Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RFP_LEKZII.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
880.64 Кб
Скачать

Тема 7. Інфраструктура ринку фінансових послуг

1. Поняття та елементи ринкової інфраструктури.

2. Стан розвитку інфраструктури фінансового ринку.

3. Інституційний елемент інфраструктури фінансового ринку.

4. Особливості організації та функціонування інфраструктури ринку цінних паперів.

5. Реєстраторська діяльність на ринку цінних паперів.

6. Інфраструктурна база біржової та позабіржової діяльності на ринку цінних паперів України.

7. Інфраструктура ринку державних та муніципальних боргових зобов'язань.

8. Інфраструктура страхового ринку.

9. Інфраструктура валютного ринку.

1. Поняття та елементи ринкової інфраструктури.

Інфраструктура фінансового ринку покликана забезпечувати можливість реалізації економічних інтересів суб'єктів економіки, сприяти координації усіх їхніх економічних дій, допомагати їм інтегруватись у світовий економічний та фінансовий простір.

Складність вивчення та аналізу просторової організації інфраструктури фінансового ринку пов'язана з його багатосегментністю. Цей процес ускладнює відсутність однозначного трактування поняття „інфраструктура фінансового ринку.”

Ряд вчених розглядають інфраструктуру як сукупність галузей господарства, що обслуговують виробництво і населення. Особливістю інфраструктури є її «гнучкість», що дозволяє їй швидко реагувати на зміни умов виробництва та життя населення. До певного рівня вона сприяє розвитку госпо­дарства, підвищенню його ефективності.

В залежності від виконуваних функцій виділяють виробничу, соціально-культурну, інституційну, екологічну, ринкову та інформаційну інфраструктури.

Інші вчені під ринковою інфраструктурою розуміють весь комплекс елементів і видів діяльності, які створюють орга­нізаційно-економічні умови для функціонування ринкового механізму. Основними її елементами виступають: фонди розвитку й підтримки; банки; аудиторські фірми; лізингові компанії; асоціації підприємців; товарні біржі; торгівельні будинки; біржі праці; фондові біржі; центри інформаційного обслуговування; бізнес-центри тощо. Суб'єкти ринкової інфраструктури здійснюють правове та економічне консультування підприємців і захист їхніх інтересів у різних структурах, забезпечують фінансову підтримку, кредитування разом з лізингом, аудитом, страхуванням нових господарських формувань, сприяють матеріально-технічному забезпеченню та реалізації продукції підприємств тощо.

Окремі вчені визначають ринкову інфраструктуру як сукупність організацій та інших суб'єктів сфери обігу, що забезпечують необхідні умови функці­онування ринкової економіки у даній країні чи регіоні. В залежності від видів ринку, її поділяють на інфраструктуру ринку капіталу, ринку засобів виробництва, ринку праці.

Інша група вчених визначають ринкову інфраструктуру як систему установ і організацій (банків, бірж, страхових компаній, консуль­таційних та інформаційно-маркетингових фірм тощо), які забез­печують вільний рух товарів і послуг на ринку.

Проте, в сучасних умовах, значення невиробничих галузей вже не можна зводити до виконання ними деяких допоміжних функцій.

Характеризуючи ринкову інфраструктуру, слід виходити з того, що на розвиток економіки впливають не тільки об'єктивні, але й суб'єктивні фактори, причому роль останніх у сучасних умовах зростає. Тому до складу інфраструктури слід включати не тільки матеріальні елементи.

Інфраструктура - це сукупність елементів, що забезпечують безперебійне функціонування взаємозв'язків об'єктів і суб'єктів певної відносно самостійної системи й оптимізують їх взаємодію. У макроекономічному розумінні ринкова інфраструктура носить не обслуговуючий, а забезпечуючий характер щодо всієї економіки країни. Тому, в макроекономічному розумінні, ринкова інфраструктура - це підсистема ринкової економічної системи, сукупність елементів якої забезпечує функціонування взаємозв'язків між господарюючими суб'єктами; оптимізує рух товарно-грошових потоків і носить не обслуговуючий, а забезпечуючий характер щодо економіки країни.

Ринкова економіка - це товарно-грошова економіка. Забез­печення просування товарно-грошових потоків здійснюють відповідні інститути загального та спеціального призначення. Вони утворюють інституційний елемент ринкової інфраструктури. Стан інститутів ринкової інфраструктури неоднорідний як із кількісної, так і з якісної точок зору. Зміст ринкової інфраструктури не може бути зведений до сукупності лише інституційних елементів. У сучасній ринковій інфраструктурі прийнято виділяти інфор­маційний елемент.

Суб'єктивними факторами є законодавчий елемент, під яким ро­зуміють відповідну частину господарського законодавства, що регламентує як діяльність інститутів ринкової інфраструктури, так і поведінку суб'єктів ринкових відносин. Саме ці елементи визначають цілісність і завершеність як ринкової інфраструктури в цілому, так і окремих її елементів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]