Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Філософія Миколи Кузанського.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
34.25 Кб
Скачать

2.4 Проблема нескінченності і нова космологія

Всесвіт, що існує як вічне розгортання божественного першооснови, лише в ньому, єдиному максимумі, "існує в ступені максимальної і найбільш досконалою"; "в безлічі", тобто поза максимуму, вона "існує лише обмеженим чином" [3 , с. 60]. Але ця "обмеженість" - лише показник відмінності Всесвіту від бога. Уявлення про Всесвіт у філософії Миколи Кузанського піддається самому радикальному перегляду. Схоластичної картині світу, де створений в часі кінцевий світ обмежений сферою нерухомих зірок і небом емпіреях, де "перводвигатель" ототожнюється з богом християнської релігії, Микола Кузанський протиставляє своє вчення про космос, що відповідає його пантеїстичним уявленнями про бога і в світі.

Якщо бог є "коло і центр, тому що він скрізь і ніде", то світ не має самостійного, обмеженого від бога існування, а отже, і замкнутої фігури з самостійною колом і центром в дусі томістской і арістотелево-Птолемеєвої космології . Бо ніде в космосі "поза бога не можна знайти точної, так само знаходиться від різних точок, кола, тому що він один нескінченне рівність" [4, с.100].

У результаті такого уподібнення природного космосу богу світ "має свій центр всюди, а окружність ніде". Світ не нескінченний, тому що в такому випадку він був би рівний богу, але він не має і кордонів, "бо якщо б він мав центр і коло, то мав би, таким чином, в собі свій початок і кінець, і сам був би завершено відносно чогось іншого "[4, с. 97]. Так з принципу залежності світу від бога Кузанец виводить його безмежність: світ не може бути відокремлений від божественного "згорнутого" почала навіть у своєму пространсвенно-фізичному існування. З цього випливає найважливіший висновок для космології, що "Земля не є центр світу" і що "коло його не є сферою нерухомих зірок".

У космології Миколи Кузанського Земля позбавляється свого привілейованого положення центру Всесвіту: не Земля, а бог "є і центром землі, і всіх сфер, і всього того, що є у світі". Тому безглуздо приписувати Землі нерухомість, так само як і полюсів, що замикає світ небесної сфери фіксованих зірок: "Не можна знайти для зірок середини, так само знаходиться від полюсів" [2, с. 81].

Проте, відкидаючи нерухомість і центральне положення Землі, Микола Кузанський не віддавав переваги якій-небудь іншою схемою руху небесних тіл. Але розхитуючи традиційне уявлення про світ, він відкрив шлях до десакралізації космології. Тим самим геоцентризм позбавлявся свого теологічного виправдання.

У той же час космологія Миколи Кузанського не просто умоглядна концепція, відірвана від астрономічних досліджень і спостережень. Вона мала як філософське, так і наукове обгрунтування. Їм було висунуто ряд плідних ідей, зокрема про рух Землі, про те, що небесні тіла рухаються не по правильним колами. Космологія Кузанського вела до визнання матеріальної єдності земної та "небесної" субстанції: і Земля, і інші небесні тіла визнавалися однаково "благородними".

Руйнуючи старе - і релігійна, і властиве давнім неплатників - ієрархічне уявлення про світ, Кузанец бачить у бога не "сходження", не "опускання" божества до нижчої матеріальної ступені буття, а прояв божественної могутності. Тому світ розглядається ним як прекрасного божественного творіння: "... по красі та стрункості речей, які ми спостерігаючи, мистецтво та перевагу бога вражають нас" [3, с. 61]. Світ прекрасний, і "навіть тленность" всього земного "не є дійсне доказ" нестачі благородства. Це останнє положення особливо важливо: тимчасове і тлінне, опинившись результатом "розгортання" вічного першооснови, отримує своє виправдання. Краса світу, що виявляється в "універсальної зв'язку" всього сущого, виявляє внутрішню стрункість творіння. Бог, говорить Кузанський, "користувався при створенні світу арифметикою, геометрією, музикою і астрономією, всіма мистецтвами, які ми також застосовуємо, коли досліджуємо співвідношення речей, елементів і рухів" [4, с. 106].

Гармонія світу знаходить свій вираз і в людині - найбільшому з божественних створінь, в суті, якому судилося пізнати Бога і створений ним прекрасний світ. Антопологія і гносеологія Миколи Кузанського найтіснішим чином пов'язані з його пантеїстичної онтологією і космологією.