Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi2.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
163.47 Кб
Скачать

49.Міжнародні розрахунки за допомогою документарного інкасо.

Інкасо — форма розрахунків, за якою продавець доручає банку одержати від покупця за посередництвом банку-покупця, або іншого банку, платіж проти передачі документів, що засвідчують відвантаження товару, виконання робіт, або надання послуг.

Сторони інкасо

- принципал (довіритель)-клієнт банку,який дає доручення своєму банку отримати від платника обумовлені в договорі грошові кошти;

- банк-ремітент;

- банк що інкасує, або інкасуючий банк;

- банк представник;

- платник.

Інкасо міжнародне (італ. incaso — виручка, виторг) — форма міжнародних безготівкових розрахунків, яка означає зобов'язання банку однієї країни отримати за дорученням експортера від імпортера суму платежу за контрактом проти передання документів (фінансових, комерційних) і перерахувати її експортеру.

Особливості міжнародного інкасо

- експортер спочатку повинен відвантажити товар,а потім передати інкасові доручення та відповідні документи в банк-ремітент і чекати імпортером своїх зобов’язань що до оплати;

- оплата вартості відвантаженого продукції або виконаних робіт відбувається через повний проміжок часу після виконання експортером взятих на себе зобов’язань та відправлення відповідних документів;

- експортер повинен зберігати документи до того часу , доки імпортер не заплатить за отриманий товар;

- інкасові доручення експортера приймаються банком – ремітентом залежно від того,є або немає коштів на рахунку імпортера.

Чисте інкасо (англ. — clean collections) — інкасо, за якого платіж або акцепт переказного векселя здійснюються при наданні переказ-них векселів, простих векселів, чеків або інших фінансових документів, які використовуються для одержання грошового платежу; при цьому транспортні й інші комерційні документи не надаються.

Документарне інкасо — інкасо, за якого платіж чи акцепт переказного векселя здійснюються при наданні рахунків, відвантажувальних документів, документів про право власності або інших документів, що підтверджують підставу платежу чи акцепту векселя (комерційні документи); при наданні зазначених документів і виписаних на їх підставі переказних векселів або інших фінансових документів.

Схема розрахунку за допомогою документарного інкасо.

Умови інкасо:” документи проти платежу”та”документи проти акцепту”.

Аваль – це поручництво, за яким аваліст, бере на себе відповідальність за оплату векселя будь- якого зобов’язаною за векселем особою.

Інкасове доручення - це детальна та чітка інструкція, яку готує експортер для свого банку з метою отримання від імпортера грошових коштів за поставлену продукцію.

Індосамент - це передавальний напис на зворотному боці векселя ,чека та інших цінних паперів, який засвідчує передання прав за цим документом від однієї особи до іншої.

Авізо - це офіційне поштове чи телеграфне повідомлення банку про те що на ім’я платника надійшли відповідні документи, які він повинен оплатити.

Преваги документарного інкасо для експортера

- зменшення ризику довгострокового отримання товару імпортером

- Більша маневреність.

Недоліки

- можлива затримка чи повільне надходження платежу від імпортера

- додаткові витрати ,спричинені неплатежем чи відмовою від акцепту імпортером.

Переваги документарного інкасо для імпортера зручність ;незначні витрати;можливість відстрочення платежу.

Недоліки зашкодження репутації у випадку неплатеже або відмови від оплати або акцепту векселя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]