Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5_Методрекомендации ЭОХР_ для з.о.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
193.54 Кб
Скачать

Контрольне завдання № 2

Активи фірми “Авторемзавод”, приватизованої два роки тому у формі ВАТ, становлять 10 млн. грн, з них 80 % з яких становлять кредити й 20% – прості акції. Процентна ставка річних по отриманих кредитах дорівнює 15%, а номінальна вартість однієї акції – 10 грн.

Президент фірми “Авторемзавод” розглядає два плани пов'язаних зі збільшенням її активів до 15 млн. грн. Відповідно до плану А, співвідношення заборгованості й загальної величини активів буде збережено, однак нова позика буде коштувати 18 % річних. Відповідно до плану Б фінансування приросту капіталу буде здійснено тільки за рахунок випуску простих акцій номіналом 10 грн. Ринкова вартість акції “Авторемзавода” – 12 грн. Очікується, що нова емісія акцій знизить їхню ринкову вартість на 10%. 2005 рік - перший рік, коли ВАТ дістало прибуток. Керівництво “Авторемзавода” вважає, що й наступного року варто дотримуватися колишньої дивідендної політики, тобто залишати як нерозподілений прибуток 10% чистого прибутку. Податок на прибуток дорівнює 25%.

Загальна рентабельність (відношення загального прибутку до всіх активів) дорівнює 15%. Частка оборотних активів у їхній загальній величині - 40%; наступного року планується зберегти це співвідношення.

Обсяг продажів у 2005 році становить 7 500 тис грн. Собівартість реалізованої продукції – 6 000 тис грн, з них постійні витрати – 2 000 тис грн. Реалізація інвестиційного проекту, що приведе до росту активів підприємства в півтора разу, дозволить довести обсяг продажів до 9 350 тис. грн. при собівартості реалізованої продукції – 7 100 і величині постійних витрат – 2 900 тис грн.

Потрібно:

а) визначити точки беззбитковості до збільшення активів і після;

б) розрахувати плече операційного важеля, фінансового важеля, і плече комбінованого важеля за даними 2005 року;

в) скласти звіт про доходи для 2005 року й для двох варіантів фінансового плану на 2006 рік. Звіт скласти за такою формою:

2005 р.

2006 р. (план А)

2006 р. (план Б)

Обсяг продажів

Собівартість реалізації

Операційний прибуток

Оплата відсотків

Прибуток від звичайної діяльності

Податок 25%) на прибуток

Чистий прибуток

Доход на одну акцію

г) розрахувати плече операційного важеля, плече фінансового важеля, і плече комбінованого важеля після збільшення активів для двох варіантів фінансового плану;

д) пояснити, який фінансовий план, на Ваш погляд, кращий та який ступінь ризику існує по кожному з них (використайте пятифакторну Z-модель Альтмана).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]