Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лях-конспект маг стри.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
192.19 Кб
Скачать

Тема 4. Від індустріального суспільства до постіндустріального: основні теоретичні підходи (2 год.)

План лекції:

  1. Основні характеристики індустріального суспільства в концепціях представників Франкфуртської школи (Г. Маркузе, Е. Фромм та ін.).

  2. Основні ознаки технологічної революції, що відбувалася в 70-х роках ХХ століття.

  3. Концепція А. Турена про формування "програмованого суспільства".

  4. Основні ідеї Д. Белла про "постіндустріальне суспільство".

Визначні характеристики індустріального суспільства в концепціях представників Франкфуртської школи (Г. Маркузе, Е. Фромм та ін.). "Одновимірність" людини та суспільства в концепції Г. Маркузе. "Синдром відчуження" як характерна риса індустріального суспільства (Е. Фромм). Ж. Еллюль про домінування технологічної раціональності. Уявлення про відчуження та способи його подолання в концепціях екзистенціалістів.

Головні ознаки технологічної революції, що відбувалася в 70-х роках ХХ століття. Трансформація освіти, економіки, виробництва. Перехід до нового типу раціональності. Нові ключові фігури виробництва. Перші футурологічні концепції нового суспільства. Ідеї Зб. Бжезінського про "технотронне” суспільство.

А. Турен та його концепція "програмованого суспільства". Ознаки кризи індустріального суспільства. Уявлення про рівні історичності, що дозволяє визначити місце постіндустріального суспільства в історичному процесі. Прискорення і примноження програмованих комунікацій. Утворення соціальної системи без центрального пункту. Наростання різноманітності. Нові класові відносини. Програмоване суспільство як результат самопородження.

Основні ідеї Д. Белла про "постіндустріальне суспільство". Виміри постіндустріального суспільства. Ідея осьових принципів та осьових структур, застосування їх до аналізу суспільного розвитку. Розділення сфер суспільства., їх розходження і зростання суперечностей між ними. Зміна в соціальній структурі суспільства. Утворення економіки послуг. Поява нової виробничої сили, нові ключові фігури виробництва. Нова класова структура постіндустріального суспільства. Зростання професійно-технічного класу.

Література:

  1. Маркузе Г. Одновимірна людина. Дослідження ідеології розвинутого індустріального суспільства //Сучасна зарубіжна соціальна філософія. Хрестоматія. – К., 1996.

  2. Фромм Е. Революція надії //Сучасна зарубіжна соціальна філософія. Хрестоматія. – К., 1996.

  3. Турен А. От обмена к коммуникации: рождение программированного общества //Новая индустриальная волна на Западе. – М., 1986.

  4. Белл Даниел. Грядущее постиндустриальное общество: опыт социального прогнозирования . – М., 1999.

Тема 5. Формування та розвиток концепції

постіндустріального суспільства (4 год.)

План лекції: