Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.14 Mб
Скачать

1.3. Види документації із землеустрою

Землеустрій та документацію із землеустрою можна умовно поділити на дві групи:

- землеустрій на загальнодержавному та регіональному рівні;

- землеустрій на місцевому рівні.

Документація із землеустрою на загальнодержавному та регіональному рівні розробляються у вигляді програм, схем та проектів.

Загальнодержавні й регіональні(республіканські) програми використання та охорони земель.

Основним змістом цих програм є склад та обсяги першочергових і перспективних заходів з використання та охорони земель, а також обсяги і джерела ресурсного забезпечення їх реалізації. Порядок розробки загальнодержавних і регіональних програм використання та охорони земель встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Схеми землеустрою і техніко-економічні обґрунтування використання та охорони земель адміністративно-територіальних утворень.

Схеми розробляють для визначення перспективи щодо використання та охорони земель, а також для підготовки обґрунтованих пропозицій в галузі земельних відносин, перерозподіл земель різних господарств, населених пунктів, територій природоохоронного призначення та природно-заповідного фонду.

Строки реалізації заходів, визначених схемою землеустрою залежить від поставлених завдань ,але не можуть бути меншими 10-15 років.

Проекти землеустрою щодо встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних утворень.

Проекти розробляються для створення сприятливих умов територіального розвитку, ефективного використання потенціалу території, збереження природних ландшафтів та історико-культурної цінності з урахуванням інтересів власників та землекористувачів.

Проекти землеустрою організації і встановлення меж території природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення.

Проекти землеустрою розробляються з метою збереження природного різноманіття ландшафтів, охорони довкілля, створення місць для організованого лікування та оздоровлення людей, масового відпочинку і туризму, створення приміських зелених зон і інших цілей. Порядок розробки проектів землеустрою встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Документація землеустрою на місцевому рівні розробляють у вигляді проектів, робочих проектів, технічної документації, тематичних карт та атласів.

Проекти землеустрою формування земель комунальної власності та проекти розмежування земель державної та комунальної власності населених пунктів.

Порядок розмежування земель державної та комунальної власності, а також розташування і розміри земельних ділянок юридичних і фізичних осіб встановлюється законом

Проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок.

Проекти складаються у разі надання, передачі, вилучення(викупу),відчуження земельних ділянок. Порядок складання проектів встановлюється КМ України.

Проекти землеустрою щодо створення нових та впорядкування існуючих землеволодінь і землекористувань.

Основний зміст проектів землеустрою передбачає слідуючи заходи:

- впорядкування структури земельних угідь;

- усунення недоліків при землекористуванні(черезсмужжя, далекоземелля, ламаність меж, вкраплення та ерозійні процеси);

- створення територіальних умов функціонування всіх галузей економіки;

- формування та удосконалення раціональної системи існуючого землеволодіння та землекористування.

Проекти землеустрою сівозмін та впорядкування угідь.

Проекти розробляються з метою організації сільськогосподарського виробництва і впорядкування сільськогосподарських угідь у межах землеволодінь та землекористувань, для ефективного ведення сільськогосподарського виробництва, раціонального використання та охорони земель.

Проекти землеустрою щодо впорядкування території населених пунктів.

Проекти землеустрою розробляються на певний період поетапно на основі генеральних планів розвитку населених пунктів. Складається проект з метою обґрунтування, розробки і подальшої реалізації організаційних та інженерно-технічних заходів освоєння, поліпшення якості земель та їх раціонального використання.

Робочі проекти землеустрою.

Робочі проекти землеустрою складаються для реалізації заходів, передбачених схемами використання та охорони земель та схемами і проектами землеустрою на основі вишукувань спеціального призначення. Прикладом робочих проектів землеустрою може бути:

- рекультивація порушених земель;

- землювання малопродуктивних угідь;

- захист земель від ерозії, підтоплення, заболочення, закислення, забруднення відходами, радіоактивними та хімічними речовинами;

- покращення сільськогосподарських угідь;

- підвищення родючості ґрунтів і т.п.

Технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі(на місцевості).

Встановлення меж земельної ділянки в натурі проводиться відповідно до топографо-геодезичних і картографічних матеріалів та здійснюється на основі технічної документації із землеустрою, якою визначається місцеположення поворотних точок меж земельної ділянки в натурі.

Технічна документація із землеустрою щодо права на земельну ділянку.

Технічна документація формується у вигляді технічного звіту на основі якого видається акт на право власності на землю.

Спеціальні тематичні карти і атласи стану земель та їх використання.

Тематичні карти та атласи складаються з метою відображення в них стану земель та їх використання, даних зонування та природно-сільськогосподарського районування, визначення заходів із землеустрою щодо раціонального використання та охорони земель.

Крім розглянутої документації із землеустрою можуть бути і інші види. Склад, зміст і правила оформлення кожного виду документації із землеустрою виконуються відповідно нормативно-технічної документації.

Замовником документації із землеустрою можуть бути:

- органи державної влади;

- органи місцевого самоврядування;

- землевласники і землекористувачі.

Розробляти документацію із землеустрою можуть юридичні та фізичні особи, які мають ліцензію на проведення робіт із землеустрою.

Взаємовідносини між замовниками та розробниками документації із землеустрою регулюється законодавством України та договором.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]