Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод лабор корми к.rtf
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.5 Mб
Скачать

5.3. Підсумкова таблиця вибіркового опису основних морфологічних ознак коренеплодів і господарських характеристик кормових коренеплідних культур

Ознаки

Буряк цукровий

Буряк кормовий

Морква

Форма корене­плоду

Глибина занурення коренеплоду в ґрунт

Індекс коренеплоду (фактичний)

Колір коренеплоду

Вміст сухої речовини,%

Вміст цукру

Урожайність при зрошенні, т/га

Вихід кормових одиниць, т/га

Вихід перетравного протеїну, т/га

Вихід кормопротеїнових одиниць, т/га

Модуль 2. Лучне кормовиробництво

Тема 6. Еколого-біологічна і морфологічна характеристика однорічних і багаторічних бобових трав

Мета роботи: навчитися розрізняти однорічні й багаторічні бобові трави за основними еколого-біологічними і морфологічними характеристиками.

Завдання 1. Встановити, які кормові рослини відносяться до однорічних і багаторічних бобових трав і визначити належність кожної культури до відповідних груп за еколого-біологічними властивостями:

а) за тривалістю життя;

б) за здатністю до відростання після скошування (отавність);

в) за темпами росту і термінами дозрівання насіння;

г) за вимогами до вологи;

д) за вимогами до тепла;

е) за вимогами до інтенсивності освітлення;

ж) за відношенням до родючості ґрунту.

Завдання 2. Ознайомитися з морфологічною будовою однорічних і багаторічних бобових трав (коренева система, стебло, листя, суцвіття, квітки, плоди, насіння) і описати відмінності:

а) за ознаками стебла

б) за ознаками листка;

в) за типом суцвіття;

г) за ознаками квітки

д) за ознаками плоду

е) за ознаками насіння.

Матеріали, обладнання, література: Свіжі та гербарні зразки рослин, насіння, плакати з ілюстраціями і описом рослин, навчальні підручники, посібники, довідники, робочі зошити, методичні рекомендації з кормовиробництва і рослинництва, конспекти лекційного курсу.

Вступне пояснення: У створенні міцної кормової бази для тваринництва велика роль належить багаторічним і однорічним бобовим травам, що використовуються для одержання високобілкових кормів: зеленої маси, сіна, рідше силосу, сінажу, трав'яного борошна. Бобові трави дають повноцінний за амінокислотним складом білок, перетравність його набагато вища, ніж, наприклад, білка злаків. При цьому бобові підвищують перетравність кормів з інших культур. Одна з головних особливостей бобових культур полягає в тому, що вони здатні утворювати білок за рахунок біологічної фіксації азоту повітря, без витрат енергоємних і дорогих азотних добрив.

Однорічні бобові трави характеризуються більш швидкими темпами накопичення врожаю на відміну від багаторічних. Тому багато з них вирощують у проміжних посівах і висівають за кілька термінів, що дає можливість повніше використовувати їх у зеленому конвеєрі.

Бобові трави відрізняються тривалим періодом цвітіння і плодоносіння, при перестоюванні вони менше грубіють і поїдаються краще, ніж злакові. Після випасання і скошування пасовищні бобові рослини добре ростуть. Недоліком бобових трав є низький вміст вільного цукру, тому силосування можливе тільки при використанні хімічних консервантів.

Порядок виконання роботи та пояснення: ознайомитися з рекомендованими літературними джерелами, уважно переглянути натуральні й плакатні зразки рослин.

За завданням 1 рекомендуємо вивчити еколого-біологічні властивості однорічних і багаторічних бобових трав за схемою, наведеною в додатках А,Б,В, і більш детально описати їх за ознаками: тривалість життя, здатність до відростання після скошування (отавність), темпи росту і строки дозрівання насіння, вимоги до вологи, вимоги до тепла, вимоги до інтенсивності освітлення, відношення до родючості ґрунту. Результати занести в підсумкову таблицю 6.1.