Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОПО практичиская.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
432.64 Кб
Скачать

Додаток Приклади проблемних ситуацій, що виникають у професійній підготовки в професійно-технічних та вищих навчальних закладах Ситуація 1

Викладач електротехніки при вивченні нового матеріалу окрім плакатів користується натуральними приладами. В процесі розповіді він планував використовувати електрифікований плакат. Проте виявилося, що при демонстрації прилад не діє.

Проаналізуйте ситуацію. Сформулюйте вимоги до використання візуальних засобів у процесі навчання. Спрогнозуйте алгоритм дій викладача в ситуації, що склалася.

Ситуація 2

Ви – майстер виробничого навчання в професійно-технічному ліцеї. Учні пред'явили керівництву ліцею серйозні претензії до методики викладання Вашої дисципліни. Обґрунтуйте Ваш вибір.

  1. Не погоджуєтеся з думкою учнів і не міняєте методики викладання.

  2. Спробуєте поміняти групу.

  3. Приймаєте претензії і намагаєтеся поліпшити методику викладання.

  4. Нічого не робите і чекаєте вказівок керівництва.

  5. Радитеся з колегами.

  6. Приймаєте рішення про зміну роботи.

  7. Ваш варіант відповіді.

Ситуація 3

Майстер в ході аналізу своєї діяльності дійшла висновку, що вивчення однієї і тієї ж теми на уроці виробничого навчання стомлює учнів і знижує інтерес. Майстру вдалося з'ясувати, що це відбувається в процесі неправильної організації ввідного інструктажу.

Вичленіть проблему. Вкажіть уміння, які властиві майстру виробничого навчання? Назвіть ситуації, при яких ввідний інструктаж не сприятиме формуванню інтересу до предмету.

2