Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора-Реклама в сист маркетинге.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
260.1 Кб
Скачать

Тема 2. Роль реклами в сучасному суспільстві. Ролі: екон-на, ідеологічна, соціальна, психологічна, культурна, політична, освітня.

Роль реклами в сучасному суспільстві вже давно не обмежується ані рамками комерційних комунікацій , ані навіть усією ринковою діяльністю. Значення реклами зростає в цих галузях ек-ки громадського життя.

Економічна роль- реалізується в тому, що реклама забезпечує налагодження зв,язків між суб,єктами господарювання, між виробниками та споживачами товарів, також реклама сприяє зростанню цінової активності, підвищенню обсягів капіталовкладців та кількості робочих місць.Наслідком цього є загальний розвиток суспільного виробництва. Реклама підтримує та загострює конкуренцію, дозволяючи споживачам товарів поширити їхній вибір. Реклама сприяє розвитку ринків збуту, стимулює прискорення обігу коштів, також підвищує ефективність фун-ння нац.-Ї ек-ки вцілом.

Необхідно відзначити, що сама по собі реклама – є одна із великих галузей господарювання, що об,еднує в глобальному масштабі сотні тис. соціал-их рекламних фірм із загальним річним бюджетом понад трилліон доларів.

В рекламній галузі мільйон співробітників. Реклама все більше стає найбільшим галузем, яка бере участь у створенні нових роб. місць.

Негативна екон-на роль реклами: у тому, що реклама вимагає витрачення великих обсягів коштів у виробничій сфері на просування товарів і як наслідок це значною мірою сприяє підвищенню цін на товари.

Ідеологічна роль- тісно пов,язана з політичною, оскільки реклама стає одним з найважливішим фактором у формуванні світогляду людини. Рекламне повідомлення намагається уніфікувати погляди і поведінку.

Політична рольполягає в тому, що забезпечує незалежність засобів масової інформації, одержання змін плати, дозволяє їм проводити самостійно позицію не погоджуючи її ані з органами влади ані з олігархами. Завідома спілки журналістів України 60% доходів відчізняні СМІ склали рекламні надходження.

Соціальна роль- реклама кожного дня впливає масово на абсолютну більшість. Щоденний вплив реклами сприяє формув-нню не тільки купівельних переваг. Реклама стає частиною соціального середовища, що бере участь в установлених певних стандартів мислення, соціальної поведінки, різних верст населення, в кожній країні та в усьому світі. На думку амер.соціолога , реклама в серед.19ст.американську націю, серед основних її інструментів були: уніфікація потреб і смаків населення, визначення споживчих пріоритетів, перетворення певних товарів та символи країни. Серед товарів символів маються на увазі ( Coca cola, Aple, Marllboro, Джинси…)

Реклама- це наймогутніший чинник, що впливає на те, що ми їмо, у що удягаємось, на роботу, на поведінку всієї нації. Реклама сприяє духовній стороні, ця велика сила – це частина великої роботи сформування.

Дія реклами розповсюджується через вплив на психологію людини, внаслідок цього реклама бере активну участь у форм-нні психологічних постанов людини, системи її оцінки на само середовища, хар-ру на різні подразники. Реклама апелює не до розуму, а до почуттів, як будь-яке навіювання, гіпнотизує, вона намагається впливати на свої об,єкти інтелектуально. У такій рекламі з,являється єлемент потряного замка і приносить людині повне задоволення.

Культорологічна (або істетична) роль- кращі зв,язки рекл.звернень із стародавніх часів до наших днів можна вважати з повним провом творами прикладного мистецтва (плакати, щити, рекл.вивески, написані видатними художниками, що зробили внесок у розвиток світового мистецтва у живописі. Серед них: Сальвадор Далі, К.Малевіч, П.Бенар,А.Дейнека,А.Муха та ін.. Класикою можна вважати В.Маяковського(плакати, вірші), серед музикантів – Д.Шестакович.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]