Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 3.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

Тема 3. Чотири сфери вирішення конфлікту.

1. Чотири якості життя в рамках інтегрованої медицини.

2. Тіло (відчуття).

3. Діяльність (свідомість).

4. Контакти (традиції).

5. Фантазія (інтуїція).

6. Практичне застосування чотирьох сфер.

  1. Чотири якості життя в рамках інтегрованої медицини.

Після того як ми розібралися з питанням позитивного підходу, поговоримо про те, "Що є змістом конфлікту, з чим він пов'язаний?" Так як в позитивній терапії мова йде про психотерапію, спрямовану на конфлікти, то ми не намагаємося зупинятися на симптомах, наприклад, на страху чи депресії, а відповідаємо на питання: "Що стоїть за цими симптомами, що є змістом конфлікту?" Щоб розуміти людські конфлікти, ми задаємося питанням змісту, укладеним в них.

У психосоціальній області це зміст конфлікту не статично, а розвивається за власною динамікою. Найбільш яскраво воно проявляється у ставленні до людей, які для нас особливо значимі: з батьками, бабусями і дідусями, братами і сестрами, партнерами, дітьми та іншими важливими групами осіб. Виникаючі конфлікти розвиваються одночасно на декількох рівнях: в особистих переживаннях, міжособистісних відносинах, і родині й у великих соціальних групах. Оскільки ми хочемо описати зміст усіх конфліктів, то, справедливості заради, необхідно буде зупинитися на всіх цих рівнях. Ми хочемо зупинитися на різних можливостях виявлення змісту конфліктів і показати, як вони впливають на динаміку конфлікту. Ці методи спочатку не залежать від терапевтичного аранжування, їх основа знаходиться в сімейній терапії.

Незважаючи на всі культурні, соціальне відмінності і особливості кожної людини, ми можемо спостерігати, що всі люди для подолання своїх проблем, звертаються до одним і тим же типовим формам реакції на конфлікт. Якщо у нас є проблеми (ми сердимося, відчуваємо себе пригніченими, живемо в постійній напрузі чи не бачимо сенсу в житті), то не всі ці труднощі ми можемо висловити в чотирьох сферах. Вони дають уявлення про те, як людина сприймає себе, і навколишній світ і яким шляхом йде визнання і контроль реальності.

Дослідження Носсрат Пезешкіана і його співробітників у більш ніж 20 культурах привели до формулювання наступних "чотирьох сфер вирішення конфлікту" через:

1. Тіло (за допомогою відчуття).

2. Діяльність (за допомогою свідомості).

3. Контакти (за допомогою традиції).

4. Фантазію (за допомогою інтуїції).

Ці форми реакції на конфлікти є широкими категоріями, які кожен розуміє в залежності від власних уявлень, бажань і конфліктів. Приклад: батько реагує на конфлікт через занурення в роботу (успіх), мати замикається в собі, уникає соціальних контактів (контакти), дитина реагує фізичними недугами (тіло). Ці різні форми реакції можуть, у свою чергу вести до комунікативних затруджень.

Ромб чотирьох сфер розподілу психічної енергії (4 сфери переробки конфлікту)

Кожна людина розвиває власні, найбільш кращі для його шляху вирішення конфлікту. При гіпертрофії однієї з форм інші відходять на задній план. Яким формам буде надано перевагу, великою мірою залежить від досвіду, перш за все від того, як людина діяла в дитинстві. Чотири форми реакції на конфлікти моделюються в життя через типові концепції.

Питання, що дають загальну орієнтацію за чотирма сферами переробки конфлікту:

1. Як ви реагуєте, коли у вас виникають проблеми? (Ви відповідаєте на проблеми своїм тілом, успіхами, шукайте допомоги у друзів або в своїх фантазіях).

2. Який вислів відноситься до вас? ("Я вірю тому, що я бачу", "Я вірю тому, що я розумію "," Я вірю тому, що, наприклад, кажуть мої батьки "," Я вірю тому, що спонтанно прийшло в голову ").

3. Що було девізом у батьківському домі? (Наприклад: "Їжа й питво з'єднують тіло і душу "." Якщо ти щось можеш, то ти щось значиш "." Що скажуть люди? "" Все в руках панове ").

Чотири сфери подібні вершника, який цілеспрямовано (діяльність) рухається до мети (фантазія). Для цього йому потрібно гарно, доглянутий кінь (тіло), а на випадок, якщо він з нього впаде, помічники, які допоможуть піднятися (контакти). Це означає, що терапія не повинна обмежуватися однією областю, наприклад, вершником, а повинна брати до уваги всі участі сфери.

На підставі цього можна виділити як індивідуальні, так і характерні для малих груп способи реакції на конфлікти. Таким же чином можна розглядати і способи реакції, засновані па культурних відмінностях.

За нашими спостереженнями в Європі та Північній Америці на першому місці форми реакції на конфлікт з області "тіло" і "діяльність", у той час як на Сході простежується тенденція "тіло", "контакт", "фантазія". Незважаючи на тенденції, кожен сприймає світ по-своєму, відповідно до характерних для даної особистості формами реакцій.

Лікарі, орієнтовані на соматику, наприклад, часто стикаються з серйозними труднощами при лікуванні жителів півдня або пацієнтів зі Сходу, які явно страждають, але їх стан не зрозуміло лікарю. Для позначення цього явища набув поширення термін "трансальпійський синдром". Вказівки на значення цього синдрому, який може приймати різні форми, знаходяться, з одного боку, в концепціях пацієнтів, які визначаються культурними та сімейними традиціями, і з іншого боку - відірваністю від коріння, проблемами відриву від звичного способу життя робочого емігранта.

На розрив зв'язків з сім'єю організм відповідає порушенням. Саме тут чотири сфери реакції на конфлікт можуть вказати терапевту на важливі аспекти порушення, які не піддаються інструментальної органо-медичної діагностики та терапії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]