Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
_стор_я укр. сусп_льства.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
464.9 Кб
Скачать

101. Лібералізація суспільно-політичного життя в Україні в другій половині 50-х — першій половині 60-х рр.

5 березня 1953 р. помер Й.Сталін. Ви­рішальним аргументом у сутичці за владу була військова сила. Вій­ськові на чолі з маршалом Г. Жуковим, заарештували Л. Берію. Його звинуватили у спробі заколоту, шпигунстві, інших, у тому числі й надуманих, злочи­нах і розстріляли. Після цього на провідні позиції у правлячій вер­хівці висунувся Микита Хрущов. У вересні 1953 р. він став першим секретарем ЦК КПРС. На початку 1955 р. Г. Маленкова було усунуто з посади голови уряду й замінено Миколою Булганіним.

Почався період так званої «відлиги».

Після смерті Сталіна нові радянські лідери оголосили амністію ув'яз­неним на термін до п'яти років. Це спровокувало вибух злочинності у країні. Кульмінаційним моментом «відлиги» став XX з'їзд КПРС (лютий 1956р.). У доповіді на закритому засіданні М. Хрущов вперше розкрив страхітливі злочини, скоєні Сталіним У жовтні 1956 р. у Тбілісі відбулася демонстрація протесту проти нового керівництва СРСР на захист Сталіна, яку було розстріляно військами МВС. Антисталінський курс М. Хрущова зуст­рів опір більшості президії ЦК КПРС. Георгій Маленков, В'ячеслав Молотов, Лазар Каганович, Дмитро Шепілов та інші сталіністи всту­пили у змову, щоб позбавити М. Хрущова посади. У вирішальний момент М. Хрущову вдалося скликати партійний пленум (червень 1957 р.). На ньому більшістю голосів було схвалено пропозицію М. Хру­щова про виведення зі складу ЦК «антипартійної групи» (так було названо вищезгаданих змовників). Перемога на пленумі зміцнила позиції М. Хрущова. У березні 1958 р. він обійняв ще й посаду голови Ради Міністрів. М. Хрущов, як і попередні вожді, прагнув ощасливити народ, крокуючи чимдуж до комунізму. На початку 60-х років він проголосив курс на будівництво комуністичного суспільства першочерговим завданням, розрахованим на двадцятирічний період. У дусі цього рішення було розроблено і на XXII з'їзді КПРС (1961 р.) прийнято нову програму партії, у якій проголошувалося: «Нинішнє покоління радянських людей житиме за комунізму».

102. Економічні реформи м.Хрущова і Україна.

У період правління Хрущова була розпочата підготовка «Косигінскіх реформ» - спроби впровадження в планову соціалістичну економіку окремих елементів ринкової економіки.

Значущим моментом у розвитку економіки СРСР був також відмова від впровадження Загальнодержавної автоматизованої системи - системи централізованого комп'ютерного управління економікою країни, що розроблялися АН СРСР і доведеної до стадії пілотного впровадження на окремих підприємствах.

Незважаючи на проведені реформи, значне зростання економіки та її частковий поворот у бік споживача (див. Семилітка), добробут більшості радянських людей залишало бажати кращого.

У 1958 р. Хрущов почав проводити політику, спрямовану проти особистих підсобних господарств. У 1959 р. жителям міст і робітничих селищ було заборонено тримати худобу, у колгоспників особистий худобу скупався державою. Почався масовий забій худоби колгоспниками. Ця політика призвела до скорочення поголів'я худоби та птиці, погіршила становище селянства.

Реформи Хрущова, мали позитивну спрямованість для радянської системи. Проте, “відлига” торкнулася тільки окремих сторін життя суспільства. Зміни, які відбувалися, сприяли певному прогресивному розвиткові України. Але непослідовність, суперечливість цих змін зрештою призвели до того, що задуми ініціаторів стали перетворюватись у свою протилежність. Спроби радянських керівників штучно покращити становище лише призвели до того, що в широких колах все більш поширились віяння свободи та почуття власної самостійності.