Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора-Реклама в сист маркетинге.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
260.1 Кб
Скачать

8. Економічна ефективність реклами

Економічну ефективність іноді називають також комерційною ефективністю. Економічний ефект передбачає оцінку економічної доцільності вироблених вкладень. Економічна ефективність зазвичай залежить від комунікативної, іншими словами, рівень продажів залежить від рівня психологічного впливу реклами на споживача.

Економічна ефективність реклами може визначатися співвідношенням між результатом, отриманим від реклами, і величиною витрат (матеріальних, фінансових) на проведення рекламних заходів за фіксований проміжок часу.

Підрахувати економічну ефективність окремих рекламних заходів або кампаній в цілому можна лише побічно через множини не піддаються обліку ринкових чинників. Неможливо, наприклад, провести грань між ефективністю реклами і результатами контактів ваших споживачів з іншими людьми, а також особливостей сезонних продажів або випадково виниклих обставин, таких, наприклад, як зміна цін або розорення конкурента. Відносна економічна оцінка ефективності реклами зводиться до порівняння:

1. обсягів реалізації або отриманих доходів до і після рекламної кампанії і

2. співвіднесенням отриманих доходів з асигнуваннями на рекламу.

Розрахунок економічної ефективності рекламної кампанії проводиться на підставі фактичних даних, одержуваних фірмою після початку проведення рекламних заходів. Це дозволить отримати інформацію про доцільність реклами і результативності її окремих засобів, визначити умови оптимального впливу реклами на потенційних споживачів.

Економічна ефективність реклами визначається, виходячи із змін в товарообігу фірми, що наступають в процесі проведення кампанії. Найбільш точно визначити ефективність у випадку, коли збільшення збуту товару відбувається негайно після впливу реклами. Такий ефект настає при проведенні рекламної кампанії по просуванню нових товарів повсякденного попиту. Оскільки покупці товарів тривалого користування передує процес обмірковування, ефект реклами проявляється через деякий час.

Соціальна ефективність характеризує соціально-економічні наслідки здійснення рекламного проекту для суспільства в цілому, тобто вона враховує не тільки безпосередні результати і витрати проекту, але і "зовнішні" по відношенню до проекту витрати і результати в суміжних секторах економіки, економічні, соціальні та інші позаекономічні ефекти.

Соціальну ефективність оцінюють лише для соціально значущих рекламних проектів, які зачіпають інтереси не тільки одного підприємства, а муніципального та федерального рівнів.

9.Показники комунікативної ефективності (психологічний ефект) розраховуються за допомогою таких формул:

1. Коефіцієнт чуттєвого сприйняття реклами - як відношення кількості респондентів (опитаних), чуттєво сприйняли рекламу до числа побачили рекламне оголошення:

Кч.с =Nч.сп/Nпобачили (1)

2. Коефіцієнт виробленого рекламного враження - відношення кількості респондентів, на яких реклама справила враження до кількості респондентів, що сприйняли рекламу:

3. Коефіцієнт запам'ятовування рекламного оголошення пропорційне відношення кількості респондентів, запам'ятали рекламу, до кількості респондентів, на яких реклама справила враження.

4. Коефіцієнт інформованості про рекламу - відношення кількості інформованих людей про рекламу до загальної кількості респондентів.

5. Коефіцієнт спонукання потреби в послугах або товари - відношення кількості респондентів, котрі зазнали в результаті реклами потреба в послугах (товар), до числі респондентів, які отримали рекламне враження.

6. Коефіцієнт переконливості - відношення кількості респондентів, яких реклама переконала в необхідності придбання товару (послуги) до числа респондентів, які отримали рекламне враження:

7. Коефіцієнт спонукання інтересу, який дорівнює відношенню респондентів, у яких реклама спонукала інтерес до фірми (товару, послуги) до загального числа респондентів.

Остаточні висновки про економічну ефективність реклами виходять в результаті порівняння додаткового прибутку, отриманої в результаті реклами, з витратами, пов'язаними з її здійсненням.

Де: E - ефект від реклами, рекламна прибуток, T1 - товарообіг у період, коли реклама не проводилася, T2 - товарообіг у період, коли реклама проводилася, P - відсоток націнки на товари, A - витрати на рекламу.

E = ((T2-T1) / 100 * P) - A (10)

Реклама ефективна, якщо Е більше або дорівнює нулю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]