Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 3. до диплому.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
126.46 Кб
Скачать

86

Розділ 3. Удосконалення управління процесом маркетингу на зат «Донецький міський молокозавод № 2»

3.1. Планування маркетингової діяльності

Об’єктом дослідження було обране підприємство галузі харчової промисловості м. Донецьк, «Донецький міський молокозавод №2».

Діяльність ЗАТ «Донецький міський молокозавод №2» обмежується випуском асортименту сиро-молочної продукції та надання послуг пов’язаних з виробництвом продукції на давальницькій сировині.

Підприємство випускає продукти під торговою маркою, зараз завод налагоджує випуск нового виду продукції – кисломолочного лікувально-профілактичного напою, що виробляється на основі заквасочної культури із вмістом п’яти видів біфібактерій. До розширення асортименту підприємство спонукає щільна конкуренція на ринку молокопродуктів (головними конкурентами є «Кремез» та «Галактон»). Зараз Донецький молокозавод виробляє 82 види продукції. У міру насичення ринку товарами і виникнення конкурентного середовища, з’явилася необхідність у виробництві більш якісних товарів. У поточному році планується стабілізувати виробництво продукції, внаслідок чого, будуть виділені кошти на розширення асортименту що виготовляється, та на придбання сучасного устаткування.

Оцінюючи позиції ЗАТ «Донецький міський молокозавод №2» на ринку можна зробити висновок, що воно є достатньо конкурентноспроможним

підприємством.

Оцінюючи якість продукції розраховано індекс якості за три періоди спостерігається динаміка збільшення показника до 65% в 2012 році. І це говорить про те, що підприємство ЗАТ «Донецький міський молокозавод №2» - у своїй виробничо-господарський діяльності досягає позитивних результатів у напрямку підвищення якості продукції.

Проаналізувавши діяльність ЗАТ «Донецький міський молокозавод № 2», можна зробити наступні висновки, та підкреслити основні проблемні моменти:

По-перше: собівартість виробленої продукції (послуг) становить 6759,5 тис.грн., а вартість реалізації 6365,1 тис.грн. Отже підприємство понесло збитків одразу ж на етапі виробництво-реалізація в сумі 394,3 тис.грн. Як можна було б цьому запобігти? Просто переглянути калькуляцію, і сформувати нову ціну на товар (послугу).

По-друге: збільшення статті «Інші витрати» майже в шість разів, з 135 тис.грн в 2012 році до 642,7 тис.грн в 2012 році.

По-третє: отриманий кредит банку в розмірі 90 тис.грн не став для підприємства порятунком, а навпаки підприємство ледь впорається з наслідками сплати відсотків за кредит.

По-четверте: зросла майже в 2,5 рази кредиторська заборгованість за товари і послуги. З 221,2 тис.грн в 2011 році до 592,5 тис.грн в 2012 році.

Поліпшення показників діяльності можна завдяки:

  • структурній перебудові органів управління, так розроблена і функціонує нова структура апарату управління: створений відділ маркетингу і реклами;

  • новим методам в ціноутворенні;

  • новим підходам до реалізації і управління підприємством загалом.

Так завдяки його діяльності відділу маркетингу і реклами досягнута безліч поліпшень.

З подачі відділу маркетингу планово-економічний відділ по новому підходить до тактики ціноутворення і, як наслідок, збільшилася виручка і чистий прибуток.

Використовується весь спектр інструментів реклами, завдяки йому піднялася ефективність збуту і продукція практично не затримується на прилавках торгової мережі.

Завдяки маркетинговій діяльності було знайдено і впроваджене нове обладнання по розливу в більш ефективні упаковки: ЕКО-ПАК, поліетиленову плівку, склянки.

Упаковка нова, яскрава, барвиста, що так само сприяє просуванню товарів.

Відділом розроблений логотип торгових марок підприємства, присутній на всіх упаковках продукції, власних торгових точках, підіймаючи імідж підприємства.

Розроблена система знижок оптовим покупцям. Відділом спільно з технологами розроблені нові види продукції: ацидофілін, морозиво крем-брюле, сир, йогурти, що значно поліпшило асортимент продукції, а також завойовані нові ринкові лінії.

Після участі у виставках в м. Донецьк підприємство зарекомендувало себе і свою продукцію як високоякісну і дешеву, це також дало підприємству можливість для виходу на національний ринок.

Також можна сказати, що підприємство створивши відділ маркетингу і реклами, зробило перший крок до орієнтації до своєї діяльності на маркетинг.

