Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СРС 4 бюджет.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
330.75 Кб
Скачать

Змістовний модуль 2 Тема «Структура бюджету держави як об’єкта управління»

Зміст

1) Розкрити зміст наведених понять:

- бюджетний кодекс;

- бюджетна система;

- бюджетний устрій;

- державний бюджет;

- бюджетний процес.

- Бюджетний кодекс - це документ, в якому визначаються засади бюджетної системи України, її структура, принципи, правові засади функціонування, основи бюджетного процесу і міжбюджетних відносин та відповідальність за порушення бюджетного законодавства.

- Бюджетна система - це сукупність бюджетів держави та її адміністративно-територіальних утворень (державний бюджет та місцеві бюджети відповідно), побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права.

- Бюджетний устрій - організація і принципи побудови бюджетної системи, її структури, взаємозв'язок між окремими ланками бюджетної системи. Б. у. України визначається з урахуванням державного устрою і адміністративно-територіального поділу України.

- Державний бюджет - система грошових відносин, яка виникає між державою, з одного боку, і підприємствами, фірмами, організаціями та населенням, з іншого, з метою формування та використання централізованого фонду грошових ресурсів для задоволення суспільних потреб.

- Бюджетний процес - це регламентована нормами бюджетного права діяльність держави та територіальних громад зі складення, розгляду та затвердження бюджету, його виконання, а також зі складення та затвердження звіту про його виконання.

2) Дати повну та змістовну відповідь на питання:

а) Надайте характеристику складу і структури доходів Державного бюджету України за п’ять останніх років.

б) Охарактеризуйте склад і структуру видатків Зведеного і Державного бюджету України. Які чинники впливають на їх зміну?

в) Охарактеризуйте бюджетний дефіцит в Україні за п’ять останніх років. Які причини бюджетного дефіциту в Україні?

А) Надайте характеристику складу і структури доходів Державного бюджету України за п’ять останніх років.

При розробці дохідної частини проекту бюджету на 2011 рік враховано основні завдання бюджетної політики, визначені Декларацією цілей та завдань бюджету на 2011 рік (Бюджетною декларацією), яка схвалена постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2010 №315, а саме:

  • збереження частки перерозподілу валового внутрішнього продукту через зведений бюджет на рівні, що не перевищує 30,5%, з урахуванням можливого внесення змін до актів податкового законодавства та зміни обсягів спеціального фонду бюджету;

Довідково: прогнозне значення перерозподілу ВВП через систему доходів зведеного бюджету на 2011 рік становить 28,7 відсотка.

  • перегляд та оптимізація переліку джерел наповнення та відповідних напрямів використання коштів спеціального фонду з метою зменшення його частки у державному бюджеті (крім власних надходжень бюджетних установ);

Довідково: питома вага доходів спецфонду (без урахування власних надходжень бюджетних установ) у доходах державного бюджету на 2011 рік становить 10,0% (у плані зі змінами 2010 року – 12,5 відсотка);

  • поетапне зниження податкового навантаження на платників податків і зборів (обов'язкових платежів).

Дохідна частина проекту бюджету на 2011 рік розроблена на основі реформованого податкового законодавства, відповідно нормам Податкового кодексу України, а саме:

- зниження з 2011 року ставки податку на прибуток підприємств із 25% до 23%;

- запровадження 0% ставки з податку на прибуток підприємств для підприємств з оборотом до 3 млн. грн., а також для підприємств літако- та суднобудування, готелів;

- наближення податкового та бухгалтерського обліку;

- встановлення звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання деяких товарних позицій зернових та технічних культур, деревини;

- запровадження ставки податку на доходи фізичних осіб в розмірі 17 % до доходів понад 10 мінімальних заробітних плат ( 9 410 тис. грн.);

- скасування податку на транспортні засоби в частині, яка сплачується при проходженні техогляду, реєстрації та перереєстрації транспортних засобів;

- скасовування малоефективних місцевих податків і зборів, податку на промисел та збору за проведення гастрольних заходів;

Прогноз доходів на 2011 рік розрахований на основі макропоказників економічного і соціального розвитку України.

При формуванні показників бюджету на 2011 рік враховувався номінальний обсяг ВВП, який за прогнозними розрахунками Міністерства економіки складатиме 1 253,0 млрд. гривень.

Прогноз доходів зведеного бюджету на 2011 рік обраховано в сумі 360,0 млрд. грн., що становить 28,7% ВВП (1 253,0 млрд. грн.) та на 0,9 відсоткового пункту менше затвердженого показника на 2010 рік (план доходів зведеного бюджету зі змінами на 2010 рік становить 29,6% у ВВП). Прогнозна сума доходів загального фонду зведеного бюджету на 2011 рік складає 305,2 млрд. грн., що становить 24,4% ВВП.

Прогнозні показники доходів зведеного бюджету на 2011 рік, порівняно із затвердженими показниками 2010 року, збільшуються на 39,9 млрд. грн. або на 12,5%, у тому числі по загальному фонду – на 35,1 млрд. грн. або на 13,0%, та по спеціальному фонду – на 4,8 млрд. грн. або на 9,6 відсотка.