Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Японія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

22

Міністерство освіти та науки України

Державний вищий навчальний заклад “Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана”

Дисципліна “Міжнародній менеджмент”

Культурні звичаї та традиції практики ведення бізнесу в Японії

Підготували:

студенти 5 курсу 10 групи

Гуллиєва Л.

Заїка Г.

Зубкович А.

Лапшин К.

Рябоконь Л.

Чанцева В.

спеціальності

“Міжнародна економіка”

.

Київ -2012

Коротка характеристика країни

Офіційна назва — Япо́нська Держа́ва. Розташована на Японському архіпелазі(це більш як 3 тис. островів). Площа Японії становить 372 тис. кв. км, населення - 125 млн. чол, столицею є Токіо.

Японія - конституційна монархія. Сучасний державний устрій визначається конституцією 1947 р. В адміністративному відношенні Японія поділяється на 47 префектури (кен), три столичних округи - Токіо (столиця), Осака і Кіото (стародавня столиця країни) і губернаторство Хоккайдо.

Клімат: вся територія країни є під впливом мусонів. Літній мусон супроводжується опадами на східних схилах гір, а зимовий несе холодне повітря із Сибіру і є причиною сильних снігопадів на Хоккайдо і на узбережжі Японського моря. Навесні і восени приходять тропічні циклони. Навесні вони приносять теплі дощі, а із серпня по жовтень - тайфуни. Японія - зелена країна. Її гори на півдні покриті субтропічними, а в центральній частині - змішаними, на півночі - хвойними лісами. Але більшість лісів країни - штучного походження, а ландшафт дуже сильно змінився під впливом людини .

Територія Японських островів - одна з найбільш густо населених у світі. Велика частина населення розміщається на узбережжі. Системи розселення в зонах Токіо - Йокогама, Осака - Кобе - Кіото, Нагоя, північної частини Кюсю (Кітакюсю - Фукуока) являють собою великі багатомільйонні агломерації. У східній частині, від Токіо - Йокогоама до Осаки - Кобе знаходиться другий у світі за кількістю населення мегаполіс - Токайдо (більше ніж 65 млн. чоловік). Японці складають 99,4% населення, а також корейці, айни (аборигени Хоккайдо) і деякі інші.

Державною мовою є японська. Поширене також знання англійської і китайської. Писемність являє собою близько 5000 ієрогліфів (кандзі), є дві складові абетки - катакана і хіракана, у кожної 46 символів. Є латиниця, яка зветься ромадзи.

Релігії: основними є махаяна (північний буддизм) і сінтоізм.

Грошова одиниця - йена. 1$ приблизно дорівнює 100 йенам. Експортними є такі галузі: електромашинобудування, автомобілебудування, верстатобудування, радіоелектроніка, промислове устаткування і верстати. У міжнародному поділі праці спеціалізацією Японії є виготовлення наукомісткої і високотехнологічної продукції. Вона по праву вважається одним з лідерів у галузі цифрових технологій.

Внутрішній ринок Японії ефективно закритий для іноземних товарів, що не заважає японцям бути світовими лідерами. Крім всього іншого, на долю Японії приходиться 6% імпорту і 10% експорту прямих закордонних інвестицій світу.

Встановлення контакту

Этика японських бізнесменів істотно відрізняється від етики представників Заходу. Отже, щоб ваші дії не викликали здивування і були правильно витлумачені, необхідно враховувати національні розбіжності й вивчати правила, якими користуються під час першого знайомства в Японії.

Привітання. Традиційною формою вітання є уклін, причому, чим він нижчий, тим більшу повагу ви висловлюєте. Однак при контакті з іноземними колегами все більшого поширення набуває загальноприйняте рукостискання. З огляду на це важливо не потрапити в незручну ситуацію , тому що дуже часто бізнесмени, бажаючи справити враження на своїх японських парнерів, кланяються їм при зустрічі, а японець в цей самий час протягує руку для рукостискання. Також необхідно пам'ятати, що японська культура не передбачає безпосереднього контакту, тому поплескування по плечу і широкі обійми недоречні.

Партнери. Обов'язковим способом знайомства з потенційним партнером є особиста зустріч з представником компанії з направленням офіційної пропозиції про співробітництво. Як правило, така зустріч відбувається за допомогою посередника. Потенційний партнер, до якого ви звернетеся усно або письмово за рекомендацією посередника буде вважати своїм обов’язком допомогти вам. Причому, ступінь почуття обов'язку буде прямо пропорційна ступеню залежності від посередника. Також посередник буде очікувати винагороди в тій чи іншій формі, як у вигляді зустрічної послуги, так і матеріально.

Ідеальним посередником є високопоставлена особа або організація, відома обом сторонам. Дуже добре, якщо ви в дружніх відносинах з державним діячем, що пішов у відставку, який до того ж знайомий з вашими потенційними кандидатами.

Фактично, бути належним чином представленим партнеру в Японії є настільки важливим, що останнім часом з'явилися консалтингові фірми, основною функцією яких є знайомити іноземців з японськими компаніями. На ділові переговори з представниками Японії йде більше часу, ніж з представниками культур, орієнтованих на угоду.

Візитні картки. Будь-яке ділове знайомство з представниками японського бізнесу починається з обов'язкового обміну візитками, тому їх завжди необхідно мати при собі в достатній кількості, тому що якщо у відповідь на запропоновану японцем картку ви не дасте свою, то це може спантеличити і навіть образити японського бізнесмена. До того ж японці дуже вибірково підходять до того, кому, як і коли передавати свою візитку. До слова про передачу - приймати візитку (і передавати її) слід двома руками як би трохи нахиляючись вперед.

Точність – ввічливість. Вся практика ділового спілкування в Японії заснована на точності. Японці з дитинства виховуються в дусі «групової солідарності» і корпоративності, навчаються пригнічувати свої індивідуалістичні пориви, стримувати амбіції і не випинати свої сильні якості.

Уміння дарувати подарунки. Як відомо, в Японії подарунку надається дуже велике значення. Для цього розроблено цілий етикет, порушення якого для іноземця в принципі допустимо, але небажано, тому що японець сприйме це як неввічливість і свідчення того, що культура даного іноземця знаходиться на дуже низькому рівні. Отже, подарунок слід приймати обома руками.

При розгортанні акуратніше поводьтеся з упаковкою - їй надається мало не більше значення, ніж самому подарунку, ну і можливо вона вам ще знадобиться. Будь-який подарунок японець приймайте з однаковим виразом глибокої вдячності - що дрібничка, що дорогу річ.

Непристойно дарувати щось партнеру відразу при знайомстві - краще передати подарунок при наступній зустрічі або при розлученні. До того ж подарунок не повинен бути рекламою вашої фірми. Найбільш прийнятні подарунки у вигляді пляшки вина, дорогий авторучки, національних продуктів вашої країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]