Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 4 Менеджер по персоналу.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
146.43 Кб
Скачать

Лекція 4

Менеджер з персоналу (Human Resource-менеджер) як одна з професійних ролей соціального педагога на підприємстві

План

1. Кадровий менеджмент на підприємстві

1.1. Функції менеджера по персоналу

1.2. Набор менеджером персоналу

1.3. Професійна орієнтація і соціальна адаптація в колективі

1.4. Роль соціального працівника в управлінні персоналом

2. Принципи системи управління персоналом

3. Етичні норми і принципи в роботі менеджера по персоналу

4. Посадова інструкція менеджера з персоналу

1.

Менеджмент в загальному вигляді можна визначити як систему економічного управління виробництвом, яка включає сукупність принципів, методів, форм і прийомів управління. До менеджменту відносяться теорія управління і практичні зразки ефективного керівництва, під яким розуміється мистецтво управління.

Стратегія функціонування і розвитку будь-якого підприємства (організації) немислима без звернення до персоналу. Для того, щоб забезпечити ефективне функціонування підприємства, на нім має бути сформована сильна команда, здатна підтримувати його високий професійний авторитет.

До останнього часу саме поняття "Управління персоналом" в нашій управлінській практиці було відсутнє. Правда, система управління кожної організації мала функціональну підсистему управління кадрами і соціальним розвитком колективу, але велику частину об'єму робіт по управлінню кадрами виконували лінійні керівники підрозділів.

Основним структурним підрозділом по управлінню кадрами в організації є відділ кадрів, на який покладені функції по прийому і звільненню кадрів, а також по організації навчання, підвищення кваліфікації і перепідготовки кадрів. Для виконання останніх функцій нерідко створюються відділи підготовки кадрів або відділи технічного навчання.

Відділи кадрів не є ні методичним, ні інформаційним, ні координуючим центром кадрової роботи. Вони структурно роз'єднані з відділами організації праці і заробітної плати, відділами охорони праці і техніки безпеки, юридичними відділами і іншими підрозділами, які виконують функції управління кадрами. Для вирішення соціальних проблем в організаціях створюються служби соціального дослідження і обслуговування.

Служби управління персоналом, як правило, мають низький організаційний статус, є слабкими в професійному відношенні. У силу цього вони не виконують цілий ряд задач по управлінню персоналом і забезпеченню нормальних умов його роботи. Найважливіші в їх числі: соціально-психологічна діагностика; аналіз і регулювання групових і особистих взаємовідносин, відносин керівництва; управління виробничими і соціальними конфліктами і стресами; інформаційне забезпечення системи кадрового управління; управління зайнятістю; оцінка і підбір кандидатів на вакантні посади; аналіз кадрового потенціалу та потреби в персоналі; маркетинг кадрів; планування і контроль ділової кар'єри; професійна та соціально-психологічна адаптація працівників; управління трудовою мотивацією; правові питання трудових відносин; психофізіологія, ергономіка і естетика праці.

1.1.

Функції менеджера по персоналу

1) Менеджер по персоналу - фахівець, що має знання в області управління персоналом в організаційному, управлінському, правовому, обліково-документаційному, педагогічному, соціально-побутовому, психологічному, соціологічному аспектах.

Менеджер по персоналу здійснює увесь цикл робіт з персоналом: від вивчення ринку праці і найму персоналу до відходу на пенсію і звільнення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]