Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 3.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

6. Практичне застосування чотирьох сфер.

За концепціям позитивної психотерапії здоровий не той чоловік, у якого немає проблем, а той, хто знає, як вийти з виникаючих конфліктів. Здоров, по моделі 4 сфер переробки конфлікту, той, хто намагається рівномірно розподілити свою енергію з цих чотирьох сфер. Це означає, що мета лікування в тому, щоб людина присвятила 25% своєї енергії (але не обов'язково часу) своїм фізичним потребам, 25% свою енергію направила би на свою діяльність, чи на професійну працю або домашню роботу, 25% - на міжособистісні контакти (сім'я, друзі, колеги) і ще 25% віддавав би інтуїції, фантазії, питанням про майбутнє, про сенс життя і релігійно-духовних питань. Звичайно, це має розглядатися лише як мета, до якої потрібно постійно прагнути. У цьому сенсі можна говорити про інтегруючу медицину, коли терапією до уваги приймаються всі 4 сторони життя. Пізніше, коли ми докладніше зупинимося на моделі конфлікту в позитивної психотерапії, значення 4 сфер буде особливо наочним, особливо при попередженні захворювань.

На моделі позитивної психотерапії порушення і захворювання виникають тільки в тих сферах, на які не зверталося достатньо уваги і їх не розвивали. Кожна людина від народження має ці чотири сфери, але завдяки культурі, вихованню, соціалізації в широкому сенсі, деякі сфери розвиваються більше, деякі менше. Метою терапії стає допомогти пацієнтові розпізнати та розвинути власні здібності.

Приклад з практики.

Якщо жінка приходить до лікаря і скаржиться на те, що у її чоловіка немає на неї часу, тому що він, як кажуть, "одружений на професії", то це означає, що її чоловік віддає свою енергію переважно в сферу діяльності. І ми будемо говорити з подружжям не тільки про діяльність, але і про те, що при цьому не розвиваються 3 інші сфери. Ми спробуємо активізувати до цього не розвинені сфери тіла, контактів і інтуїції. Розвиваючи ці три сфери, чоловік одночасно змушений буде віддавати менше енергії роботі.

Тут іноді виникає непорозуміння. Чому мова йде про енергію, а не про час, я хотів би це коротко пояснити.

Енергія в даному випадку означає, "наскільки важлива ця сфера для мене, скільки відсотків моєї життєвої енергії (у кожного її 100%) вкладаю в кожну область? ". Є, наприклад, люди, які зайняті професійно по 12 годин на добу, і тим не менш у них ще достатньо енергії для сім'ї і соціальної активності, а інші вже через 2 години так втомлюються, що у них немає енергії ні на що інше. Це; вказує на те, що справа не в часі, а у витрачанні енергії.

Ми всі знаємо, що конфлікти з партнерами висмоктують з нас дуже багато енергії, якої нам потім не дістає в інших сферах. Наш досвід, особливо з підприємцями та менеджерами, показав, що якщо ми навчимося бути всебічно врівноваженими, тобто розподіляти енергію на всі 4 сфери, то поліпшуються результати діяльності, оскільки у нас збільшується мотивація, наприклад, для роботи. Саме на прикладі менеджерів добре видно, що кращих результатів домагається той, хто здоровий, у кого є сім'я, і ​​вона його підтримує, хто може ідентифікувати себе з підприємством і знає, навіщо він працює.

Як вже говорилося, 4 сфери даються людині від народження і розвиваються через життєві концепції та девізи, які є в кожній родині і в кожній культурі. При лікуванні ми намагаємося зробити конфлікти усвідомленими і разом з пацієнтом активувати до цього не розвинені сфери. Наведені тут питання можна опрацювати з пацієнтом, щоб побачити, яке значення має для нього кожна сфера.

Застосування чотирьох сфер переробки конфліктів.

Ця "четвірка" нагадує ваги, які завжди повинні показувати приблизно 25%, щоб гарантувати душевну рівновагу. Визначальною для гармонійної духовної життя є здатність думати позитивно і творчо. Здатність, яку багато людей майже втратили, але яку можна повернути.

В особистій сфері однобічність в 4 сферах життя виражається у відкритих форма 4 реакцій втечі (догляду): можна піти у хворобу (соматика), в активність і діяльність (Раціональність), і самотність чи суспільство (ідеалізація або відмову) і в фантазію. Але головне в позитивній психотерапії не тільки лікування пацієнтів, а те, що лікарі та психотерапевти повинні навчитися застосовувати цей метод по відношенню до себе та своєї сім'ї, тому що цей метод дає добрі результати лише в тому випадку, якщо зуміти застосувати ці 4 сфери у своєму житті.

Східна мудрість каже:

"Якщо ти хочеш привести країну в порядок, то спочатку потрібно привести в порядок провінції і республіки. Якщо ти хочеш привести в порядок провінції і республіки, ти повинен спочатку навести порядок в містах. Якщо ти хочеш навести порядок в містах, потрібно налагодити життя в сім'ях. І якщо ти хочеш налагодити життя в родинах, то наведи лад у своїй сім'ї. А якщо ти хочеш, щоб у твоїй сім'ї все було добре, то розберися в самому собі ".

Практично ми лише радимо пацієнтам разом з сім'єю і протягом декількох тижнів переглядати ці 4 сфери: "де я перебуваю на цьому тижні, в якій сфері я доклав би більше зусиль, а де ми повинні б один одному допомогти? ". Судячи з досвіду сімейної терапії, у членів сім'ї розвинені різні сфери. Наприклад, у той час, як у сина добре розвинена сфера контактів і у нього багато друзів і гостей, інший член сім'ї дуже творча особистість, третій - спортивний. Часто ми розглядаємо таке стан речей, як веде до конфліктів, а по розглянутій концепції ми можемо допомогти членам сім'ї вчитися один у одного і гармонійно розвивати всі сфери.

З міжкультурної точки зору дуже цікаво, що люди західних культур більше розвинули сфери тіла і діяльності, наприклад у Німеччині, де весь день працюють, а час, що залишився використовують для того, щоб відпочити фізично. У східних країнах не так високо цінують фізичне здоров'я, але зате велике значення мають контакти в сім'ї, з друзями і питання про сенс життя, релігії, смерті і життя після смерті. Працюють скоріше тому, що треба працювати, але й роботу пов'язують з контактами. Східні базари являють того чудовий приклад, як протягом цілого дня працюють і спілкуються.

У Росії ситуація зовсім особлива. Країна знаходиться не тільки географічно між Європою та Азією, а й ментальність знаходиться тут між Сходом і Заходом. З одного боку, є західні якості, наукові інтереси, планування, старанність, з іншого боку - багато уваги звертається на гостинність, життя в сім'ї, духовні елементи. Це несе з собою особливі труднощі, але і являє достаток шансів.

8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]