Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
59.64 Кб
Скачать

8

РОЗДІЛ 1. АНАЛІЗ ПРИРОДНО-ОРГАНІЗАЦІЙНОГО ТА СОЦІАЛЬНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА

1.1 Місцерозташування, шляхи сполучення та природні умови підприємства

Підприємство ТОВ «Укрінагропром»виробничадіяльність якого проаналізована у даному курсовому проекті, розміщене у селі БудичаниЧуднівського району, якийзнаходиться в південно-західній частиніЖитомирськоїобласті. Район межує з Любарським, Романівським, Житомирським, Бердичівським районами та Вінницькою областю. Адміністративний центр району розташований за 55 км. від обласного центру і зв’язаний з ним автошляхом республіканського значення Житомир-Старокостянтинів. Характеристика шляхів сполучення з адміністративними центрами, базами постачання та реалізації продукції – дороги І класу з асфальтовим покриттям. Територія господарства не містить важливих автомобільних шляхів та залізно дорожніх станцій. Тому господарство має не дуже сприятливих шляхів сполучення для реалізації продукції та зв’язку з постачальниками.

Підприємство розташоване в межах Приднiпровської рiвнини. Клiмат помiрно-континентальний з вiдносно вологим i теплим лiтом та м’якою зимою. Середня температура січня - -6°С, а липня - +20°С. Середньорiчна сума опадiв - 582 мм. Товщина снігового покриву – 3-12см. Кліматичні умови сприятливі для сільськогосподарського виробництва, але в окремі роки спостерігається значне зрідження озимих посівів після зимівлі, а також пошкодження окремих сільськогосподарських культур у весняно-літній період під впливом посушливо-суховійних та інших несприятливих метеорологічних умов.

В пiвнiчнiй частинi району домiнують дерново-пiдзолистi, свiтло-сiрi, сiрi пiдзолистi грунти, а в центральнiй та пiвденнiй частинi району – темно-сiрi пiдзолисті i чорноземнi грунти. . У районі значні поклади гранітів, піску, торфу.

Отже, із вище наведених даних можемо зробити висновок, що природні умови досліджуваного господарства сприятливі для виробництва сільськогосподарської продукції. Сільськогосподарські підприємства району усіх форм власності спеціалізуються на вирощуванні зернових, картоплі, цукрових буряків та виробництві м’яса і молока.

1.2 Забезпеченість підприємства ресурсами та ефективність їх використання

Важливий фактор розвитку та інтенсифікації виробництва — стабільна забезпеченість підприємства матеріальними ресурсами, а також їхнє раціональне використання.

У сільському господарстві земля – це головний засіб виробництва, без якого неможливий сам процес виробництва продукції рослинництва і тваринництва. Земля одночасно є предметом і засобом праці, а отже, і головним засобом виробництва. Земля значною мірою визначає темпи розвитку і рівень ефективності сільськогосподарського виробництва [1].

В економіці сільського господарства в місце терміна "Земля" користуються терміном "Земельні угіддя", так як кожна ділянка землі якісно відрізняється від іншого. Зі складу земельних угідь, насамперед, виділяють землі сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення.

Сільськогосподарські угіддя – це земельні ділянки, систематично використовуються для отримання того чи іншого виду сільськогосподарської продукції.

До сільгоспугідь відносяться:

  • Рілля

  • Сіножаті

  • Пасовища

  • Багаторічні насаждення

Раціональне використання земельних ресурсів має велике значення для розвитку національної економіки. Кожне підприємство має ефективно використовувати землю, бережно ставиться до неї, підвищувати її родючість, не допускати ерозії грунтів, заболочування, заростання бур'янами і т.д. Для цього проводиться глибокий аналіз у кожному господарстві. При аналізі складу угідь, та розміру і структури вивчаються показники, що характеризують види земельних угідь та їх площу в гектарах.

Підприємство ТОВ «Укрінагропром» володіє значними площами сільськогосподарських угідь, так як займається діяльністю у сфері рослинництва і у сфері тваринництва. Загальна земельна площа, за даними на 2012 року складає 1151 га;у тому числі 1151 га ріллі. Ґрунтовий покрив в основному складається з південних чорноземів звичайних середньо – і мало гумусних.

Таблиця 1.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]