Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Японія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Бізнес протокол та етикет

На культуру японців значно вплинула доктрини конфуціанства, буддизму, синтоїзму, які виявились близькою психології японця - обожнення предків, шанування батьків, регламентація поведінки, ідея підпорядкування в ієрархії.

Бізнес-протокол японських компаній характеризується наступними особливостями:

  1. Привітання

Традиційною формою вітання є уклін, причому, чим він нижчий, тим більшу повагу висловлюється. Однак при контакті з іноземними колегами все більшого поширення набуває загальноприйняте рукостискання. З огляду на це важливо не потрапити в халепу, тому що дуже часто бізнесмени, бажаючи справити враження на своїх японських парнерів, кланяються їм при зустрічі, а японець в цей самий час протягує руку для рукостискання .. Потім, усвідомивши комізм ситуації, японець кланяється, а західний бізнесмен протятівает руку .. Знову не вийшло!:) Отже, краще зупинитися на рукостисканні. Також необхідно пам'ятати, що японська культура не передбачає безпосереднього контакту, тому поплескування по плечу і широкі обійми недоречні.

  1. Візитні картки

Будь-яке ділове знайомство з представниками японського бізнесу починається з обов'язкового обміну візитками, тому їх завжди необхідно мати при собі в достатній кількості, тому що якщо у відповідь на запропоновану японцем картку ви не дасте свою, то це може спантеличити і навіть образити японського бізнесмена. До того ж японці дуже вибірково підходять до того, кому, як і коли передавати свою візитку. До слова про передачу - приймати візитку (і передавати її) слід двома руками як би трохи нахиляючись вперед.

  1. Пунктуальність і точність

У ділових стосунках з японцями необхідно бути пунктуальним; запізнення розглядається як серйозний прояв неповаги до партнера.  З такою точністю японці відносяться до всіх своїх обов’язків. Почуття обов’язку, акуратність – традиційні риси японського характеру.

  1. Одяг

В одязі японців дуже відчутні прагнення до уніфікації, бажання не виділятися, властиві національному характеру, а також традиції корпоративної «командної» етики, де всі єдині. Стиль костюма і зовнішнього вигляду в японському діловому світі досить консервативний. Ймовірно, відповідність певним правилам в одязі розпізнається як приналежність до того ж самому діловому співтовариству, колі людей, з якими «можна мати справу». При контакті з японськими бізнесменами костюм і краватку обов'язкові, проте краватка може бути і самої радикальної забарвлення, якщо костюм строгий - це не викличе особливого здивування. Одяг має бути чистим, особливо черевики. У самій Японії 99% співробітників компаній ходять на роботу в чорних лакованих черевиках. Враховуючи той факт, що в будинку японці ходять без взуття, їй надається також церемоніальний сенс захисту і чистоти помислів. Однак, якщо чистий одяг на вас трохи пом'ята, в Японії це не викличе засудження – значить ви «палаєте на роботі».

  1. Тактика переговорів

Переговори – вид спілкування, де взаємодіють дві сторони. Цей процес у Японії обставлений численними умовностями, зрозуміти які відразу не можливо. Тому треба врахувати лише основні особливості. Рукостискання в Японії не прийнято, але іноземцям трясти руки не заборонено. Рукостискання з жінкою просто неможливе. При переговорах японець схильний робити короткі зауваження, він не любить тирад, не любить сам починати бесіду, цінує доброзичливий тон, не відповідає на питання конкретно; уникає говорити “ні” (в японській мові існують майже два десятки пом’якшувальних оборотів-заперечень). Взагалі, мовчання для японця – золото. Японець часто киває головою і повторює – “ганьби”, що в перекладі означає “так”. Але це лише знак уваги, сигнал того, що він вас слухає. Японці не відразу ведуть щирі розмови про особисте. Ієрархія тематики бесід виглядає наступним чином: політика, релігія, життєві проблеми, робота, фінансові проблеми.

  1. Запрошення

Запрошення у ресторан сприймається з розумінням. Японці люблять, коли їхні гості прагнуть ознайомитися з визначними пам’ятками країни.

  1. Подарунки

Це дуже тонка частина японської культури. Є окремий вид етикету подарунків, «Дзото», де розписані види свят, типи подарунків, церемонія вручення, прийняття та правила відповідного подарунка. Церемонія обов'язково враховує ієрархію, відповідність рівня як дарувальника, так і обдаровуваного. Порушення цих правил для іноземця допустимо, але небажано. Японські партнери зроблять знижку на незнання правил, а сприймати будуть як неввічливість і низький рівень культури. Отже, подарунок слід приймати обома руками. При розгортанні акуратніше звертайтеся з упаковкою - їй надається мало не більше значення, ніж самому подарунку. Будь-який подарунок приймайте з однаковим виразом глибокої вдячності - що дрібничка, що дорогу річ. Від іноземця не очікують грошових дарів. Краще купити що-небудь їстівне хорошої якості і в дорогому магазині. Не варто ходити в гості з квітами. Їх дарують, як правило, хворим або сім'ї померлого. Червоний колір (колір крові) в упаковці неприпустимий, якщо ви йдете в лікарню або на похорон, залиште його для більш сприятливих випадків. Непристойно дарувати щось партнеру відразу при знайомстві - краще передати подарунок під час наступної зустрічі або при розставанні. До того ж подарунок не повинен бути рекламою вашої фірми. Найбільш прийнятні подарунки у вигляді пляшки вина, дорогий авторучки, національних продуктів вашої країни. Вони повинні бути упаковані таким чином, щоб упаковка давала зрозуміти, що лежить всередині, але не відволікала від ведення переговорів. Подарунками слід наділяти всіх членів переговорів, а особам з високим становищем слід піднести щось цінніше, ніж усім іншим. Відповідні подарунки мають бути приблизно тій же ціновій категорії і бути «фірмовими».

Великого значення японці приділяють рангу партнера по переговорах; чим вища його посада, чин, тим більше шансів на успіх переговорів. Під час переговорів не прийнято виявляти емоції. Японці не переносять фамільярності у стосунках з партнером; навіть намагаються уникнути рукостискання, вважаючи це негігієнічним. Взагалі японці недолюблюють іноземців, але в ділових стосунках з ними ведуть себе чесно й коректно.

Слід уникати суперечок на релігійно-філософську тематику. Проте позитивно буде сприйматися прояв вашого інтересу до історії й культури Японії. З першої ж зустрічі необхідно справити на японця приємне враження, інакше угода може і не здійснитись.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]