Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лях-конспект маг стри.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
192.19 Кб
Скачать

Тема 7. Концепція "інформаційного суспільства":

її основні теоретичні засади (2 год.)

План лекції:

  1. Поява концепцій з наголосом на визначальній ролі кодифікованого знання і інформації. Ідеї Й.Масуда, Т.Стоуньєра, Дж.Мартіна.

  2. Специфіка інформаційного суспільства. Основні його параметри.

  3. Й.Масуда про майбутнє суспільство як про “Комп’ютопію”.

Поява концепцій з наголосом на визначальній ролі кодифікованого знання і інформації. Ідеї Й.Масуда про визначальну роль комп’ютерної технології в розвитку суспільства. Створення в Японії “Інституту інформаційного суспільства” під керівництвом Й.Масуда. Гіпотеза про докорінну трансформацію основних життєдіяльних принципів інформаційного суспільства.

Т.Стоуньєр про “інформаційне багатство”. Людський капітал – найважливіший ресурс постіндустріального суспільства. Освіта і науково-дослідні розробки: стратегія переходу до постіндустріальної економіки. Інформаційна економіка як нова галузь. Економічна і політична влада переходить до виробників інформації. Сфера послуг як обробка інформації. Індустрія знань. Прискорення темпу змін. Інформація створює багатство.

Ідея М.Пората щодо розподілу інформаційного сектора на два підсектори: “первинний інформаційний сектор” (виробництво інформаційних послуг) і “вторинний інформаційний сектор” (державні і приватні служби, що виробляють інформаційний продукт для внутрішніх потреб).

Дж. Мартін про визначальну проблему сьогодення. Необхідність вибирати і розвивати ті технології, які перебувають в гармонії з природою. Нові можливості застосування телекомунікацій: телемережі, системи суспільного зворотного зв’язку, праця вдома, система дистанційної освіти. Телекомунікації змінюють фактуру всього суспільства.

Специфіка інформаційного суспільства, яка відрізняє його від попереднього типу суспільства. Основні параметри інформаційного суспільства у порівнянні з індустріальним суспільством (завод – інформаційні мережі; збут товарів – поширення інформації; розподіл праці – кооперація; економіка обміну – синергетична економіка тощо). На зміну вичерпаності ресурсів приходить необмежене поширення інформації. Зміна мети суспільства. Протиставлення інформаційного суспільства усім попереднім етапам розвитку людської цивілізації.

Й.Масуда про майбутнє суспільство як про “Комп’ютопію”. Синергетизм як функціонуючий соціальний принцип. Поліцентроване суспільство, що функціонує на базі загального взаємозв’язку. Небезпека розвитку на основі комп’ютерної технології (ймовірність утворення поліцейської держави з абсолютним державним контролем).

Література:

  1. Масуда Й. Гіпотеза про генезис Homo intelligens //Сучасна зарубіжна соціальна філософія. Хрестоматія. – К., 1996.

  2. Лайон Д. Інформаційне суспільство: проблеми та ілюзії //Сучасна зарубіжна соціальна філософія. Хрестоматія. – К., 1996.

  3. Стоуньер Т. Информационное богатство: профиль постиндустриальной экономики //Новая индустриальная волна на Западе. – М., 1986

  4. Лях В.В. “Информационное общество” как новая парадигма общественного развития //Социальная перспектива. – К., 1992.

  5. Лях В.В. Постіндустріальні філософсько-соціологічні сценарії для майбутнього //Реконструкція світоглядних парадигм. – К.. 1995.

  6. Мартин Дж. Телематическое общество. Вызов ближайшего будущего

//Новая индустриальная волна на Западе. – М., 1986