При незначному бюджеті на маркетинг (51 тис.грн.), ефективність від введення служби маркетингу становить 474 тис.грн.

Також з проведенням маркетингових досліджень і аналізу інвестиційної привабливості асортиментних груп було виявлено, що виробництво і реалізація сиркової маси не ефективна. У слідстві чого були прийняті заходи і виробництво сиркової маси було знижено на 24,3т, а сировина була направлена на виробництво більш рентабельної продукції.

З формуванням і функціонуванням відділу фірмової торгівлі і збуту підвищився товарооборот до 530 тис.грн./міс, а загалом реалізація через фірмову торгівлю збільшилася і становила 36% від загального об’єму реалізації. Це дуже багато, враховуючи, що підприємство має 1577 оптових покупців.

Загалом по підприємству сталися наступні зміни:

1) Удосконалилася вертикальна інтеграція уперед створена додаткова торгова мережа власних точок реалізації мороженого.

2) Розширена мережа по прийому молока (47 пунктів) здійснена більш глибока інтеграція. Це дало можливість збільшити товарообіг, збільшилися заготівлі молока на 1064 тон, і, як наслідок, збільшився об’єм реалізації на 1100 тон.

3) Підприємство не має резерву фінансової стійкості в політиці ціноутворення.

Не дивлячись на всі проблеми в фінансово-господарській діяльності, підприємство має ще й безліч організаційних проблем, пов’язаних з функціонуванням маркетингу і збуту, підприємство також має безліч організаційних проблем пов’язаних з функціонуванням маркетингу:

  1. Наявність складського господарства в структурі маркетингу.

  2. Відсутність єдності з питань планування асортименту продукції, розробкою упаковки, товарної марки, доведенні продукції до споживача, ціноутворення.

  3. Не розвинена в достатній мірі структура управління маркетингом.

  4. Не відповідність утворення кадрів, що здійснюють маркетингову діяльність, роботі, що виконується.

  5. Відсутність посадових інструкцій при здійсненні маркетингової діяльності.

  6. Низький рівень організації маркетингової діяльності (0,54).

  7. Не дотримується норма керованості:

- в підкоренні заступника голови правління всього 2 відділу;

- в підкоренні начальника відділу маркетингу і реклами всього 1 чоловік;

  1. Низька забезпеченість коштами механізації управління і оргтехніки.

  2. Перевантаженість відділу маркетингу функціями, що виконуються: виконує 8 функцій, а складається з двох чоловік.

  3. Ринкові дослідження виконуються на 60%.

  4. Аналіз навколишнього середовища на основі повторної інформації.

  5. При легкості аналізу ринку споживчих товарів, цей аналіз не здійснюється.

  6. Відсутність у споживача чіткої інформації про нові продукти: сир «Адигейський, морожене крем-брюле», ацидофілін – якими властивостями, достоїнствами вони володіють.

  7. Не ефективна упаковка сир, сирків, масла вершкового.

  8. Відсутність чіткої системи знижок для оптових покупців. Не відповідність структури маркетингу поточної стратегії.

Загалом по підприємству такі недоліки:

1) Завантаження потужностей на 51,8%.

2) Як причина недостатність об’єму сировини, що поставляється.

3) Знос обладнання становить 67%, а відновлений лише 5% від загальної вартості.

Загалом можна сказати, що з початком функціонування структури підрозділів маркетингу на підприємстві уперше спостерігається зростання об’ємів реалізації і інших показників, але все ж з функціонуванням маркетингу на ЗАТ «Донецький міський молокозавод № 2» зв’язано більше недоліків, ніж достоїнств, це пояснюється тим, що організація маркетингу не на належному рівні.

Служби маркетингу на підприємстві функціонує лише біля року і, тому, частину недоліків можна списати на непоінформованість керівництво з цієї проблеми. Згодом служба маркетингу прийме відповідний організаційний вигляд. І ми в даній роботі пропонуємо Вам розробку по удосконаленню організації маркетингової діяльності на ЗАТ «Донецький міський молокозавод № 2», а також шляху поліпшення функціонування служб, що виконують функції маркетингу.

Так само варто сказати про емоційний настрій у відділі маркетингу і реклами. Начальник відділу говорить, що маркетинг організований не як годиться, і додає, що не знає, які його функції виконувати. Ось і виходить відсутність корпоративного духа і невдоволення в структурі маркетингу. А це упереджує одну з сторін мотивації – задоволення внутрішніх потреб, тобто задоволення від того, що повністю і цілком виконав покладені на тебе зобов’язання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]