Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diploma.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
2.18 Mб
Скачать

1.2. Особливості індексів, що відображають економічний та соціальний стан країни Індекс gdp як показник економічного розвитку країни

Економічний розвиток суспільства являє собою багатоплановий процес, який охоплює економічне зростання, структурні зрушення в економіці, вдосконалення умов та якості життя населення.

В світі відомі різні моделі економічного розвитку (модель Німеччини, США, Китаю, країн Південно-Східної Азії, Японії та інших країн). Але при всьому їхньому різноманітті і національних особливостях існують загальні закономірності та параметри, що характеризують цей процес. За рівнем економічного розвитку розрізняють розвинені країни (США, Японія, ФРН, Швеція, Франція та ін), країни, що розвиваються (Бразилія, Індія та ін), а також країни з перехідною економікою (колишні радянські республіки, країни Центральної та Східної Європи, Китай, В'єтнам, Монголія), більшість з яких займають проміжне положення між розвиненими країнами і тими, що розвиваються.

Для оцінки економічного розвитку країни існує ціла система показників, серед яких виділяються, перш за все, наступні: • загальний обсяг реального ВВП • ВВП / ВНП на душу населення • галузева структура економіки • виробництво основних видів продукції на душу населення • рівень і якість життя населення • показники економічної ефективності.

Якщо обсяг реального ВВП характеризує головним чином економічний потенціал країни, то виробництво ВВП / ВНП на душу населення є провідним показником рівня економічного розвитку.

ВВП на душу населення розраховується як валовий внутрішній продукт, поділений на середньорічну чисельність населення і являє собою суму валової доданої вартості всіх виробників-резидентів в економіці, а також будь-які податки на продукцію і «мінус» будь-які субсидії, які не включаються у вартість продукції. Він розраховується без відрахувань на амортизацію готових активів або виснаження і деградації природних ресурсів.

На жаль, ВВП на душу населення не можна вважати точною характеристикою, так як чимале значення має галузева структура виробництва, якість товарів, що випускаються, ефективність витрат матеріалів та енергії на одиницю продукції. Наприклад, в деяких країнах, що розвиваються (в Саудівській Аравії) показник ВВП на душу населення досить високий, однак він не відповідає сучасній галузевій структурі економіки (низька частка сільського господарства та інших галузей первинного сектора; висока частка вторинного сектора, насамперед за рахунок обробної промисловості, особливо машинобудування; переважна частка третинного сектора, насамперед за рахунок освіти, охорони здоров'я, науки і культури).

Слід зазначити, що всі показники для порівнянності виражаються в єдиній валюті - долар США. Перерахунки з національних валют у долари, як це прийнято в ООН при міжнародних економічних зіставленнях, виконуються не за ринковими обмінними курсами, а за паритетами купівельної спроможності.

Індекс Джині, скоригований індекс Джині як показники соціально-економічного розвитку

Основою для розрахунку індексу Джині є побудова кривої Лоренца. Ця крива являє собою графічне зображення комулятивного розподілу, в якому комулюються чисельність і доходи населення. У прямокутній системі координат крива Лоренца є опуклою вниз і проходить під діагоналлю одиничного квадрата з координатами: (0; 0); (0,1); (1; 1) і (1; 0). У разі рівного розподілу кожна група населення має дохід, пропорційний своїй чисельності. Чим більше відхилення кривої Лоренца від діагоналі, тим більше ступінь нерівномірності розподілу доходів. Ступінь нерівномірності розподілу висловлюють через площу, укладену між діагоналлю квадрата і кривою Лоренца і віднесену до ½ площі трикутника. Зазначене співвідношення і отримало назву індексу (коефіцієнту) Джині. Індекс Джині визначає ступінь відхилення фактично сформованого розподілу доходів за групами населення від лінії їх теоретично можливого рівномірного розподілу, комплексно характеризує процес зосередження грошових доходів за групами населення. У випадку, коли індекс Джині наближається до одиниці, має місце абсолютно нерівномірний розподіл грошових доходів при повній їх концентрації. І навпаки, якщо індекс Джині близький до нуля, тоді маємо рівномірний розподіл грошових доходів і «нульову» концентрацію.

Імпульс до економічного зростання, можливо, і виникає в зв'язку з новим потенціалом, що відкривається технологічним прогресом, проте якщо суспільство хоче цим потенціалом скористатися, воно повинно спочатку змінити свою інституційну структуру [3]. Ефективність цього кругового процесу залежала, на думку Кузнєца, в першу чергу від сприятливого інтелектуального клімату: «Таким чином, коли ми говоримо, що відмінною рисою сучасної епохи є застосування науки до проблем економічного виробництва і людського добробуту, ми маємо на увазі, що її відрізняє особливий клімат людських думок, певні панівні погляди на співвідношення людини і всесвіту, що сприяють розвитку науки та її практичного застосування »[12]. Кузнєц вважав, що головними елементами цього інтелектуального клімату - погано це чи добре - є такі аспекти сучасного світогляду, як звільнення від релігійних забобонів, боротьба за рівноправність і націоналізм.

Результати експерименту, проведеного Меркуловою Т.В., також показали, що коефіцієнт Джині не можна вважати точним показником, таким чином, була зроблена спроба синтезування на основі індексів Джині та HDI ще одного індикатора, який би відбивав ступінь нерівності розподілу доходів і з урахуванням рівня розвитку суспільства. Було розглянуто показник, який можна назвати скоригованим коефіцієнтом Джині:

Gg = G: HDI.

Так, якщо дві країни мають однакове значення коефіцієнта Джині, але в однієї з них менший індекс HDI, то скоригований коефіцієнт буде більше у країни з більш низьким рівнем розвитку. Таким чином, нерівність оцінюється з урахуванням її «корисного ефекту» для соціального розвитку, рівень якого відображається індексом HDI. При ранжуванні по зворотному індексу HDI на початку списку розташовуються країни з більш низькою оцінкою (1/HDI), яка підвищується відповідно до коефіцієнта Джині, тобто при рівності індексів розвитку країна з більш значним розшаруванням доходів отримає вищу оцінку і, відповідно, її місце в списку буде нижче [4].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]