Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОПО практичиская.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
432.64 Кб
Скачать

Завдання, що виконуються на занятті

Кожному студентові (можна представнику від підгрупи) виступити з підготовленими до заняття доповідями стосовно певної системи виробничого навчання (але не називаючи її) відповідно до плану:

    • ідея та умови створення системи виробничого навчання;

    • особливості застосування системи виробничого навчання;

    • переваги й недоліки системи виробничого навчання;

    • характеристика структурних елементів системи виробничого навчання (змісту, форм, методів та засобів навчання) на прикладі однієї з робочих спеціальностей;

    • тип і структура одного з навчальних занять, які сприяють реалізації даної системи виробничого навчання.

Слухачам зафіксувати основну інформацію доповіді, заповнивши табл. 5.8, і встановити тип використаної системи виробничого навчання.

Таблиця 5.8

Визначення системи виробничого навчання

Складові системи виробничого навчання

Тип системи виробничого навчання

зміст

форми

методи

засоби

Підсумки заняття

Підведення підсумків заняття припускає:

  • оцінку:

– ступеня й рівня підготовки групи й окремих студентів до заняття (шкала оцінювання: не підготовлені, підготовлені частково, підготовлені);

– активності під час обговорення результатів виконання завдань (кількість студентів, що брали участь у виконанні завдань);

– правильності виконання завдань (загальна кількість студентів, що виконали завдання без помилок);

  • виставлення заліку за підсумками роботи студентів, що виконали завдання і прийняли участь в обговоренні і взаємоперевірці;

  • видачу додаткових індивідуальних завдань студентам, які не одержали заліку.

Практичні заняття № 7, 8

Проблемні ситуації професійного навчання

Ціль занять: на основі усвідомлення різноманіття проблемних ситуацій у навчанні, ролі інженера-педагога у їхньому вирішенні, знань основ педагогічної майстерності, вимог до педагогічних працівників, підходів щодо вирішення навчальних проблем сформувати уміння визначати тип, характер проблемної ситуації, можливі шляхи її вирішення, обирати найбільш ефективні з них та доводити прийняті рішення.

Теоретична частина

Компоненти педагогічного процесу: цільовий, змістовний, операційно-діяльнісний, оціночно-результативний.

Принципи та підходи до вибору змісту освіти. Документи, що на глобальному та етапних рівнях відбивають зміст освіти.

Сутність процесу навчання як взаємозв’язок навчання, викладання, учіння, навчальної діяльності. Функції процесу навчання. Структура процесу засвоєння знань. Категорії навчання як система: закони, закономірності, принципи, правила, цілі, зміст, методи, засоби, форми навчання.

Реалізація принципів професійного навчання й контролю. Класифікації та вимоги щодо застосування методів, засобів та форм навчання й контролю в теоретичній і практичній професійній підготовці. Типи та структури уроків теоретичного та виробничого навчання.

Учень (студент) та інженер-педагог як суб’єкти навчального процесу. Діагностика особистості та поведінки учня. Індивідуалізація та диференціація навчання як шлях до гуманізації педагогічного процесу. Структура особистості інженера-педагога (в тому числі й індивідуально-типологічні особливості педагогів). Сутність та структура педагогічної діяльності, в тому числі й функціональна. Педагогічна майстерність. Вимоги до інженерно-педагогічних працівників.