Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 3.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать

2. Тіло (відчуття).

На перший план виступає тіло - Я - почуття, як людина відчуває своє тіло? Як сприймаються відчуття і інформація із зовнішнього світу? Інформація, що отримується через відчуття, проходить через цензуру придбаних ціннісних стандартів. Деякі відчуття разом з певними переживаннями можуть призводити до конфлікту. Через відчуття дитина вступає в контакт з навколишнім світом на початку свого розвитку. Сукупність дій контролюється відчуттями.

Ритм сну і прийняття їжі може мати велике значення для розвитку пунктуальності. Деякі люди впадають в паніку, якщо вони чують, що хтось кричить. Спогади про гнівно кричущих батьків і постійних батьківських вимогах поводитися тихіше роблять шум суб'єктивно нестерпним. Так само може буде і з іншими відчуттями. Брудна, неохайна зовнішність сама по собі не є причиною для хвилювання. І тільки тому, що ми випробували на собі, що бруд - Це погано і бути брудним - огидно, ми реагуємо на забруднену людину з відразою. Таким чином, ці сфери стають "місцем" ослабленого опору, і до них залучається більше уваги. Конфлікти переробляються психічно і психосоматично.

Чому сталися ті чи інші психосоматичні захворювання саме цього органу, можна зрозуміти, виходячи з того, як пацієнт відноситься до свого тіла взагалі, до окремих органів та їх функцій, а також до здоров'я і хвороб. Це визначає загальні зв'язки конфліктної ситуації, чому одна людина реагує серцем, інший шлунком, порушенням органів дихання, шкірою і т. д., чому деякі люди тікають у хворобу, а інші всіма силами пручаються тілесним слабостям і хвороб. Такі питання можуть допомогти людині правильно подивитися на свою конфліктну ситуацію і тим самим надати психотерапевтичну допомогу.

У деяких хворих (шлункових), а також у страждаючих ожирінням можна зустріти установки, що стосуються прийому їжі (все, що стоїть на столі, повинно бути з'їдено). На відміну від них пацієнти з коронарними серцевими порушеннями мають установки такого плану, коли у проблемних ситуаціях основний упор робиться на точність, розподіл часу. Ревматичні пацієнти найчастіше виявляють типові проблеми вихованості (візьми себе в руки, що скажуть люди). У пацієнтів з психосоматичними шкірними порушеннями часто спостерігаються концепції щодо чистоти і контактів.

Фізичні реакції на конфлікти можуть бути наступними: зміна фізичної активності (заняття спортом - "зачепитися, не старіти", сон ("переспати" конфлікти, порушення сну), їжа (обжерливість - "поїсти з горя", відмова від їжі - "манія схуднення"), сексуальність (донжуанство, німфоманія - відмова від сексу), функціональні порушення і психосоматичні реакції.

Наприклад: "Кожен раз, коли я хвилююсь через неорганізованість мого чоловіка, у мене болить голова ".

Концепції: "Що стоїть на столі, повинно бути з'їдено". "Потрібно примушувати тіло, щоб воно не забувало про смерть "." Ти виглядаєш блідо, значить, ти хворий "." Усі чоловіки хочуть лише одного "." Їжа й питво з'єднують тіло і душу ".

Подібні концепції можуть впливати на ставлення до тіла і на фізичні захворювання. Вони є причиною того, що люди так по-різному реагують на фізичні нездужання, живуть в очікуванні болю і хвороб або чинять опір тілесним недугам.

Питання до першої сфери переробки (реакції) на конфлікти:

1. Які у вас є фізичні нездужання, які органи вражені?

2. Як ви оцінюєте свій зовнішній вигляд?

3. Ви відчуваєте своє тіло як друга чи як ворога?

4. Вам важливо, як виглядає ваш партнер?

5. Яке з 5 почуттів має для вас найбільше значення?

6. На якому органі у вас зривається гнів?

7. Як реагує ваш партнер (ваша сім'я), коли ви хворієте?

8. Як ви поводитеся, коли хворіє ваш партер?

9. Чи багато ви спите?

10.Який вплив мають хвороби на ваше сприйняття життя і ваше ставлення до майбутнього?

11.В вашій родині цінують гарний зовнішній вигляд, заняття спортом, фізичне здоров'я?

12.Хто вас гладив, цілував або був з вами ніжний?

13.Чи приділялося вам уваги у вашому рідному домі, гарною і багатою їжею, яким був девіз?

14.Як реагували ваші батьки на ваші ігри з власним тілом (наприклад: смоктання пальців, мастурбації і т.д.)?

15.Як вас карали (били, лаяли, залякували, кричали, позбавляли їжі, позбавляли любові і т. д.)?

16.Приходилось вам, незважаючи на хворобу, довго залишатися на ногах?

17.Коли ви хворіли, вас одразу ж відправляли в ліжко?

18.Хто за вами доглядав?

19.Назвіть приклади і ситуації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]