Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СП Тема 3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
142.34 Кб
Скачать
  1. Складові «стратегічного набору» підприємства та їх взаємозв’язок

«Стратегічний набір» – комплекс стратегічних рішень, вказівок і процедур щодо напрямків бізнесу і організації розвитку підприємства, система стратегій, що має заповнити стратегічну прогалину в діяльності підприємства.

Стратегічна прогалина – інтервал між можливостями, зумовленими наявними тенденціями розвитку підприємства у зовнішньому оточенні, та бажаними орієнтирами.

До стратегічного набору входять:

  1. Загальна(корпоративна) стратегія;

  2. Бізнес-стратегія (товарна, ринкова, товарно-ринкова) – іноді її називають конкурентна стратегія:

Охоплює конкретний вид діяльності і формується на рівні самостійних господарських підрозділів (СГЦ). Якщо підприємство спеціалізується на одному виді діяльності, бізнес-стратегія формується як загальна. Якщо підприємство є мультибізнесовою структурою, має декілька СГП, то для кожного з них розробляється своя бізнес-стратегія.

Бізнес-стратегія стосується розробки і обґрунтування заходів щодо:

  • Здобуття і збереження конкурентних переваг, посилення конкурентних позицій підприємства у конкретному бізнесі;

  • Об’єднання і координації стратегічних дій усіх функціональних підсистем підприємства;

  • Вирішення проблем пов’язаних з конкретним бізнесом підприємства;

  • Забезпечення здатності і можливості реагування на зміни зовнішнього середовища даного бізнесу

  1. Забезпечуючі:

    1. Функціональна стратегія:

Стосується окремого функціонального процесу, напряму господарської діяльності підприємства – маркетингу, виробництва, Науково-дослідницької діяльності конструкторських розробок (НДДКР), фінансів, інвестицій, організаційної системи управління (ОСУ), кадрів, соціального і екологічного аспектів діяльності.

    1. Ресурсна стратегія:

Стосується окремих ресурсів забезпечення стратегічної діяльності підприємства (матеріальних, фінансових, кадрових, інформаційних).

  1. Операційна стратегія:

Стосується окремих операційних одиниць підприємства (заводів, магазинів) та підрозділів (цех, окреме виробництво, робоче місце). Такі стратегії слугують вирішенню специфічних проблем, пов’язаних з реалізацією окремих цілей окремих оперативних підрозділів підприємства.

Корпоративна стратегія г ґрунтується на концепції підприємства як сукупності різних стратегічних областей бізнесу (СЗГ) і стосується комбінації елементів інвестиційного портфеля. Тобто визначають корпоративну стратегію комбінації СЗГ, в яких підприємство намагатиметься досягти своїх цілей.

Бізнес стратегії відіграють ключову роль у обґрунтування та забезпеченні досягнення підприємством потрібного рівня конкурентоспроможності в його конкретному бізнесі. Розробляється для окремих СЗГ. Ці стратегії спрямовані на забезпечення сильної довгострокової конкурентної позиції в даній СЗГ.

Функціональні стратегії розробляють для окремого функціонального підрозділу або напрямку всередині визначеної сфери бізнесу. Вони є більш вузькими і конкретизують окремі деталі у загальній стратегії за рахунок визначення підходів, необхідних дій і практичних заходів із забезпечення керування окремими підрозділами чи філіями бізнесу.

Рис. Аспекти і проблематика стратегічних рішень фірми

Рис. Зміст функціональних стратегій фірми

Ресурсні стратегії обґрунтовують ресурсне забезпечення стратегічної діяльності підприємства по окремим бізнес-стратегіям і стратегії підприємства в цілому з врахуванням вимог функціональних стратегій.

Операційні стратегії конкретизують стратегії СГП підприємств по їх основним операційним одиницям: заводам, магазинам, конкретним виробництвам, цехам, робочим місцям. Розробляються всередині функціональних напрямів. Стосуються розв’язання щоденних оперативних завдань, що мають стратегічну важливість (рекламні кампанії, закупівля сировини,керування запасами, ремонт, транспортування тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]