способу розвитку (в кожній країні це відбувається по-різному).

Основний принцип функціонування інформаційного суспільства. Зростання ролі особистості в новому суспільстві. Криза ідентичності Я в інформаційному суспільстві. Інтенсифікація пошуку нового Я, заснованого на колективній ідентичності. Спроба повернутися до традиційних видів колективної ідентичності – етнос, ісламізм, фундаменталізм. Утворення розриву між тими, хто вже має нове Я, і тими, хто перебуває за межами мережі.

Утворення нового світу з новими: 1) економікою (інформаційно-глобалістською); 2) соціальною структурою (мережеве суспільство); 3) культурою (культурою реальної віртуальності). Зростання самодостатності цього світу (його не цікавлять території і люди, які не належать до світової мережі). Суперечливість процесу: поширення глобальної економіки і свідоме виключення тих територій і людських ресурсів, які не становлять для неї інтересу. Різкий поділ на "допущених" і "виключених". Реакція з боку тих країн, яких "виключили" (глобальний кримінальний капіталізм, самоізоляція, зростання фундаменталізмів, війна проти інформаційного суспільства). Наростання "інформованого безладдя" (багатосторонність процесу прийняття рішень).

Література:

  1. Кастельс М. Информационная эпоха. – М., 2000.

  2. Лях В.В. Глобалізація чи шлях до невизначеного майбутнього? //Виклик глобалізації. – К., 2001.

  3. Кузнецов В. “Золотой миллиард” и остальное человечество //Pro et Contra. Проблемы глобализации. – М., Осень 1999.

  4. Турен А. Способны ли мы жить вместе? Равные и различные //Новая постиндустриальная волна на Западе. – М., 1999