Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 3.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

5. Фантазія (інтуїція).

Наступною областю пізнання є те, що мовою поетів називають голосом серця або даром, мовою релігії - натхненням, мовою психології - інтуїцією або інтуїтивним судженням.

Видається, що інтуїція знаходиться у взаємозв'язку з психічними процесами сну або фантазії, які одночасно можуть подавати форму переробки конфліктів і проблем.

На конфлікти можна реагувати, активізуючи фантазію: уявляючи собі рішення конфлікту, можна в думках уявити собі бажаний успіх чи подумки покарати і навіть вбити свого ворога.

Фантазія та інтуїція можуть, наприклад, у творчих діях і сексуальних фантазіях викликати потреби і навіть задовольнити їх. У якості "особистого світу" фантазія відокремлює від ранніх проявів дійсності і створює на деякий час приємну сферу (наприклад, алкоголізм чи наркоманія). Вона може створити ілюзію того, що будь-якого "злої справи" або хворобливого розлучення не було. Вона може також і лякати, як проекції власних страхів зробити дійсність нестерпним. Фантазія змішується зі сприйняттям і веде до симптомів, які зустрічаються у шизофреніків. Щоб зменшити страшну, динамічну силу фантазії, деякі люди примушують себе до певної поведінки, "зашнуровують в корсет", який допомагає стримувати загрозливі фантазії в певних рамках і захищатися від безконтрольних проявів своїх почуттів. Інтуїція і фантазія виходять за рамки безпосередньої дійсності і можуть грати роль того, що ми починаємо змістом діяльності, сенсом життя, бажанням, планами на майбутнє чи утопією. З здібностей до інтуїції-фантазії розвиваються потреби в світогляді і релігії, які надають можливість зазирнути в далеке майбутнє. Стикнутися з невідомим - в цьому суть фантазії. Здатність фантазії "дає можливість ризикувати, зважитися на крок в невідоме, людина бере на себе тягар сумнівів і все ж таки сподівається, що десь знайдеться новий кордон (яка, в свою чергу, є частиною своєї власної дійсності) ".

Якби не було допитливості і фантазії, не було б сумнівів і страху, не було б ні розвитку, ні прогресу, ні пізнання самого себе.

Концепції: "Все є лише грою уяви", "Яке мені діло до дійсності, раз я щасливий! "," Слава богу, що після смерті нічого не закінчується ", "Хто ризикує, той виграє!", "Ні бажань, немає щастя", "Прийде час, прийде і рішення ".

Питання до четвертої сфери переробки конфліктів:

1. Хто з вас більше цінує фантазію?

2. Чи часто до вас приходять гарні думки?

3. Чи буває так, що фантазії вам миліше дійсності?

4. Чим ви займаєтеся у своїх фантазіях: тілом (секс, сон, спорт), професія (успіхи, невдачі), контакти з іншими людьми, майбутнім (бажання, утопії, світогляд, релігія)?

5. Ви охоче згадуєте минуле?

6. Чи думаєте ви іноді про те, як було б з іншими партнерами, про іншу професії і т. д.?

7. Які якості вашого партнера грають у ваших фантазіях найбільшу роль?

8. Чи часто ви думаєте про майбутнє? Чи любите ви читати фантастику?

9. Коли-небудь, подумки ви намагалися вчинити самогубство?

10. Якби ви на тиждень могли помінятися з кимось місцями, з ким би ви помінялися? Чому?

11. Якби ви на день стали невидимкою, як би ви використовували час?

12. Кого із людей ви б обрали зразком для наслідування?

13. Ви пам'ятаєте фантазії вашого дитинства?

14. Хто з вашої родини більше схильний до мрій і фантазій?

15. З ким би ви найохочіше обговорювали ваші сни?

16. Які у вас стосунки до мистецтва (живопис, музика, література). Ви самі малюєте? Що?

17. Як ви уявляєте собі життя після смерті?

18. Які ситуації приходять вам на думку щодо поставлених питань?

Уявне експериментування, фантазування отримали свій традиційний вигляд у казках, оповіданнях і історіях. У казках стикаються чужа фантазія і особиста фантазія окремої людини. Схожі поєднання зустрічаються в художній, творчій і продуктивній діяльності. Досвід, набутий в інших сферах переробки криз, фільтрує можливості фантазії. Прикладом цього можуть служити обмеження ігрових фантазій і представників кіл сучасного індустріального суспільства.

Здатність до фантазії розвивається рано, в той час, коли дитина ще не вміє розрізняти дійсність і вигадку, встановлювати чіткі причинні зв'язки. Вона розвивається в грі. Процес цього розвитку залежить від того, як у сім'ї відносяться до фантазій і їх утримання.

Отже, є чотири можливості реакції втечі (догляду): 1) відхід у хворобу, 2) догляд в діяльність, 3) відхід у спілкування (контакти), 4) відхід у фантазії (мрії).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]