Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2курс.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
5.6 Mб
Скачать

Методичні рекомендації

При підготовці до даної теми необхідно звернути увагу на наступні питання: поняття та види звільнення від кримінальної відповідальності; поняття передумови та підстави звільнення; порядок звільнення, його кримінально-правові наслідки; звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з дійовим каяттям; передумови та підстава звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з примиренням винного з потерпілим; передумова та матеріально-правові підстави звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку з передачею особи на поруки, умовний характер звільнення; передумова та підстави звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із зміною обстановки, поняття; та види зміни обстановки звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності: передумова звільнення, розміри строків давності і їх залежність від класифікації злочинів за тяжкістю призначення та переривання строків давності, особливості застосування давності до особи, яка вчинила особо тяжкий злочин, а також злочини, щодо яких давність не застосовується.

Для поглибленного засвоєння викладених раніше питань доцільно ознайомитися з наведеними завданнями і два-три з них самостійно вирішити.

З а в д а н н я

107. Адвокатом винного у вчиненні зґвалтування Петренка (ч. 1 ст. 152 КК України) була подана скарга на дії слідчого, який відмовив у звільненні його підзахисного від кримінальної відповідальності. У скарзі на ім’я прокурора зазначено, що Петренко вчинив злочин вперше, щиро покаявся, вагітна потерпіла ніяких претензій до нього не має і до органів РАЦСу подана заява про вступ винного і потерпілої до шлюбу.

Чи є підстави для звільнення Петренка від кримінальної відповідальності?

108. Винний у вчиненні побоїв (ч. 1 ст. 126 КК України) Ігнатов був звільнений від кримінальної відповідальності за ст. 48 КК України, оскільки він на момент розгляду справи в суді не міг бути визнаний суспільно небезпечним. Суд мотивував це рішення тим, що Ігнатов проходить строкову військову службу, після вчинення побоїв з’явився з повинною, щиро покаявся, а також те, що він раніше не бувсудимий.

Чи мав суд підстави для застосування положень ст. 48 КК України?

109. Робітник маслозаводу Кротов, який раніш був засуджений за умисне нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості (ч. 1 ст. 122 КК України), але судимість погашена в законному порядку, знову вчинив злочин – хуліганство, передбачене ч. 1 ст. 296 КК України. Прокурор, враховуючи клопотання адміністрації ЖЕКу за місцем постійного проживання Кротова, а також щире його покаяння, передав Кротова на поруки адміністрації ЖЕКу для виправлення. Проте протягом двох місяців Кротов звільнився з підприємства за сімейними обставинами і від’їхав до іншого міста.

Дайте ґрунтовний висновок по справі. Є чи ні в даному випадку підстави для застосування ч. 1 ст. 47 КК України?

110. Слідчий відмовив у клопотанні колективу автопідприємства в передачі на поруки обвинуваченого за ч. 1 ст. 286 КК України шофера Ведишева на тій підставі, що останній 5 років тому вже передавався на поруки за вчинення крадіжки (ч. 1 ст. 185 КК України).

Чи правомірні дії слідчого? Які умови звільнення від кримінальної відповідальності з передачею на поруки?

111. Коломійця було затримано за вчинення кишенькової крадіжки (ст. 185 КК України). При перевірці його особи встановлено, що 5 років тому він був затриманий за такий самий злочин, але тоді під час слідства йому вдалося втекти.

Чи підлягає Коломієць кримінальній відповідальності за першу крадіжку?

112. Сагал, працюючи у середній школі, у 1981 р. вніс завідомо неправдиві записи про свою роботу в чистий бланк трудової книжки. Далі він використовував цей завідомо підроблений документ при вступі на роботу до різних шкіл м. Харкова, зокрема, 1 вересня 1985р. – до школи № 295 і 1 вересня 2001 р. – до школи № 197.

У грудні 2001 р. злочинна діяльність Сагала була розкрита, він був притягнутий до кримінальної відповідальності за ч. 1 і 3 ст. 358 КК України. Адвокат у своїй скарзі прохав звільнити Сагала від кримінальної відповідальності відповідно до ст. 49 КК у зв’язку із закінченням строків давності.

Підлягає чи ні скарга адвоката задоволенню? Як обчислюються строки давності притягнення до кримінальної відповідальності при триваючих та продовжуваних злочинах?

113. У жовтні 1992 р. вироком суду Головко був засуджений за розбій (ч. 1 ст. 187 КК України) до 6 років позбавлення волі. Під час відбування покарання, у квітні 1996р., використовуючи незаконно виготовлений фінський ніж, він втік із місць позбавлення волі (ч. 2 ст. 393 КК України). Однак протягом 7 років Головко був затриманий і притягнутий до кримінальної відповідальності. При розслідуванні справи слідчий виключив з частини обвинувачення факт незаконного виготовлення фінського ножа (ч. 2 ст. 263 КК) у зв’язку з закінченням строків давності.

Дайте оцінку рішенню, яке прийняв слідчий. Чи можна вважати злочин, передбачений ч. 2 ст. 263 КК, триваючим? Які умови припинення та переривання давності?

Список додаткової літератури

Баулін Ю.В. Звільнення від кримінальної відповідальності. К.: Атака. – 2004. – 296 с.

Т е м а 16. Поняття покарання, його ознаки. Мета покарання

Т е м а 17. Система покарань. Основні та додаткові покарання

Практичне заняття (2 год.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]