Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СП Тема 3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать

Тема 3. Стратегічний контекст підприємства

  1. Суть стратегічного контексту підприємства

  2. Типові стратегічні рішення

  3. Підприємство у ринковій економічній системі та його стратегії

  4. Складові «стратегічного набору» підприємства та їх взаємозв’язок

  5. Поняття стратегічного планування

  6. Загальні принципи формування стратегії підприємства

  1. Суть стратегічного контексту підприємства

У стратегічному контексті підприємство розглядається як структурна одиниця національної економіки, як свідоме об’єднання людей, які переслідують досягнення певних довгострокових комерційних цілей, які стосуються:

  • вибору бізнесу(напрямків);

  • схеми, конфігурації бізнесу, щоб досягти сильних ринкових позицій;

  • забезпечення ефективності у змінному, непередбачуваному середовищі, конкуренції, внутрішніх проблем.

Підприємство може бути як одно-, так і мультибізнесовою структурою, тому мова може йти як про бізнес підприємства в цілому, так і про окремі його види, сектори (продукти чи ринки). Вони, ці елементи, називаються стратегічними зонами господарювання – СЗГ.

Перший аспект стратегічного контексту підприємства – вибір бізнесу (напрямків бізнесу та їх конфігурації).

Зовнішні фактори розвитку підприємства, реакція на їх дію з боку підприємства, надають стратегічність його розвитку, тобто визначають вибір бізнесу і тип конкурентної поведінки.

Даний стратегічний аспект діяльності підприємства стосується довгострокових перспектив розвитку, обраних під впливом зовнішніх факторів.

Другий аспект стратегічного контексту підприємства – забезпечення конкурентної переваги підприємства у обраних сферах бізнесу.

Тобто це питання вибору ефективних, адекватних бізнесу підприємства стратегій, які базуються на стійкій конкурентній перевазі. Шляхами забезпечення такої переваги можуть бути:

  • досягнення низьких витрат порівняно з конкурентами;

  • володіння найкращим продуктом на ринку;

  • розвиток високоякісного обслуговування покупця;

  • запатентована технологія;

  • швидке запровадженні нової продукції;

  • більш зручне географічне розташування бізнесу;

  • найбільш привабливі для покупця риси (особливості) продукції та стиль обслуговування;

  • добре відома марка і репутація тощо.

Зауважимо, що конкурентна стратегія (їх є 5: лідерство у витратах, диференціація, фокусування (з мінімізацією витрат, з диференціацією, з оптимізацією витрат)) є вужчою за стратегію бізнесу в цілому, яка охоплює також функціональні стратегії.

Таким чином стратегія для підприємства виступає інтегральним підходом до організації його діяльності та розвитку (тобто щодо вибору бізнесі, їх конфігурації, а також забезпечення конкурентної переваги) на перспективу.

Основою цього є поєднання ресурсів і потенціалу, навичок підприємства з одного боку, і можливостей та загроз, що існують у навколишньому середовищі, з іншого.

Завданнями управління діяльністю підприємства у стратегічному контексті є:

  1. адаптація підприємства до змінних умов зовнішнього конкурентного середовища ринків та галузей його діяльності у довгостроковій перспективі (шляхом використання власних переваг та можливостей ринків і галузі)

  2. прийняття рішень і дій щодо вибору СЗГ, їх конфігурацій, типу конкурентної поведінки.

Стратегічний контекст підприємства – визначені можливості підприємства сприймати зміни у середовищі та ефективно реагувати на них у ході реалізації довгострокових цілей за допомогою альтернативних стратегічних рішень.

Стратегічний контекст управління підприємством фактично передбачає створення плану (сценарію) стандартних стратегічних рішень щодо напрямків бізнесу, і процедур щодо організації розвитку бізнесу на основі конкурентних переваг у кожній СЗГ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]