Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформація для ознайомлення Microsoft Word.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
77.82 Кб
Скачать

Перші козацькі укріплення на території краю.

Документально засвідчено, що для боротьби з татарами у нашому краї, зокрема, на Орелі козаки почали будувати укріплення (“городці”) вже на початку 1540-х років.

В цей же час у козаків вже є сформована організація (кіш), на дніпровських островах постійно знаходиться військовий загін з кількох сотень козаків з гарматами. Проте брак джерел не дозволяє простежити, де саме були збудовані “городці” і як їх захищали. Найбільш популярним у козаків того часу місцем перебування гарнізону був о.Томаківка (Буцький) біля сучасного міста Марганця.

Спираючись на воєнну силу, українське козацтво у другій половині XVI ст. здійснює колонізацію значної території Степового Подніпров’я. Більшість козацьких кошових осередків знаходилася на території нашого краю: на р. Самара з форпостом Самарчук (сучасне м.Новомосковськ), на островах Великого Лугу (сучасна територія Нікопольського району), а також на перевозі Переволочна - біля впадіння в Дніпро з правого берега Омельника II, а з лівого - р. Ворскли (біля сучасного с. Мишурин Ріг). На початку 1570-х рр. у Степовому Подніпров’ї документально зафіксовано вже цілу низку великих козацьких укріплень – острог Базавлук, острог Хортиця, Білозерський острог. А невеликих укріплень вже було дуже багато.

 

Хортицьке укріплення.

Найвідоміше укріплення того часу було побудоване на о.Хортиці князем Д.Вишневецьким на початку 1550-х років. Воно не вважається Січчю, оскільки будували його не козаки, а польські урядовці. Більше того – однією з функцій укріплення було підпорядкування козаків польській владі.

1Оскільки в подальшому Хортицьке укріплення використовувалося Д.Вишневецьким для організації нападів на татар, кримський хан направив війська для його зруйнування. З другої спроби восени 1558 р. Девлет-Гирею І це вдалося зробити. Після тривалої облоги, коли скінчилися запаси провіанту, Вишневецький покинув Хортицю і відступив на північ до Монастирського урочища (скеля Монастирко на Дніпрі коло Ненаситця чи Монастирський острів навпроти гирла Самари, точно невідомо).

Однак козаки досить швидко повернулися на Хортицю. Є відомості, що вже в 1577—1579 рр. на о. Хортиці гетьман козаків Яків Шах поновлював укріплення.