Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Способи кулінарної обробки харчових продуктів.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
126.69 Кб
Скачать
  1. Хімічні, біологічні, мікробіологічні способи обробки

Ціль цих способів кулінарної обробки – надання кулінарній продукції певних властивостей шляхом впливу хімічних реагентів, ферментів, мікроорганізмів.

Маринування – хімічна кулінарна обробка, яка полягає в витримуванні продуктів в розчинах харчових кислот з ціллю надання готовим виробам специфічних смаку, аромату і консистенції.

Фіксація рибних напівфабрикатів – витримування їх і охолодженому сольовому розчині для зниження втрат соку при зберіганні і транспортуванні.

Хімічне розпушування тіста – використання гідрокарбонату натрію, карбонату амонію і спеціальних пекарських порошків для придання тісту мілко пористої структури.

Спиртове і молочне бродіння – визивають дріжджі і молочнокислі бактерії при виготовлення дріжджового тіста, квасу.

Ферментування м’яса - використання протеолітичних ферментів (гідролізуючих білок), які розм’якшують з’єднувальну тканину м’яса в процесі його нагрівання.

  1. Термічні способи обробки

Ці способи пов’язані з нагрівання і охолодження.

Нагрівання – теплова обробка продуктів, яка являється основним способом технологічного процесу виробництва кулінарної продукції. Нагрівання продукту з використанням різних засобів, які передають тепло, викликає змінення його структурно-механічних, фізико-хімічних і органолептичних властивостей, які в сукупності визначають готовність, консистенцію, колір, запах і смак виробу.

Теплова обробка продуктів здійснюється різними способами:

  • Зануренням в рідке середовище,

  • Обробкою пароповітряної і пароводяної сумішами,

  • Гострою парою,

  • Нагрівом в полі струмів НВЧ,

  • Інфрачервоним опроміненням,

  • Контактним нагрівом.

Всі способи нагріву можна розділити на 2 групи:

  • Поверхневий нагрів,

  • Об’ємний нагрів.

Рис. 2 - Класифікація способів нагріву

При поверхневому нагріві тепло від нагрітої поверхні передається за рахунок теплопровідності в глиб продукту і вся його маса поступово нагрівається (є найбільш розповсюдженим).

При контактному нагріві продукт розміщують на нагріту поверхню або в розігріте середовище. В такому випадку продукт нагрівається тільки з однією сторони і його необхідно перевертати.

При радіаційному нагріві продукт опромінюють потоком інфрачервоних променів і він прогрівається одночасно зі всіх сторін. Джерелом ІЧП можуть бути нагріті поверхні (стінки жарочних шаф, електронагрівальні елементи та ін.) або спеціальні лампи (трубкові або конічні з дзеркальною поверхнею).

При всіх способах поверхневого нагріву створюється різниця температур (градієнт температури) між поверхнею і внутрішніми частинами виробу. Перепад температури викликає переміщення вологи від поверхні до центру виробу (термодифузія). Це явище називається термомасоперенесення або термовологоперенесення.

При об’ємному нагріві енергія електромагнітних коливань або електричного струму перетворюється в теплову енергію в самому продукті і майже вся маса його нагрівається практично одночасно.

При електроконтактному способі через продукт пропускають електричний струм, однак через це в продукті відбувається електроліз (розклад). Тому такий спосіб використовують доволі рідко.

При НВЧ-нагріві продукт розміщують в перемінне електромагнітне поле. При використанні такого нагріву скорочуються терміни теплової обробки, зменшується витрати електроенергії, знижуються втрати маси і розчинних речовин. Проте зміни в полі НВЧ, які відбуваються з продуктом, їх вплив на організм людини ще достатньо вивчені.

Охолодження – віддача тепла в оточуюче середовище. Продукти охолоджують в природних і штучних умовах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]